Свържи се с нас

Новини

Учениците ни страдат най-вече от затлъстяване и нарушено зрение

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Затлъстяването и нарушеното зрение са водещи заболявания сред учениците, а при по-малките – възпаление на сливиците и пневмония. Това показва Анализът на здравословното състояние на децата и учениците от Област Габрово, изготвен на база данни от профилактичните прегледи на децата и учениците от организираните колективи в Габровска област за учебната 2012/2013 година.

При децата посещаващи от 0 до 7 години най разпространени са: хроничните заболявания на тонзилите (сливиците) и аденоидните вегетации (трета сливица) – 14,59% (срещу 17,14% за 2011/2012г), пневмония – 13,69% (срещу 15,43% за 2011/2012г), смущения в зрението – 9,37% (срещу 9,71% за 2011/2012г), специални симптоми и синдроми (заекване, тикове, анорексия и др.)– 6,31% (срещу 6,29% за 2011/2012г.) и хроничен бронхит – 5,23% (срещу 5,33% за 2011/2012г).

При учениците заболяемостта има следната структура: затлъстяване – 16,45% (срещу 15,67% за 2011/2012г), смущения в зрението –16,12% (срещу 14,73% за 2011/2012г), астма –6,29% (срещу 6,11% за 2011/2012г), гръбначни изкривявания – 5,47% (срещу 6,00% за 2011/2012г.) и пневмония – 5,19% (срещу 2,19% за 2011/2012г).

Неправилното хранене, обездвижването и продължителният престой пред компютрите са основните причини за тревожното здравно състояние на децата и учениците в областта. Затлъстяването, проблемите със зрението са не само най-разпространени заболявания сред учениците, но и в последната година бележат ръст. Новооткритите случаи на затлъстяване са се увеличили с 0,78%, на зрителните смущения с 1,39%. Значително завишение имат случаите от пневмонията сред учениците – с 3% в сравнение с миналата година.

При децата хронични заболявания на тонзилите и аденоидните вегетации и пневмонията са водещи заболявания. Дори в детската възраст от 0 до 3 години се установяват смущения в зрението.

За да се промени в бъдеще тази тревожна статистика е необходимо да се постигне промяна в цялостното поведение на подрастващите. Здравословно хранене, избягване на вредните навици – тютюнопушене и употреба на алкохол, добра физическа активност да станат част от модела на живот на младите и в тази насока трябва да обединят усилия – родители, учители, здравни специалисти. Здравето на децата е наша обща грижа, информират от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Търсиха наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена през миналата седмица на територията на Севлиево.

В хода акцията са били проверени 202 моторни превозни средства, 366 души, шест училищни дворове и три градски парка.

В резултат на полицейските действия са установени двама извършители на престъпления по линия „наркотици“, срещу които са образувани наказателни производства, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Две жени от Габрово са с КОВИД – 19

Published

on

Две жени от Габрово са новите два потвърдени случая на КОВИД – 19 за областта. Едната е на 37 години, а другата – на 48 г. Тези данни към 6 юли изнесоха днес за медиите от Регионалната здравна инспекция.

37-годишната жена е контактна на потвърден случай на коронавирус. Хоспитализирана е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и към момента е в добро общо състояние, без симптоми на вирусната инфекция.

48-годишната габровка към момента жената е в добро общо състояние, без симптоми на КОВИД – 19. Изготвено и връчено й е предписание за задължителна 14-дневна домашна изолация и лечение.

Екип от Дирекция „Надзор на заразните болести“ е предприел незабавно епидемиологично проучване в двете огнища на инфекция, уточняват още от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи, за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Взет е носогърлен смив за изследване за КОВИД-19 от близки контактни лица на потвърдените случаи и е извършена организация за транспортиране на пробите до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера „като за световно“

Published

on

Безразсъдно пияна 50-годишна жена от Габрово бе хваната зад волана да шофира с почти 2 промила алкохол.

„Налятата до козирката“ дама остана без книжка за много дълъг период и ще получи солидна парична глоба, след като вчера, 6 юли, вечерта, около 17.30 часа бе спряна от екип на полицията, патрулиращ в района на кръстовището за дряновското село Скалско.

Погубилата разсъдък от алкохол шофьорка веднага била изобличена в нарушението щом свалила прозореца на автомобила си, за да предостави документите си за проверката, тъй като от нея се разнасяли силни миризми, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

Видимо изглеждащата в неадекватно състояние, полюлявайки се и хълцукайки, „жената под градус“ надула дрегера, а отчетеният резултат потвърдил, че органите на реда не грешали в преценката си за нейното изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал резултат от 1,96 промила алкохол в количеството издишан въздух, които подпечатали лишаването й от правоспособност и изобщо не й попречили да седне да кара.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно под въздействие на алкохол, като след приключване на работата, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица