Свържи се с нас

Новини

Реставрират паметника на Априлов до месец

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

По препоръка на главния архитект паметникът на Васил Априлов в Габров ще бъде рехабилитиран през периода септември – октомври. Това стана ясно от отговора на кмета на Габрово Таня Христова, съобщен по време на редовната сесия на Общински съвет – Габрово, по отношение на въпрос, свързан със състоянието на паметниците на Васил Априлов и Ран Босилек в града.

Кметът Христова информира местните парламентаристи, че е направен оглед на паметника на Васил Априлов, извършен от специалисти още в края на 2012 година, с оглед да се прецени състоянието му и да се набележат необходимите дейности за предприемане на рехабилитация, а също така да се направи остойностяване на тези дейности и да се предвидят средствата за съответните инициативи, в рамките на Бюджет 2013.

„Това е направено и в Бюджета на второстепенен разпоредител Култура. Има заделени 3 000 лева за поддръжка на паметници. От тях 2500 лв. са предвидени за паметника на Априлов и 500 лв. за други паметници, и непредвидени ситуации. Тъй като рехабилитацията на паметника трябва да се извърши в рамките на календарната година е предвидено тя да се случи в периода септември – октомври, когато температурите са по-ниски и подходящи за изпълнението на тези дейности, с оглед характера на използваните материали, необходими  за заздравяване на бронзовата стъпка на Априлов, при фугирането на фугите в гранитния пиедестал и под него“, заяви кметът Христова.

По отношение на липсващите букви на паметника на Ран Босилек Таня Христова подчерта, че те са възстановявани два пъти през последните години и сега са възстановени за трети път – на 20 август 2013 година, но за жалост малко след тяхното поставяне биват обект на посегателство.  Кметът заяви още, че вандалските прояви са ги провокирали да вземат решение за изсичане на буквите на паметниците в самия каменен постамент, за да може по думите на градоначалника „те завинаги да бъдат опазени“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица