Свържи се с нас

Любопитно

Международен ден за безопасен Интернет

Published

on

Днес е международният ден за безопасен Интернет – инициатива, чиято цел е да насърчава децата и младите хора да употребяват безопасно и отговорно световната мрежа и мобилните технологии, съобщиха от Аргументи БГ.

Идеята за деня, който се отбелязва за десета поредна година, е на Европейската комисия, а организатор е INSAFE – европейска мрежа от 30 национални центъра за безопасен Интернет. Тази година фокусът на деня е върху онлайн правата и отговорностите на потребителите.

Като част от инициативата днес ученици от цялата страна ще участват в ТийНЕТ парламент, който трябва да обсъди и приеме харта за онлайн правата и отговорностите на младите хора в България.

Участници в дискусията са десет делегати, избрани предварително с гласуване в социалната мрежа “Фейсбук” и още 100 ученици от шест средни училища в страната. Те ще заседават в зала “Изток” на Народното събрание, а работата им може да бъде следена между 13 ч. и 16 ч. онлайн на специално създаден за целта сайт.

В дискусията ще се включат депутати, различни представители на изпълнителната власт, регионалният представител на “Фейсбук” Габриела Чех, представителят на европейската мрежа от центрове за безопасен интернет INSAFE Ханс Мартенс и др.

Участниците в залата и тези, които ще се присъединят онлайн, ще могат да задават въпроси към тях.

Ето и някои съвети за безопасно поведение в Интернет:

Никога не давай лични данни. Обяснете каква е опасността от предоставяне на лични данни в мрежата – адрес, снимки, телефонен номер, име и местоположение на училището, имена на родителите, техните телефонни номера или номера на кредитни и дебитни карти.

Не бъди сигурен, докато не си сигурен. Обърнете внимание на тийнейджъра, че не може да бъде сигурен дали непознатият, с когото общува в чата или социалните мрежи, е този, за когото се представя. Ако е възможно, убедете го да ограничава контактите си онлайн до хора, с които се познава.

Не се страхувай да кажеш
. Децата трябва да знаят, че не са длъжни да отговарят на съобщения със заплашително съдържание. Трябва също да са убедени, че не е тяхна вината, ако са го получили.
Не е срамно да съобщиш. Свикнете младежът да сигнализира, когато попадне на сайт с незаконно съдържание. Специализираният сайт web112.net например има нещо като регистър на Интернет заплахите, който е от полза и за други, изпаднали в трудна ситуация.

Не ходи на срещи с онлайн приятели. Никой не обича да бъде контролиран, когато се среща с приятели, но нека детето е наясно, че да отиде при приятел от чата, когото никога не е виждал, си е нарушение на правилото “не разговаряй с непознати”, дори и да не му изглежда така. Идеалният вариант е да ви съобщи и заедно да отидете на срещата. Тъй като това е малко вероятно да се случи при тийнейджърите, то поне се разберете да не ходи на такива срещи, без да сте уведомени за тях.

Не сваляй и не инсталирай програми, пратени от непознати.
Нека младежът е наясно, че ако инсталира нови програми без вашето одобрение, това може да направи лесно достъпна лична информация, съхранявана на компютъра.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Отличиха победителите в детския конкурс „Вълшебният свят на книгите“

Published

on

Днес жури определи отличените творби в литературния конкурс „Вълшебният свят на книгите“, организиран от Община Трявна и библиотеката при НЧ “Пенчо Славейков 1871” – град Трявна.

В конкурса се включиха 54 деца. Тричленното жури бе, в състав: председател – Кольо Дабков – ст. експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“, и членове – Марина Гашпарова – управител и гл. редактор на в. „Тревненска седмица“ и Стефка Тодорова – библиотекар в библиотеката при НЧ „Пенчо Славейков 1871“.

След като обсъдиха своите становища, членовете на журито отличиха следните участници в двете възрастови групи – раздел Проза и раздел Поезия:

Първа възрастова група – 7 – 10 г.

Проза
Валерия Стефанова Цанкова – гр. Трявна
Николая Христова Димитрова – гр. Бургас
Дария Добромирова Ганева – гр. Бургас

Поезия
Рая Енева – гр. Казанлък
Петя Добромирова Димитрова – гр. Русе
Моника Мирославова Георгиева – гр. Бургас

Втора възрастова група – 11 – 14 г.

Проза
Владимира Владимирова Начева – гр. Русе
Симона Василева Василева – гр. Сливен
Константин Китодаров Тодоров – гр. София

Поезия
Николай Милков Хаджистойчев – гр. Сливен
Фая Гератлиева – гр. Казанлък
Ивайло Валентинов Георгиев – гр. София

Честито на отличените и благодарност към всички участници в литературния конкурс!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Художествена галерия „Христо Цокев” с нов акцент за месеца

Published

on

През април Художествена галерия „Христо Цокев” представя като акцент на месеца живописната творба на Стефка Аройо „Ива и Ева”.

Стефка Аройо е родена през 1951 г. в град Приморско. В периода 1972 – 1977 г. учи живопис в Художествената академия при проф. Добри Добрев. През 1978 – 1982 г. е член на Ателие на младият художник. От 1982 г. е член на Съюза на българските художници.

Творческият път на талантливата художничка започва в края на 70-те години на миналия век. Това е един много интересен период в българското изобразително изкуство, който се характеризира с по-широки и по-смели творчески търсения, както и със стремеж към създаване на нов, пластичен изобразителен език със засилен интерес към изследване на вътрешната психологическа сюжетност.

Картината „Ива и Ева” е създадена през 1980 година и участва в колективна изложба в София през 1981 г., откъдето е откупена.

Сюжетът на произведението представя един безмълвен, и в същото време, напрегнат диалог между две жени. Те внимателно се вглеждат една в друга, сякаш гледат своето собствено отражение в огледалото. Едната жена поднася картина, а другата я спира със знак с ръка. Можем да направим предположение, че този „диалог” звучи като размисъл на художничката за творчеството като цяло, както и за свободата на себеизразяване.

В творчеството на Стефка Аройо се забелязва стремеж към синтез между личностно и „свръхличностно”, между директния контакт с натурата и асоциативното обобщение.

В периода от края на 70-те до средата на 80-те години художничката успява да вземе участие в повече от тридесет общи изложби.

От средата на 80-те години и до края на 90-те Стефка Аройо работи като уредник в Художествената галерия за чуждестранно изкуство ”Св.Св. Кирил и Методий” в София.

Много голямо значение в творческото ѝ развитие изиграват нейните гостувания в Германия, Франция (1984 – Париж, 1992-1993, Гренобъл) и Испания (1995-1996 Билбао; 1999-2006, Гетчо-Алгорта). Творческата атмосфера и художествените традиции на тези три страни оказват въздействие както върху светоусещането на художничката, така и върху нейния творчески стил. Особенно голямо значение има продължителното й пребиваване в Северна Испания. Поетизираната природа в цялата си пълнота намира своето място в сюжетите на картините на Стефка Аройо.

През последните години художничката има няколко големи самостоятелни изложби : 2000 г.- галерия ”Ла броча” – гр. Билбао, Испания; 2011 г. – галерия “Сирак Скитник”, Сливен – ретроспективна изложба; 2013 г. – галерия “Шипка 6”, СБХ – София; 2014 г. – галерия „Арте” на “Раковски” 183 А – София.

Националната художествена галерия в София, както и повечето от градските галерии в страната притежават живописни творби и рисунки на Стефка Аройо. Много нейни картини се намират в частни колекции в Германия, Испания, Франция, Япония, Великобритания и България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Превърнете своя имот в красиво място

Published

on

„Арборист Габрово“ предоставя на своите клиенти професионални услуги за почистване от растителност и култивиране на терени и дворове, свързани с рязане, кастрене и оценка на дървета.

Екипът на „Арборист Габрово“ е изцяло специализиран в задачата да почисти цялостно запустели парцели, площи, дворове или градини от избуялата растителност.

Сред услугите, които се предлагат, са и култивиране на запустели земеделски и всякакви парцели, терени, площи и имоти, които могат да придобият завършен вид по вкуса и визията на всеки клиент, спрямо неговите представи и виждания.

Освен това фирмата премахва и отстранява опасни и труднодостъпни дървета, в градски и извънградски условия.

„Арборист Габрово“ разполага с професионална техника за пънораздробяване и раздробяване на дървен материал, собствен транспорт, самоходна вишка, комбиниран трактор, дробилка за клони, горски шредер, мулчер и богат набор от професионална техника.

За повече информация и връзка с „Арборист Габрово“ позвънете на телефони: +359899950430 и +359897953922, или се свържете чрез страницата в интернет и фейсбук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица