Свържи се с нас

Новини

Проблемите в държавата – резултат от обърканата философия на ГЕРБ

Published

on

снимка: Коалиция за България - Габрово

снимка: Коалиция за България – Габрово

Проблемите в държавата са резултат от абсолютно обърканата философия на управлението през последните години, която се състоеше в едно единствено нещо – да се орязват разходите в Бюджета. Това доведе до свиване на икономиката, увеличаване на безработицата, замразяване на доходите, липса на пазар, а икономиката вместо да се стабилизира и възстанови тръгна още по-надолу. Това заяви в Габрово членът на Европейския парламент и ръководител на българските социалисти в него Ивайло Калфин по отношение на  управлението на страната в последните три години и половина.

По думите му политиката на орязването на разходите в Бюджета се отрича в момента от основните страни в ЕС, включително от Международния валутен фонд и икономисти, а България бива давана за пример за това как фикс идеята за бюджетния дефицит и свиването на разходите създава непоносима за хората социална среда. „Много пъти сме повтаряли, че тази политика не е добра, че тя води до лоши резултати, но очевидно правителството имаше това за приоритет“, допълни Калфин.

По отношение на предизборната кампания, която ГЕРБ води в Габрово, твърденията за евросредствата и фондовете, Ивайло Калфин сподели, че е чул изключително много спекулации и неверни твърдения, изричани от различни представители на партията. „Даже официалните им материали по медиите са свързани с неверни и подвеждащи данни“, каза той.

Според него България има голям проблем и се очаква до края на годината страната ни да загуби около 1 милиард евро от ЕС. „От данните на доклада на Европейската комисия се вижда, че България за първото тримесечие на 2013г. е усвоила малко над 23 милиона евро. До края на годината страната ни трябва да усвои още 1 милиард 643 250 000 евро, а ако не ги усвои означава, че ще загубим правото да ги получим. Разбираме, че за останалите 3 тримесечия трябва да се увеличи 80 пъти усвояемостта на евросредствата. Очевидно е, че това е невъзможно“, допълни още Калфин.

От казаното стана ясно още, че едва 20% от средствата за околна среда са усвоени, а правителството си е позволило да заблуди Европейската комисия, че няма достатъчно проекти за водоснабдяване. „Това абсолютно не е вярно, включително в Габровския регион има селища, които имат готови проекти, но понеже откакто дойде ГЕРБ на власт забрави за принципа на конкурентност и прозрачност, изливайки основно средства само на кметове от тяхната политическа сила. Още 100 милиона евро се взимат от биоразнообразие – средстава, можещи да отидат за поддържане на екологията в България или закупят водоноски за пожарната.“

Ивайло Калфин определи всичко това като панически опит да се използват средствата с малко на брой конкурси, които пораждат съмнения за отклоняване на средства и въпреки това България няма да може да се справи. Освен загубите от 1 милиард евро, които националният бюджет трябва да плати, свързани с неплатени и забавени проекти са поне още за около милиард и половина лева, водещо след себе си едно огромно задължение в началото на 2014 г.

България продължава да е на дъното и по използване на кохезионните фондове, нареждайки се на 25 място от 27 държави с 36% усвоени средства. Трагично е и положението при европейския социален фонд със средствата, отиващи за борбата с безработицата и помощи, като през 2010 г. сме усвоили 6,61%, а през 2011 г. – о%.  От 2007 г. до 2013 г. сме изразходвали едва 33%.

Във връзка със следващия програмен период 2014 – 2020 правителството не е договорило нито лев повече от предходния период. „7 милиарда бяха средствата за инфраструктура – остават 7 милиарда евро, само че при инфлация, изяла вече 10-на процента. Това правителство договори по-малко, отколкото ние направихме през 2005 г. Разпространяваха се снимки как българският премиер спеше на Европейския съвет, а преди дни излезе статия в „Ройтерс“, в която пишеше, че България най-зле е договорила националните си пакет по бюджета. Така, че всички тези числа за бурните успехи на правителството на ГЕРБ с евросредствата не са верни“, категоричен беше Калфин.

*Избори 2013*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Трима починали и 57 заразени с коронавирус за последните дни

Published

on

Трима души са починали, а 57 са новозаразените с КОВИД – 19 през почивните дни на територията на област Габрово.

Данните, които са за периода от 5 до 7 март, оповестиха днес, 8 март, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вируса са изгубили 81-годишен мъж и 62-годишна жена от община Габрово, и 90-годишен севлиевец.

За периода от 5 до 7 март в четирите общини на област Габрово най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 32 случаи. Двадесет и четири са положителните резултати в Севлиево, а една потвърдената проба в Трявна.

От потвърдените нови 57 случаи в областта, 15 човека са хоспитализираните в лечебно заведение за болнична помощ , а останлите 42 са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Майчина грижа“ поздрави пациентките в АГ-отделението и Онкологията за 8 март

Published

on

Въпреки пандемията от коронавирус, дамите от Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ спазиха традицията на 8 март да поздравяват жените, лекувани в Отделението по акушерство и гинекология и Медицинска онкология на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Г-жа Десислава Ненова, старша медицинска сестра в Отделението по кожни и венерически болести – член на Дружеството, поднесе цветя и шоколади на пациентките с пожелание за бързо възстановяване, здраве и много обич.

Традицията е свързана и с патрона на Габровската болница – д-р Тота Венкова, първата дипломирана българска жена-лекар, стипендиантка на Дружество „Майчина грижа”.

Всички дами от ЖБД “Майчина грижа”, поднасят своите най-добри пожелания към жените от медицинските екипи на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като им желаят здраве и много професионални успехи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Британският щам на КОВИД-19 се разпространява и в региона

Published

on

В 15 области в страната, сред които и Габрово, е доказано разпространението на британския вариант на КОВИД-19, информира Министерството на здравеопазването.

Освен Габрово по-заразният щам се разпространява и в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

За резултатите съобщава Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица