Свържи се с нас

Новини

Проблемите в държавата – резултат от обърканата философия на ГЕРБ

Published

on

снимка: Коалиция за България - Габрово

снимка: Коалиция за България – Габрово

Проблемите в държавата са резултат от абсолютно обърканата философия на управлението през последните години, която се състоеше в едно единствено нещо – да се орязват разходите в Бюджета. Това доведе до свиване на икономиката, увеличаване на безработицата, замразяване на доходите, липса на пазар, а икономиката вместо да се стабилизира и възстанови тръгна още по-надолу. Това заяви в Габрово членът на Европейския парламент и ръководител на българските социалисти в него Ивайло Калфин по отношение на  управлението на страната в последните три години и половина.

По думите му политиката на орязването на разходите в Бюджета се отрича в момента от основните страни в ЕС, включително от Международния валутен фонд и икономисти, а България бива давана за пример за това как фикс идеята за бюджетния дефицит и свиването на разходите създава непоносима за хората социална среда. „Много пъти сме повтаряли, че тази политика не е добра, че тя води до лоши резултати, но очевидно правителството имаше това за приоритет“, допълни Калфин.

По отношение на предизборната кампания, която ГЕРБ води в Габрово, твърденията за евросредствата и фондовете, Ивайло Калфин сподели, че е чул изключително много спекулации и неверни твърдения, изричани от различни представители на партията. „Даже официалните им материали по медиите са свързани с неверни и подвеждащи данни“, каза той.

Според него България има голям проблем и се очаква до края на годината страната ни да загуби около 1 милиард евро от ЕС. „От данните на доклада на Европейската комисия се вижда, че България за първото тримесечие на 2013г. е усвоила малко над 23 милиона евро. До края на годината страната ни трябва да усвои още 1 милиард 643 250 000 евро, а ако не ги усвои означава, че ще загубим правото да ги получим. Разбираме, че за останалите 3 тримесечия трябва да се увеличи 80 пъти усвояемостта на евросредствата. Очевидно е, че това е невъзможно“, допълни още Калфин.

От казаното стана ясно още, че едва 20% от средствата за околна среда са усвоени, а правителството си е позволило да заблуди Европейската комисия, че няма достатъчно проекти за водоснабдяване. „Това абсолютно не е вярно, включително в Габровския регион има селища, които имат готови проекти, но понеже откакто дойде ГЕРБ на власт забрави за принципа на конкурентност и прозрачност, изливайки основно средства само на кметове от тяхната политическа сила. Още 100 милиона евро се взимат от биоразнообразие – средстава, можещи да отидат за поддържане на екологията в България или закупят водоноски за пожарната.“

Ивайло Калфин определи всичко това като панически опит да се използват средствата с малко на брой конкурси, които пораждат съмнения за отклоняване на средства и въпреки това България няма да може да се справи. Освен загубите от 1 милиард евро, които националният бюджет трябва да плати, свързани с неплатени и забавени проекти са поне още за около милиард и половина лева, водещо след себе си едно огромно задължение в началото на 2014 г.

България продължава да е на дъното и по използване на кохезионните фондове, нареждайки се на 25 място от 27 държави с 36% усвоени средства. Трагично е и положението при европейския социален фонд със средствата, отиващи за борбата с безработицата и помощи, като през 2010 г. сме усвоили 6,61%, а през 2011 г. – о%.  От 2007 г. до 2013 г. сме изразходвали едва 33%.

Във връзка със следващия програмен период 2014 – 2020 правителството не е договорило нито лев повече от предходния период. „7 милиарда бяха средствата за инфраструктура – остават 7 милиарда евро, само че при инфлация, изяла вече 10-на процента. Това правителство договори по-малко, отколкото ние направихме през 2005 г. Разпространяваха се снимки как българският премиер спеше на Европейския съвет, а преди дни излезе статия в „Ройтерс“, в която пишеше, че България най-зле е договорила националните си пакет по бюджета. Така, че всички тези числа за бурните успехи на правителството на ГЕРБ с евросредствата не са верни“, категоричен беше Калфин.

*Избори 2013*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Мартин Копчев отново донесе медал за България – този път от олимпиада по математика

Published

on

Десетокласникът в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово Мартин Копчев спечели отново медал за България. Успехът на гимназиста е втори пореден в рамките на седмица.

Мартин извоюва среброто от Международна олимпиада по информатика (IOI). Сега донесе за страната ни бронзов медал от 61-та Международна олимпиада по математика, провела се от 20 и 28 септември.

Домакин на най-старото състезание по природни науки трябваше да бъде руският град Санкт Петербург, но усложнената ситуация в света във връзка с КОВИД-19 не остави математиците по назад и се наложи организация на специфичен онлайн формат.

В най-престижното за годината състезание по математика участваха 616 ученици от 105 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни. Това бяха 21 и 22 септември, а видео церемонията по закриването – 28 септември.

Българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 4 медала към колекцията от отличия за България на най-старото и най-голямо природоматематическо състезание. Тази година националният ни отбор по математика спечели 1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти.

Ръководител на националния отбор бе доц. д-р Станислав Николаев Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), заместник-ръководител e гл.-ас. д-р Стефан Владимиров Герджиков (ФМИ на СУ / ИИКТ-БАН). Домакин на отбора беше Институтът по математика и информатика към БАН, а наблюдател от страна на МОМ бе проф. Алекса Малчески (Северна Македония).

Преди броени дни Мартин спечели и сребърен медал от виртуалната 32-а Международна олимпиада по информатика! Самите организатори бяха осигурили допълнителни занимания на участниците, за да ги накарат да се почувстват част от общността и да вдъхнат до колкото е възможно от усещането за международна олимпиада – лекции и речи от бивши състезатели медлисти, виртуални разходки из северната руска столица и др.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.

Към 2020 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 292 медала: 54 златни, 124 сребърни, 114 бронзови медала, както и 15 почетни грамоти!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пет съвета при избора на зимно работно облекло

Published

on

Независимо какво е естеството на работата Ви, през зимните месеци е нужно да изберете подходящо работно облекло, за да си осигурите комфорт и продуктивност, макар ниските температури. Това обаче може да се окаже нелека задача, имайки предвид разнообразието на пазара, а и спецификата на работата Ви. Със следващите 5 съвета ще Ви дадем насоки, които да помогнат при избора на зимно работно облекло, така че да сте пълноценни на работа, докато ви е топло и удобно:

1. Съобразено с професията
При избора на работно облекло, най-важен фактор е естеството на професията Ви. Помислете за нещата, които ежедневно правите – колко се натоварвате физически, дали стоите повече на едно място или денят Ви е свързан с много движение, излагате ли се навън и колко дълго. Ако работите навън, то Вие сте зависими изцяло от времето и е нужно да изберете зимно работно облекло, което да е ватирано и непромокаемо, за да предпазите тялото си от студ, сняг и дъжд. Ако работите „на терен“, много важно е да изберете облекло с включена светлоотразителната защита – често има мъгла и снегонавяване, които ще Ви направят незабележим и могат да застрашат безопасността Ви. Ако често се навеждате, полугащеризонът ще Ви свърши чудесна работа. Ако работите зад каса или в офис, ватиран елек със сигурност ще Ви влезе в употреба. Нуждите на работниците в кухня и в склад например са съвсем различни, затова помислете за работата си и потърсете съвет от консултантите в магазина.

2. Всичко започва от обувките
По-мъдри от нас са го казали: всичко започва от краката. За да се чувстваме добре, трябва внимателно да подберем обувките си. Разбира се, те трябва да са удобни, с меки подметки, които да ни позволяват лесно придвижване, да топлят, но и да не тежат прекалено много, за да не ни изморяват излишно. В най-общия случай, за зимата са подходящи ватирани обувки с височина над глезена (боти), кожени или от промазана материя. Допълнително към това могат да имат вградено бомбе и сертификат за защита, когато спецификата на работата го изисква. Съобразете номера с дебелината на чорапа – най-неприятното усещане е на премръзнали крака в тясна обувка. Гумените ботуши не се препоръчват за зимните сезони, защото макар да са най-сигурното средство против влага, не осигуряват необходимата топлина, освен ако не са допълнително ватирани и комбинирани с подходящ чорап.

3. Многопластово облекло
Най-добрата тактика в зимните дни е стара, добре позната, но често пренебрегвана – обличането на няколко слоя дрехи. През зимата времето може да бъде изключително променливо, а освен това често ни се налага да влизаме и излизаме от климатизирани помещения към виелици и мразовити температури. За да сте подготвени за всяка ситуация и да подсигурите комфорта си през целия ден, облечете памучна фланелка с къс или дълъг ръкав, върху нея суитчър или полар с цип, отгоре завършете с ватирано или непромокаемо (софтшел) яке, а защо не и/или елек. Така ще разполагате с няколко пласта, които не могат да Ви помогнат да контролирате времето, но със сигурност ще Ви помогнат да контролирате своята температура и комфорт.

4. Шапка, шал и ръкавици
За къде сме без класиката на зимния сезон – шапка, шал и ръкавици. За да се предпазите от силния вятър и снегонавяване, трябва да обърнете внимание не само на облеклото, но и на работните аксесоари за тези месеци. Изберете подходящи ръкавици, спрямо това дали са допълнение към работното Ви облекло или са задължителен целодневен елемент. Същото важи и за шапката – може да бъде с вградени наушници, с или без козирка, да е от плетиво, полар или пък да я замените с лента, ако това ви внася повече удобство. Ролята на шалът е ключова – да предпази дихателните пътища от лесна настинка, но ако чувствате, че по-скоро Ви пречи, може да го замените с ватирана висока яка с цип, която да регулирате според времето.

5. Не пренебрегвайте чорапите
Един от най-подценяваните елементи от облеклото са чорапите, а те имат изключително важна роля в цялостния ни комфорт на работа, особено когато става дума за зимния сезон. Не случайно в специализираните магазини ще откриете различни чорапи за ски, планина, колоездене и така нататък. Добре е да подберете ватирани чорапи с височина над тази на обувката, за да не се изхлузват. Съобразете чорапа и с подплата на обувката си – ако тя е вълнена, най-ватираните чорапи могат да бъдат прекален избор. И не на последно място – съобразете еластичността на чорапите с динамиката на ежедневието си.

За финал един бонус съвет – най-честата грешка при поръчката на зимни работни облекла е отлагането й за последния момент. Зимата често ни изненадва и все успява да ни свари неподготвени, затова изберете удобно и практично облекло още днес. За повече информация и съвети при избора, не се колебайте да се обърнете към професионалистите от Mazalat – на място в магазина в гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или на телефон 088 801 6816; 066 985 336.

*Снимка: sapiacorp.com

Зареди още

Новини

Иззеха 100 метра бракониерски мрежи от яз.“Ал.Стамболийски“

Published

on

Служители на РК Габрово извършиха нощна проверка по вода на язовир „Александър Стамболийски“.

В хода на проверката са били намерени 3 броя хрилни мрежи поставени в работно положение, с приблезителна дължина 100 метра.

Уредите са иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловената в тях риба – 10 кг, е била освободена и върната обратно във водата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица