Свържи се с нас

Икономика

Средната работна заплата намалява с по 10 лв. на месец

Към края на юни работещите хора в България са общо със 74.9 хиляди повече, отколкото през март, като сега достигат 2.31 милиона.

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Средната месечна работна заплата през юни е паднала до 789 лв. от 799 лв. през май и 809 лв. през април, информират от Аргументи БГ. В същото време стойността за второто тримесечие е с 2.7% по-висока от първото тримесечеие на тази година и с 3.8% повече спрямо същия период на 2012 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ) в петък. За една година заплатата в обществения сектор е нараснала с 5.1%, а в частния – с 3.1%.

През пролетта най-голямо увеличение на средния месечен доход са усетили заетите в секторите “Строителство” и “Образование”, съответно с 8.1% и 7.5% по-висока средна заплата. Спрямо 2012 г. най-много се е повишило заплащането в икономическите дейности “Селско, горско и рибно стопанство” – от 566 лв. до 683 лв. или с 20.7%. На второ място е ръстът при заетите в държавното управление – с 9.3% за една година до 944 лв. този юни.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през юни 2013 г. са получавали заетите в сектора на създаване и разпространение на информация – 1790 лв., което обаче е спад спрямо май, когато са получавали средно 1822 лв.. На второ място се подреждат възнагражденията във финансовия и застрахователния сектор – 1526 лв. средно на месец. На трето е секторът на производството и разпределението на енергия и горива – 1 524 лв. за месеца, но с 54 лв. по-малко отколкото през май.

Сравнително високи остават средното месечно възнаграждение и в добивната промишленост (1199 лв. за юни) и научните и професионални дейности (1230 лв.).

Най-ниска през пролетта е била средната работна заплата на служителите в администрацията – 534 лв. и в хотелиерството и ресторантьорството с 540 лв. В сектора “Култура, спорт и развлечения” също се е увеличило наемането (с 13.6%), както и в селското стопанство – с 10.5%.

Заради сезонната заетост в момента наетите в хотелите и ресторантите са с над 52% повече, отколкото в края на зимата.

Към края на юни работещите хора в България са общо със 74.9 хиляди повече, отколкото през март, като сега достигат 2.31 милиона. Това обаче е с 0.6% или 13.3 хиляди по-малко, отколкото през миналата година, като най-много са освободените от преработващата промишленост (15.6 хиляди за година) и търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети (8.7 хиляди човека).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица