Свържи се с нас

Новини

Четирима застават пред Темида за кървавия обир в Хаинбоаз

Published

on

снимка: radiovelikotarnovo.com

снимка: radiovelikotarnovo.com

Четиримата, от които двама габровци – Ивайло В., Иван Х., Бойчо Т. от село Трънето и гватемалецът Хосе Л., арестувани за тежкото престъпление в прохода Хаинбоаз, извършено на 3 август 2011 година, при което беше прострелян 45-годишният великотърновски бизнесмен Атанас Атанасов, застават пред Окръжния съд във Велико Търново.

Обвинениета на Великотърновската окръжна прокуратура против бандата са за няколко престъпления. Против габровеца Ивайло В. и гражданина на Гватемала Хосе Л. за това, че на 3.08.2011г на пътя В. Търново – Гурково, след разклона за с. Въглевци, като извършители в съучастие и с помагачи Иван Х. и Бойчо Т., отнели общо сумата от 65 656 лева от владението на Атанас Атанасов, управляващ лек автомобил „Опел зафира” в посока В. Търново – Ст. Загора, с намерение противозаконно да я присвоят, като за това употребили сила, изразяваща се в нанасяне на удари с ръце и с автомат Калашников в областта на главата и тялото на бизнесмена и заплашване с автомата, и последващо прострелване с него в областта на лявото бедро. Двамата ще отговарят и за това, че на 24.07.2011 г. придобили от Бойко Т., при условията на продължавано престъпление, при една и съща обстановка и еднородност на вината в съучастие като извършители държали огнестрелни оръжия – автомат Калашников, саморъчно изработен картечен пистолет, боеприпаси за тях и 6 броя взривове, без да имат за това надлежно разрешително; както и за това, че на 27.06.2011г. в Стара Загора, в съучастие като извършители противозаконно отнели лек автомобил „Ауди 80” от владението на мъж, без негово съгласие, като превозното средство било изоставено без надзор в района на с. Керека.

Бойчо Т. от с.Трънето ще бъде съден за това, че в периода началото на месец юни 2011 до 03.08.2011г във В. Търново, Габрово, Севлиево и с. Трънето, действайки в съучастие като помагач с извършителите Ивайло В. и Хосе Л.,  и с помагач Иван Х., умишлено улеснил Ивайло и Хосе, чрез даване на съвети, разяснение, отстраняване на спънки, набавяне на средствата за грабежа – предоставяне на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривове, да извършат престъплението. Той ще отговаря и за това, че на неустановена дата през 2010 г. придобил от неизвестно лице и държал 16 бр. патрони и през декември 2010 г. ги предал на Ивайло В., както и за това през 2010 г. придобил от неизвестно лице и държал автомата Калашников, както и боеприпасите.

Другият габровец Иван Х. ще отговаря за това, като помагач умишлено улеснил Ивайло и Хосе, чрез даване на съвети  относно подходящо място да осъществяване на грабежа – в района на прохода Хаинбоаз, разяснения за времето на извършване на грабежа, за приблизителния размер на пренасяните от Атанас суми, място и време на пренасянето до Ст. Загора, за личността, външен вид, постоянен адрес и лек автомобил на пострадалия, както и за набавяне на средства – заглушителни устройства за мобилни телефони и GPS сигнали и 2 броя сим карти, за да извършат грабежа.

Повдигнато е обвинение на Ивайло и Бойчо и за това, че на 05.08.2011 г в района на с. Керека, в съучастие като извършители, чрез запалване, са унищожили противозаконно лекия автомобил, с който бе извършено престъплението.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Започна ремонт на покрива на Кукления театър

Published

on

15 307 лева отпусна Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за ремонт на покривната конструкция на сградата на кукления театър в Габрово.

Покривът на театъра е компрометиран от години, което подлага на сериозен риск цялата сграда и имущество. След назначаването си директорът Алфидин Ахмедов направи спешни постъпки към Министерство на културата за осигуряване на необходимия ресурс за ремонт, съобщиха от Община Габрово.

Поради липса на средства за капиталови разходи Министерството пренасочи искането към междуведомствената комисия и по предложение на министър Банов, обектът бе включен в списъка на неотложни ремонти, като с постановление № 250, от 4 септември 2020 година на Министерски съвет нужните финансови средства бяха осигурени.

С тях предстои да бъде демонтирана старата ламарина по борда на покрива, ще бъде положен грунд и частично ще се изкърпи покривната площ. Фирмата изпълнител поема още газопламъчното заваряване и заготовка и монтаж на нова лайсна по борд.

За да се гарантира качеството и прозрачността на сделката е назначен инвеститорски контрол от директора на театъра, който съвместно със сформирана вътрешна комисия от ДКТ – Габрово ще съблюдава целесъобразността при изпълнение на ремонтните дейности.

Очаква се ремонтът да приключи в края на месец ноември. До тогава театърът функционира и изпълнява всичко, свързано с репертоарния си план, без промени, тъй като дейностите по възстановяване на покрива не възпрепятстват творческата и административна работа в сградата.

Ръководството на театъра изказва своята благодарност за подкрепата от страна на Министерство на културата и продължава да развива дейността си в отговор на нуждите на своята публика.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Непълнолетни изрисуваха административна сграда

Published

on

Полицията уличи петима непълнолетни, изрисували със спрей източната фасада на административна сграда на ул. „Заменхов“ в Габрово.

Сигналът за повреждане на имуществото бил регистриран в понеделник, 19 октомври, а актът на вандализъм бил извършен за времето от 17 до 19 октомври.

Нанесените щети са в размер на 420 лв.

В резултат от проведените оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия от служители на сектор „Криминална полиция“ и група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Габрово, било установено, че извършители на деянието са петте непълнолетни лица от Габрово.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл.216 ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица