Свържи се с нас

Новини

Заседание на Обществения съвет към Областния

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

В сряда, 30 октомври, от 16.30 часа в заседателната зала на Габровската търговско – промишлена палата ще се проведе заседание на Обществения съвет към Областния управител на Габрово Николай Григоров. Дневният ред на сесията включва четири точки, информираха от Областната администрация.

Консултативният орган ще гледа предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, информация за хода на изпълнение на договорите по проекта „Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово”, представен идейният проект за разработка и внедряване към информационната база данни на Областна администрация на публичен регистър – „Национални обществени проблеми”.

Членовете на Съвета ще бъдат запознати с оперативния план на Министерски съвет, относно изпълнението на неотложни задачи за овладяване на възникналата извънредна ситуация, предизвикана от увеличения миграционен натиск по границите на Република България, както и с постъпило заявление за членство в Обществения съвет от Студентски съвет към Техническия университет – Габрово (представител – Ахмед Ибрахимов Мехмедов) – гласуване сълг. чл. 9 от Правилника:

чл. 9. (1) Промени в състава на Обществения съвет могат да бъдат извършвани въз основа на писмено заявление, подадено до Областния управител ( по образец). Решението за промяна в състава на Обществения съвет се приема с мнозинство повече от половината от всички негови членове. Въз основа на решението на Обществения съвет, Областния управител издава заповед за промяна състава на Съвета.

В дневния ред влиза още и информация относно графика за провеждане на изнесени приемни на ръководството на Обществения съвет в общините Севлиево, Дряново и Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Икономика

Младежка трудова борса в Габрово

Published

on

Младежки център – Габрово и Бюро по труда отново се обединяват в събитие, посветено на младите хора и тяхното стъпване на пазара на труда. След като миналия месец организираха съвместно с Инспекция по труда събитие за разясняване на правата на младежите, които сега започват работа, сега целта е да се срещнат работодатели, които предлагат работа и стажове за лятото, с младежи, които искат да осмислят своята ваканция.

А защо не и лятната работа да се превърне в постоянна?! Събитието ще се състои на 19 юни, сряда, в 16.00 часа, в Ритуална зала на Община Габрово и е безплатно и за бизнеса, и за младежите.

Работодателите ще имат възможност да представят своите фирми с кратки презентации, а също така да направят свой щанд, на който да се срещнат и поговорят спокойно с младите хора, които имат интерес към работата, която предлагат.

Потвърдили до момента са фирмите: „Пластформ“, „Терахим“, „Про ЕООД“, „Хемус Турист“, Хотел „Боженци“, „Еврохим груп“, комплекс „Чукара“, Община Габрово, Център за подкрепа за личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“, Магазин 2+2, „Кауфланд“, „Хитачи Енерджи“.

Зареди още

Крими

Жена „захлеби“ почти минимална заплата, но не за дълго. Полицията я прибра!

Published

on

В рамките на няколко минути служители на габровската полиция установиха и задържаха жена, извършила кражба на пари.

Действията по разследването започнали снощи, малко преди 18.30 часа. Чрез спешния телефон 112 бил подаден сигнал, че неизвестно лице проникнало в незаключен апартамент в Габрово, откъдето извършило кражба на 850 лв.

В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни мероприятия в 18.40 часа полицаи арестували 26-годишната крадла.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица