Култура, Новини|29.04.2013 10:25

Велики четвъртък на Етър

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

На 2-ри май, Велики четвъртък от 11. 30 часа, в Архитектурно – етнографския комплекс “Етър” ще се извърши традиционно боядисване на яйца с растителни багрила, съобщи Петя Бонева от Музея на открито. Демонтратор ще бъде Димитрина Илиева, която в къща от чаршията ще покаже на деца  специални техники при боядисването на яйцата.

Седмицата преди Великден е известна като Страстната седмица. Тя е изпълнена с различни обичаи и обреди. В началото на седмицата къщите и дворовете се почистват основно, за да се посрещне празника на чисто. Най-характерни обичаи за Великден са боядисването на яйцата и приготвянето на великденските краваи. Боядисването на яйца за Великден датира от дълбока древност. Обредният характер на обичая е във връзка с народната представа за яйцето като оплодителен символ, свързан с цикличността в природата, с възраждането и обновяването й.

Боядисването на яйцата се прави сутринта на Велики четвъртък и е задължение на жената. В миналото червената боя е била естествено багрило, приготвяна от растителна отвара. В традиционната великденска обредност червените яйца имат две основни функции: предпазна и стимулираща. Представата за червения цвят като защита срещу всякакви злини се пренася и върху яйцето. Затова то се използва като предпазно средство против градушка, против злини и болести. Повсеместно позната е практиката да се натриват бузите на децата с първото червено яйце за здраве, а след това да се сложи пред домашната икона.

снимка: АЕК “Етър”

Червени яйца се слагат и върху обредните хлябове. Типични великденски практики са захранването на животните с черупките от великденските яйца, заравяне на червено яйце в нивите или под прага на къщата и др. С това се цели предпазване на нивите и домашните от злини и болести, то носи здраве и плодородие. Това е пренасяне по магически път на оплодителната сила на яйцето върху земята, като начин за обезпечаване на плодородие.

снимка: АЕК “Етър”

Всички, които проявяват интерес към Великденската обредност, са поканени на Велики четвъртък в АЕК „Етър“!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар