Свържи се с нас

Новини

Как да избегнем катастрофите?

Препоръки, от служителите на реда, за това как да избегнем пътните инциденти през летния сезон.

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово разпратиха съобщение, включващо практически препоръки за предотвратяване на тежки пътно – транспортни произшествия през активния летен сезон. Съветите са на базата на опита, натрупан през годините от разследване на причините за пътно-транспортни произшествия. Целта им да се създаде  предпазващо или „защитно“ поведение на участниците в движението, които да избягват  попадане в  ситуации за злополуки. Информационният сайт „Габрово Нюз“ също призовава читателите си да шофират разумно.

На пътя не е възможно да се предвидят всички опасности, особено онези, които възникват внезапно. Затова с постоянство се научете да се движите със средна скорост в населени места и извън тях по-малка с около 10-15 км/ч от обичайната. Така ще имате повече време за реагиране за избягване на удар  със спиране или маневра при  критична ситуация. Намаляването на скоростта  дори само с 10 км/ч от обичайната снижава многократно вероятността от катастрофа. Привикването да шофирате на двойно по-голяма дистанция от предния автомобил Ви осигурява възможност да реагирате и не допуснете удар в случай на внезапното намаляване на скоростта и спиране.

Основните съвети са:

–  Помнете златните правила за безопасност: „На пътя – винаги по-далече от другите!” и „Видимостта е живот!”
–  При шофиране не се увличайте по примера на рискови  водачи, които  Ви изпреварват и  се движат с превишена скорост. Следвайте своите съображения за сигурност и собствения стил на управление.Това не е лесно и изисква упоритост и постоянство.
–  Винаги потегляйте по-рано от обичайното, за да не  бързате, притеснени, че ще закъснеете.
–  Не си определяйте предварително точен час на пристигане и не   насрочвайте срещи, защото евентуалното забавяне ще Ви притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.
–  Преценявайте реалистично  дали закъснението с няколко минути е фатално и съдбоносно и дали си струва риска от висока скорост и рискови изпреварвания.
–  Не се нервирайте, когато колоната автомобили пред Вашия се движи бавно. Има обективна причина за това и  я приемете възможно най-спокойно, за да не загубите вашата съсредоточеност. Афектът може само да навреди.
–   Помнете, че най-безопасно  е да се движите със скоростта на колоната – нито много по-бързо, нито значително по-бавно. И в двата случая сте в обстановка на повишена конфликтност.В първия случай ще се налага да  изпреварвате много често, а във втория  – Вас ще Ви изпреварват.
–  Не се поддавайте, когато Ваши спътници в купето Ви подтикват да увеличите скоростта, защото бързат за важна среща. Отказвайте любезно като ги предупреждавайте, че не изневерявате на стила си на управление.
–  Когато шофирате по тъмно при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране в рамките на осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.
–  В населено място при преминаване покрай паркирани автомобили, в оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, покрай паркове и градинки, покрай спирки на обществения транспорт, при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.намалявайте скоростта до съвсем ниски граници, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно действие от тяхна страна.
–  Задължително намалявайте скоростта и тогава, когато забележите дете край платното. То може внезапно да изтича на платното.
– Винаги съобразявайте скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила Ви, неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта; прогнозирайте възможната внезапна поява на платното, извършване на неправилни маневри от другите участници в движението.
–   При по-висока скорост осигурявайте пропорционално по-голяма дистанция от автомобила пред Вас. Малката дистанция Ви приближава до удар при рязко спиране, а освен това Ви напряга и увеличава агресивността.
–   Следете непрекъснато и внимателно състоянието на пътната настилка. При наличие на признаци, че пътят става хлъзгав или следва участък с опасни неравности, намалете плавно скоростта.
–   Когато возите деца, намалявайте значително средната скорост и увеличавайте дистанцията и вниманието си.Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.При рязко спиране или удар то ще понесе най-тежък удар в арматурното табло или предното стъкло.

НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА    НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ

 –  Над  14 % от убитите при катастрофи по пътищата са пострадали при  навлизане в лентата за насрещно движение с последващ челен удар с насрещен автомобил. Този вид катастрофи се дължат изключително на стремеж към максимални скорости и изпреварване на застигнатите автомобили. Особено са застрашени млади неопитни шофьори, които обичат спортния, състезателен стил на управление.

–  При движение в колона се движете със скоростта на колоната, на увеличена дистанция. Ако поддържате по-голяма скорост, се принуждавате непрекъснато да предприемате изпреварвания, което многократно увеличава опасността от челен удар.Ако скоростта е по-малка от тази на колоната, Вие принуждавате останалите да Ви изпреварват, което повишава конфликтността.

–  Винаги поддържайте такава дистанция от автомобила пред Вашия, която дава възможност  на автомобил, който Ви изпреварва,  спокойно да заеме място пред Вас в дясната лента.

–  Не забравяйте, че непрекъснатото изпреварване при колона не Ви придвижва съществено напред в нея, а само увеличава риска от злополука с насрещен автомобил.

– Предприемайте изпреварване само при пълна сигурност, че може да  завършите маневрата без да се създаде опасност за сблъсък с насрещен автомобил.Недопустимо е да започнете такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движете стриктно в своята лента за движение, без да “сечете” завоите и навлизате в насрещното движение.

–  Не се амбицирайте и не се впускайте в безсмислено състезание с онези, които Ви изпреварват.

–  Не се повлиявайте  от упреци на Ваши спътници, че се движите бавно и се страхувате да изпреварите.

–   За да  не отклоните вниманието и съсредоточеността си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да не Ви говорят  и разсейват.

–  Съвсем не е препоръчително заради безопасността водачът да води нервно спорове с другите в автомобила.

– При изпреварване не завивайте рязко и  в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил – така лесно може да загубите контрол: да се преобърнете или да навлезете отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.

–   Когато се движите по един и същ  маршрут с Ваши близки и приятели, не се стремете  автомобилите ви да са на всяка цена е “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това  ще Ви накара да изпреварвате рисковано и опасно, за да не се откъснете от групата. По-добре с останалите водачи си определете предварително  среща на определено място край пътя, където ще се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам за себе си да оценява ситуацията на пътя, която във всеки момент е различна за отделните водачи.

–   Всяко рисково изпреварване се отразява зле на нервната ви система, води до по-бързо настъпване на умората и напрежението, а и до  по-висок разход на гориво.

–  Не се настройвайте агресивно и отмъстително към другите на пътя. Не търсете “реванш”, когато Ви изпреварят.

–  Съобразявайте се с възможностите на автомобила. Ако той е с по-малка мощност / и поради амортизираност/ и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата само когато имате достатъчна видимост напред за дълъг участък без насрещно движение.

–   На автомагистрала при изпреварване бъдете възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще ви застигнат за броени секунди.

ПРЕУМОРА, ЛАБИЛНО ВНИМАНИЕ, АЛКОХОЛ
Заради  преумора и недоспиване стават много катастрофи с тежки последици.  Недоспалият шофьор е дори по опасен и от пийналия. Ако ви се е натрупало безсъние и се чувствате подтиснат и сънлив, отложете шофирането. В такова състояние е недопустимо да се шофира на дълго разстояние.

 –   Не потегляйте на път, ако сте преуморени и ако сте спали малко напоследък.

 –   Когато почувствате, че ви се приспива зад волана, не се стремете със силата на волята да държите клепачите си отворени и да продължавате  шофирането. Спрете незабавно на удобно, безопасно място край пътя и подремнете, макар 15-20 минути. След това ще бъдете достатъчно бодър.

–  При преумора в резултат на лятната жега спирайте по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.

–  Не потегляйте на път непосредствено след обилно нахранване– ще Ви споходи опасна сънливост.

 –  Дългия маршрут до Черноморието и обратно е по-добре да изминете след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

–  Дори малките дози алкохол  съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват еуфоричност, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и  забавят реакциите на шофьора.

–  Не се поддавайте на предложенията на спътниците и другите в компанията да пийнете макар и малко количество.

– Откажете се от подвеждащото изчисляване една или две чаши до каква концентрация на алкохол водят. Законът забранява изобщо управлението след употреба на алкохол, макар че се налагат санкции за концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда.

–  Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол, предварително осигурете шофьор, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози. Дайте автомобилните ключове на съпругата или на определения да шофира още преди да сте употребили алкохол.

НЕПРАВОСПОСОБНОСТ
/напоследък жертвите и ранените от пътни катастрофи по вина на неправоспособни водачи надвишават значително пострадалите от злополуки поради употреба на алкохол/

 –  Като родители бъдете безкомпромисни и  не разрешавайте управлението, нито пък  предоставяйте  мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория.Много семейства са загубили синове – юноши, младежи – заради това, че не са се намесили навреме.

–   Ако имате информация и сте свидетели във Вашия квартал на управление от неправоспособни, сигнализирайте в най-близкото полицейско управление /включително по мобилен телефон, безплатно, като наберете тел.166 или 112/. Това се отнася и за случаи на управление от водачи в нетрезво състояние.

– Не се качвайте в автомобил без да се осведомите дали водачът, който възнамерява да вози Вас и компанията Ви , има правоспособност и не е пил.

–  Направете всичко необходимо и възможно, за да не допуснете управление от неправоспособен или употребил алкохол, дори с риск да влезете в конфликт. Потърсете съдействие от полицията. С това ще предотвратите катастрофа и ще спасите хора.

НЕСПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

– Най-често причината е невнимание при преминаване през кръстовища, разсеяност или прибързаност при вземане на решение.

–  Когато пресичате кръстовище със светофарна уредба,  не навлизайте  при жълт сигнал на светофара. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с  жълт сигнал.

–   При  потегляне след като е светнал зеленият сигнал, още веднъж се огледайте преди да отпуснете съединителя дали не преминават  автомобили на червено.

– Същият предпазен принцип – да се уверите дали другите ще ви дадат предимството, което имате, спазвайте на всяко кръстовище.

–   Оглеждайте се внимателно за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяйте, че когато сте замислени и разсеяни, може да не забележите приближаващ автомобил по пътя с предимство.

–  Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

–    В  населените места и най-вече в градовете не превишавайте скоростта, дори трасето да позволява това. Движете се със скорост значително под разрешената, когато приближавате пешеходна пътека или спирка на обществения транспорт със спрял, спиращ или потеглящ автобус /тролейбус/ – голяма е вероятността възрастен или дете да навлязат внезапно на платното, в опасната зона на автомобила.

– При движение по тъмно, на фарове, бъдете много предпазливи, защото във Вашата лента от платното може да се движи пешеходец в тъмни дрехи, велосипедист без светлини и светлоотразители и без светлоотразителна жилетка. Скоростта трябва се е съобразена и коригирана съобразно видимостта пред Вас и да позволява спиране при забелязване на препятствие на платното.

ПОСТАВЯЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ, А ДЕЦАТА ДА ПЪТУВАТ  С ДЕТСКИ СТОЛЧЕТА И СЕДАЛКИ!

Много шофьори и спътниците им загиват при пътни катастрофи заради … непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента. Много от пострадалите малки деца са били превозвани в автомобилите без използвате на детски обезопасителни системи.

 –  Не се повлиявайте  от хора, които гледат пренебрежително на  коланите. Злополука може да стане и на тиха уличка, когато пътувате на съвсем късо разстояние. При удар Вашето тяло ще бъде предпазено от излитане към волана и предното стъкло. Помнете, че коланите са особено ефективни при  по-ниските скорости до 60 км/ч в градски условия. Изказванията, че е излишно поставянето на колани в населено място са изцяло некомпетентни.

– Законът задължава и пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване, навсякъде. Изисквайте пътуващите във Вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност. При евентуално преобръщане пътниците без колани излитат от задните седалки извън купето и загиват, притиснати от търкалящия се автомобил.

– Най-уязвими са децата-пътници. Превозваните некомпетентно и неправилно на предна седалка /в скута на възрастен/ и на задна седалка, при злополука загиват първи, притиснати в арматурното табло и облегалките от телата на възрастните.  Ако имате малко дете, заради живота му непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката на задната седалка.

–   Мнозина трудно понасят пристягането от колана Но ако в продължение на 2 седмици поставяте колана при всяко потегляне, ще установите, че след това Ви е некомфортно без него.

*Публикуваната информация е актуализирана в 10.50 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Таня Христова стана зам.-председател на Регионалния съвет за развитие

Published

on

На проведеното днес първо заседание на новия състав на Регионалния съвет за развитие в Северен централен район, бяха утвърдени правила за работа, беше избрано ръководство и представители на новия РСР в Комитетите за наблюдение по оперативните програми и в Тематичните работни групи за подготовката на новите програми за периода 2021 – 2027 г.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие бе избран кметът на Габрово Таня Христова, информираха от местната общинска администрация. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов стана председател на Съвета.

През програмен период 2014-2020 година, НСОРБ, както и Регионалните съвети за развитие, участват със свои представители в общо 12 Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране.

Новите Регионални съвети актуализират и своите представители в структурите, свързани с подготовката и управлението на оперативните програми. В Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ мястото на резервен член от квотата на РСР на Северния централен район заема председателят на Общинския съвет – Силистра Мария Димитрова.

Като резервен член на КН на ОП „Околна среда“ влиза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, а в КН на ОП „Добро управление“ – кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу. За резервен член в Комитета по координация на прилагането на подхода ВОМР към МОСВ бе избран Неждет Ниази, кмет на община Главиница.

Регионалният съвет актуализира и своите представители в Тематичните работни групи (ТРГ) за изготвянето на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. ТРГ провеждат заседания на два или три месеца, вземат и решения на писмени процедури.

Така председателят на ОС – Силистра Мария Димитрова бе определена за резервен член в ТРГ за ОП „Развитие на регионите“, Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле – за резервен член в ТРГ за ОП „Околна среда“. Като резервен член от квотата на РСР в ТРГ на ОП „Техническа помощ“ влиза кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна безбожниците, откраднали даренията от Дряновския манастир

Published

on

Полицията установи извършителите, задигнали монети и банкноти от кутията за дарения, поставена в храма на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“. За дръзкото престъпление ви информирахме в началото на седмицата.

Арестуваните са двама мъже, на 34 години от София и 51 години от Благоевград. Престъпната комбина задигнала общо сумата от 1 800 лева, намиращи се в дарителската кутия на дряновската света обител.

Кражбата била извършена на от 27 декември 2020 г. и на 4 януари. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и са разпитани пред съдия на Районен съд Дряново.

Част от паричната сума е възстановена. Спрямо лицата е наложена полицейска мярка „задържане“ за срок да 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 400 шофьори с превишена скорост за по-малко от седмица в Габровско

Published

on

404 са шофьорите, установени да се движат с превишена скорост за по-малко от седмица.

Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на резултатите от проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел ограничаване предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Имащата за цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия полицейска операция бе проведена от 8 до 13 януари на територията на цялата страна, включително и Габровско.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и Районните управления при ОДМВР-Габрово осъществяваха засилен контрол за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

За периода са били проверени общо 594 автомобили, а проверените лица са 719. Съставени са 38 акта и наложени 269 глоби с фиш. За периода са били установени двама водачи с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила.

Установените случаи на управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила също са два. Установени са били и четирима водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово работиха и за ограничаване на редица други предпоставки за пътни инциденти като отнемане на предимство, неправилно изпреварване, преминаване на забраняващ сигнал на светофара, неспазване на пътни знаци и маркировка, превишена скорост.

В хода на проверките за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски санкционираните лица са седем. Четирима са хванатите неправоспособни водачи, а осем са нарушенията, извършени от пешеходци. За преминаване на забраняващ сигнал на светофарни уредби е санкциониран един шофьор.

Нарушенията за неспазване на пътни знаци и маркировка са общо 62. Водачите, управлявали с превишена скорост са 404. От началото на годината до момента на територията на област Габрово не са регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица