Свържи се с нас

Новини

Нови стандарти в работата на администрацията

Published

on

снимка: Община Габрово

Делегация от Община Габрово беше на тридневно работно посещение в побратимения полски град Нови Сонч. Това информира експертът  „Публичност и визуализация” към габровската общинска администрация Миглена Въгленова. Визитата е част от заложените дейности по проект „Развитието на човешкия потенциал – фактор в модерната европейска общинска администрация”.

В дните от 26 до 28 февруари ключови експерти от нашата Община имаха възможност да проучат на място конкретни подходи, практики и документи за управление на човешките ресурси и административните процеси в полската Община. Разгледани са теми, свързани с планиране на потребностите от нови служители в Община Нови Сонч, както и тяхната селекция. Директорът на дирекция „Организационна” Агата Яшинска представи звеното по въвеждане на новопостъпили служители, процесите на обучение и подготвителните стажове. В специален панел секретарят на Общината Марек Олениач изложи методите за оценяване на служителите, стратегиите за мотивация и стимулиране на заетите в администрацията.

снимка: Община Габрово

По време на официалното посрещане на габровската делегация зам.-кметът Йежи Гвидж изрази надежда, че проектът, чиято основна цел е обмяната на опит в управлението на човешките ресурси, ще бъде от полза, както за Габрово, така и за Нови Сонч и ще прибави допълнителна стойност в партньорските отношения между двата града. От името на Община Габрово презентация направи главният архитект Татяна Стойкова. Тя акцентира върху методите за привличане на млади хора и създаването на мотивация за работа в структурите на държавната администрация. В рамките на посещението са проведени срещи с пълномощника на кмета на Нови Сонч по социалните въпроси Марта Мордарска и с Войчех Пех – пълномощник по въпросите на системата за управление на качеството. Габровската група присъства и на заседание на общинския съвет на града, където се срещна с председателя Йежи Витушински.

снимка: Община Габрово

Много от темите предстоят да бъдат задълбочени по време на второто работно посещение в Нови Сонч, което ще се проведе от 8 до 12 април тази година. Целта му е свързана с разработване и въвеждане на общинска стратегия за управление на човешките ресурси. Стратегията ще допринесе за постигането на основния приоритет – „Повишаване на институционалния и административен капацитет”, залегнал в Общинския план за развитие, както и за постигане приоритетите на Областната стратегия за развитие 2009 – 2013. Документът ще се ползва и от двете Общини като бъде детайлизиран за всяка поотделно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Моторджия успя да самокатастрофира и пострада

Published

on

35-годишен неправоспособен водач успя да самокатастрофира с мотоциклет „Хонда“, като при инцидента пострада.

Пътнотранспортно произшествие е възникнало в събота, 10 април, около 16.45 часа в междублоково пространство на ул.“Дунав“ в Габрово.

След инцидента мъжът бил откаран от екип на спешна помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където бил прегледан и освободен с охлузвания, без опасност за живота.

Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел отрицателен резултат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Деца от ДГ „Мики Маус“ станаха „Малки предприемачи“

Published

on

Деца от четвърта група на габровската Детска градина „Мики Маус“ станаха „Малки предприемачи“, с което финализираха дейностите по проект за адаптиран вариант на програмите „Ние“ и „Моето семейство“ на Джуниър Ачийвмънт.

ДГ „Мики Маус“ е първата в България, която осъществи обучение по двете програми, с деца от 4 до 6-годишна възраст.

В края на обучението всяко дете получи „Сертификат за постижение“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нови контейнери за отпадъци от опаковки в Габрово

Published

on

От днес, 12 април, започва поетапната подмяна на съществуващи пластмасови съдове за опаковки с нови метални контейнери, съобщиха от Община Габрово. Редът и начинът за разделно изхвърляне на отпадъци от опаковки се запазва, като единствената промяна е в цвета на контейнера за отпадъци от хартиени, пластмасови и метални опаковки.

Старият „оранжев“ контейнер ще бъде заменен с „жълт“ контейнер. Контейнерът за стъклени опаковки остава с цвят „зелен“.

Подмяната на съдовете за разделно събиране на опаковки е в следствие на сключен нов договор между Община Габрово и организацията по оползотворяване „Еко Партнърс България“ АД.

Системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки обслужва домакинствата, административните, социалните и обществените сгради, заведенията за обществено хранене, търговските обекти и обектите за отдих, забавления и туризъм на територията на община Габрово.

Двуконтейнерният модел за събиране на отпадъци от опаковки включва:

  • ЖЪЛТ метален контейнер, тип „иглу“, с обем 1700 литра за събиране на хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки
  • ЗЕЛЕН метален контейнер, тип „иглу“, с обем 1700 литра за събиране на стъклени опаковки.

На територията на Габрово ще бъдат поставени 120 „жълти“ и 120 „зелени“ контейнери за разделно събиране на опаковки. Съдовете имат отвори в горния край, които позволяват изхвърлянето на предвидените за съответния контейнер отпадъци от опаковки.

Върху всеки контейнер е поставена обяснителна маркировка с информация за това какви отпадъци могат да се изхвърлят в тях.

Разделно събраните отпадъци от опаковки от контейнерите се транспортират до площадка за предварително третиране. Сортирането на отпадъците преминава през следните етапи:

  • Отделяне на отпадъците от опаковки от отпадъците, които не са опаковки
  • Сортиране на отпадъците от опаковки на годни и негодни за рециклиране
  • Сортиране на годните за рециклиране отпадъци по вид и материал
  • Транспортиране на отпадъците от опаковки до преработвателни предприятия, където те се рециклират

Предвид поетапната подмяна на старите пластмасови съдове с нови метални „жълти“ и „зелени“ контейнери е възможно известно забавяне в обслужването на контейнерите, както и временно отсъствие на контейнер.

В случай на настъпило такова обстоятелство жителите на Габрово могат временно да използват съдовете за битов рециклируем отпадък, като обемните опаковки (кашони, кутии, пластмасови туби, метални кутии) и следва да бъдат нагънати и/или смачкани, за да намалят обема си и да осигурят достатъчно място в контейнерите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица