Свържи се с нас

Икономика

Средната работна заплата намалява с по 10 лв. на месец

Към края на юни работещите хора в България са общо със 74.9 хиляди повече, отколкото през март, като сега достигат 2.31 милиона.

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Средната месечна работна заплата през юни е паднала до 789 лв. от 799 лв. през май и 809 лв. през април, информират от Аргументи БГ. В същото време стойността за второто тримесечие е с 2.7% по-висока от първото тримесечеие на тази година и с 3.8% повече спрямо същия период на 2012 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ) в петък. За една година заплатата в обществения сектор е нараснала с 5.1%, а в частния – с 3.1%.

През пролетта най-голямо увеличение на средния месечен доход са усетили заетите в секторите “Строителство” и “Образование”, съответно с 8.1% и 7.5% по-висока средна заплата. Спрямо 2012 г. най-много се е повишило заплащането в икономическите дейности “Селско, горско и рибно стопанство” – от 566 лв. до 683 лв. или с 20.7%. На второ място е ръстът при заетите в държавното управление – с 9.3% за една година до 944 лв. този юни.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през юни 2013 г. са получавали заетите в сектора на създаване и разпространение на информация – 1790 лв., което обаче е спад спрямо май, когато са получавали средно 1822 лв.. На второ място се подреждат възнагражденията във финансовия и застрахователния сектор – 1526 лв. средно на месец. На трето е секторът на производството и разпределението на енергия и горива – 1 524 лв. за месеца, но с 54 лв. по-малко отколкото през май.

Сравнително високи остават средното месечно възнаграждение и в добивната промишленост (1199 лв. за юни) и научните и професионални дейности (1230 лв.).

Най-ниска през пролетта е била средната работна заплата на служителите в администрацията – 534 лв. и в хотелиерството и ресторантьорството с 540 лв. В сектора “Култура, спорт и развлечения” също се е увеличило наемането (с 13.6%), както и в селското стопанство – с 10.5%.

Заради сезонната заетост в момента наетите в хотелите и ресторантите са с над 52% повече, отколкото в края на зимата.

Към края на юни работещите хора в България са общо със 74.9 хиляди повече, отколкото през март, като сега достигат 2.31 милиона. Това обаче е с 0.6% или 13.3 хиляди по-малко, отколкото през миналата година, като най-много са освободените от преработващата промишленост (15.6 хиляди за година) и търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети (8.7 хиляди човека).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Как да познавате добрите строителни материали?

Published

on

Качеството на строителните материали е от първостепенна важност за строителството. Това е инвестиция, която се прави за много години напред, било то за създаването на големи сгради или вашия дом, или просто ремонтирането им. Но как да познаем кога те са достатъчно добри? Най-силният показател винаги е бил цената – когато тя е висока означава, че за производството им са използвани повече и трудно добивни ресурси, което допринася тяхната издръжливост. Добрите продукти имат “гаранция за качеството” – може да ги откриете в магазин Mr. Bricolage.

Как да ги разпознаваме отначало

Най-лесното разпознаване на добрия продукт е неговата реклама и доказаност през времето. Всички използваме интернет и можем да проверим кои са най-известните и използвани марки или може да попитаме на място съответния персонал за качествените продукти, които предлагат. За да отговарят на вашите изисквания, те трябва да са съобразени с опазването на околната среда и възможно най-ниска вреда върху човешкото здраве.

Защо е важно да използваме само качествени строителни материали

Изграждането на блокове, офиси и къщи не означава само красивия и разчупен външен вид, цвят на фасадата или фигурата на вратите и прозорците. Основната им функция е да бъдат издръжливи на природните бедствия и да защитават техните обитатели и преминаващите около тях. Това може да се случи само с висококачествени стоки. Кои са изпитаните във времето може да попитате служителите в отдел строителство на Mr. Bricolage.

Различните видове и техните особености

  • арматура – подсилва бетонни конструкции. Предлагат се в различни по диаметър размери;
  • газобетонови блокчета са топлоизолиращи, леки, шумоизолиращи, лесни за оформяне, нечупливи, незапалими и дишащи;  
  • гипс – използва се за пълнене на отвори, шпакловка на стени и тавани;
  • саморазливна замазка – изравнява подове преди поставяне на крайното покритие;
  • лепила – чрез тях се залепват плоскости, топлоизолации;
  • тухли – едни от най-издръжливите материали за изграждане на стени, които допринасят за постоянна температура в помещенията;
  • цимент – служи за производството на бетон, който е основата на всеки строеж.

Препоръчваме Ви Mr. Bricolage

В магазините и онлайн платформата на Mr. Bricolage можете да намерите всякакъв вид и размери строителни пособия – “строителни материали”. Освен от продуктите, които се предлагат, може да се възползвате и от ремонтните услугите на магазина.

Зареди още

Икономика

Заповядайте в магазин „ЕЛЕНА“

Published

on

Заповядайте в магазин „ЕЛЕНА“, който е официалният представител на мандра „Елена“ за Габрово. Търговският обект е разположен на Централния Кооперативен пазар, ул.“Отец Паисий“ 11.

В магазин „ЕЛЕНА“ имате възможност да опитате от висококачествени млечни продукти от мандра „Елена“ и мандра „Дестан“, с уникален вкус и качество, различни видове мариновани риби и хайвери, колбаси и деликатеси от различни части на България, както и да се насладят на големите разнообразия от гръцки и турски маслини и зехтини.

Всеки ден в Магазин „Елена“ можете да намерите прясно изпечен селски хляб, както и домашно приготвени кексове и козунаци.

Работно време:
Понеделник – Петък: от 08.00 до 19.00 ч.
Събота: от 08.00 до 14.00 ч.

Телефон за връзка: +359 87 805 6455.

Заповядайте!

Зареди още

Икономика

Издаване на едномесечен безплатен електронен подпис

Published

on

Държавна агенция „Електронно управление“ уведомява гражданите и бизнеса, че имат възможност да заявяват административни услуги, без да е необходимо да посещават на място съответната администрация, чрез Единния портал – www.egov.bg – моето пространство.

Достъпът се извършва чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) издаден върху физически носител, облачен, мобилен КЕП или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт.

От 18 март т.г. има постигната договореност за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги, които ще предоставят онлайн възможност за заявяване на подписа. Повече информация може да се намери оттук.

Продиктувана от епидемията корона вирус, гражданите и бизнеса ще могат да получат от „Борика“ АД и „Евротръст Технолъджис“ АД безплатен облачен или мобилен КЕП, с който за период от един месец да подписват безплатно заявленията за електронни административни услуги.

Подписването може да се извършва в платформите на тези дружества – https://my.b-trust.bg и https://portal.evrotrust.com, а с КЕП на физически носител по стандартната процедура.

♦ За връзка с Помощния контактен център на ДАЕУ използвайте в работно време от 9:00 до 18:00 и извън работно време от 18:00 до 22:00 телефони: 02 949 2388, 02 949 2392
♦ За връзка с Евротръст: +359 2 448 58 58
♦ За връзка с Борика: 0700 199 10 или *9910

Останете си вкъщи, бъдете дигитални. Заявявайте административни услуги електронно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица