Свържи се с нас

Новини

От днес акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Старита традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни през рисковия период в началото на новата учебна година, за времето от 16 до 30 септември тази година, на територията на област Габрово, ще се проведе традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Това съобщиха на пресконференция в края на миналата седмица началникът на сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Габрово главен инспектор Камен Дянков и началникът на отдел “Охранителна полиция” при ОДМВР – Габрово комисар Гичо Гичев.

През първия учебен ден, 16 септември, е създадена необходимата организация за присъствие на униформени служители в районите на всички учебни заведения на територията на областта. Освен това, по време на акцията, са взети мерки за засилен контрол в училищните райони в периодите на отиване и връщане на децата от училище, с цел спазване от водачите на ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците. При нужда ще се извършва и ръчно регулиране на движението на МПС и пешеходци.

През периода 16 септември – 31 октомври, с цел предотвратяване на пътни произшествия, полицейски служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца в районите на училищата. Полицейските патрули са инструктирани да реагират и се намесват при неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат от платното, предупреждават ги и им дават указания за безопасно движение и пресичане.

В началото на месец септември служителите на “Пътна полиция”, съвместно с представители на общините и кметствата, извършиха оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и парапети около входовете на училищата. Особено внимание бе обърнато на състоянието на пешеходните пътеки и тяхната осветеност.

Практиката показва, че рискът от настъпване на ПТП с подрастващи през есенно – зимния сезон е най – висок в сутрешните часове и привечер, когато децата отиват и се прибират от училища. Тогава видимостта е ограничена, а трафикът интензивен.

От Община Габрово бяха взети мерки по отношение осветеността на пешеходните пътеки около училищата и на натоварените кръстовища. На ръководствата на учебните заведения е препоръчано също, преди започване на учебните занятия и след тях, лица от охраната на училищата или педагози да дежурят в зоните на пешеходните пътеки и местата, където масово пресичат учениците, като се грижат за безопасното пресичане през цялата учебна година. Направената препоръка е взета под внимание и изпълнена от повечето учебните заведения, около които има интензивно движение на МПС.

Съвместно с регионалния инспекторат на МОМН гр. Габрово, до 30 септември ще бъдат уточнени графици за изнасяне на 10-минутни беседи за пътна безопасност пред учениците начален курс от служители на “Пътна полиция”, през първия срок на учебната година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица