Свържи се с нас

Икономика

Половин милион българи работят без да се осигуряват

Тотален срив на системата, която прибира все повече пари, а дава все по-малко защита на работещите

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Над половин милион българи произвеждат Брутен вътрешен продукт (БВП), но не се осигуряват, информираха от Аргументи БГ. В същото време по-малко осигурени трябва да изхранват все повече пенсионери, тъй като заради кризата и страха, че ще пострадат от пенсионната реформа на ГЕРБ, много българи в предпенсионна възраст потърсиха вратички в системата, за да си осигурят ранна пенсия. Това показват данните на НСИ за заетите и на НОИ за макроикономическите показатели за 2012 г.

Анализът на НСИ, който е част от изследването за БВП, показва, че 3 281 900 души са заетите през 2012 г., които произвеждат нещо за българската икономика. В същото време осигурените през м.г. според данните на НОИ са 2 770 030 души, т.е. 511 870 българи работят, без да внасят осигуровки, допълва вестник “Сега”.

Голямото разминаване може да се обясни не само с наличието на голям процент сива икономика у нас, която по различни оценки е между 30% и 40%, и законодателните възможности човек да не се осигурява върху различни видове доходи. Но и с тоталния срив на доверието в осигурителната система, която прибира все повече пари, а осигурява все по-малко защита.

Поради това хората търсят все по-често вратички да не се осигуряват върху пълния си доход. Майките и безработните например ще вземат много по-малко средства през май, тъй като те не получават обезщетение за почивните дни, макар че са се осигурявали върху месечната си заплата, която не се влияе от почивките.

През 2012 г. според данните на НОИ има леко успокояване на пазара на труда, тъй като осигурените са с 4308 повече, отколкото са през 2011 г., когато бяха 2 765 722 и имаше срив с около 50 000. Добрият показател обаче е изцяло за сметка на доста несигурното в кризата осигуряване на самостоятелна заетост. Броят на самонаетите се е увеличил от 183 109 на 206 264, или с над 23 000 души. И докато броят на осигурените е дори малко под плана – с около 500, то средногодишният брой от 2 217 642 пенсионери е с цели 22 400 над планираните.

Така на 100 осигурени се пада да осигуряват пенсиите на над 80 пенсионери. Миналата година т.нар. “коефициент на заместване” за първи път от 2008 г. мина 80 и стигна 80.06. Осигурителният институт продължава да отчита, че над 50% от хората вземат пенсии, преди да изпълнят общите условия. Така работещите трябва да плащат за все повече пенсионери.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица