Свържи се с нас

Новини

МТСП финансира 2 проекта за социално включване в Габровско

Published

on

снимка: Министерство на труда и социалната политика

снимка: Министерство на труда и социалната политика

Министерството на труда и социалната политика финансира два социални проекта в област Габрово на обща стойност 2 331 518 лева, съобщиха от министерството. Обектите се реализират по Проекта за социално включване (ПСВ) и техните услуги ще ползват близо 3800 деца и родители. Това каза днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на ремонтираната детска градина „Радост – 2” в Севлиево. На церемонията присъстваха заместник-министър Валентина Симеонова, кметът на Севлиево Иван Иванов, заместник-областният управител на област Габрово Неделчо Таркаланов и народни представители от региона.

Намаляването на детската бедност е сред основните приоритети на правителството, за да получат децата равен старт и адекватни социални услуги, допълни министър Младенов. Той уточни, че по ПСВ вече са готови 70 детски градини и 45 Общностни центъра. Общата цел на проекта е разкриването на 70 Общностни центъра в страната, които ще обслужват 100 000 деца от 0-3 г. и от 3-7 г. и техните родители. Чрез него ще бъде увеличен капацитетът на детските градини с 1800 места.

Община Севлиево изпълнява проект „Равен шанс за всички” – предоставяне на пакет от социални, здравни и образователни услуги за превенция на риска от социално изключване в ранното детско развитие”. Безвъзмездното финансиране от МТСП е в размер на 815 686 лв. Освен ремонта на детската градина, по проекта предстои разкриването на Общностен център.
Пред журналисти министърът уточни, че през 2013 г. на територията на страната ще бъдат назначени над 17 000 лични асистенти за повече от 30 000 потребители. В Севлиево нуждите на 175 лица в неравностойно положение посрещат 117 лични асистенти.

След откриването на обекта министър Младенов и неговият екип посетиха Домашния социален патронаж в града. Проект „Обществени трапезарии” в област Габрово се реализира в 3 общини. Социалната услуга се предоставя в Габрово, Трявна и Севлиево. Топъл обяд ежедневно получават общо 154 човека от най-нуждаещите се групи от населението.

По-късно през деня министър Младенов се срещна с наети лица по схема „Развитие” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). По нея общината е наела 55 лица след приключване на обучението им. Работниците се информираха от възможностите за последваща заетост, като изразиха удовлетворение от заплащането от схемата. По време на разговора стана ясно, че през 2012 г. в община Севлиево 127 лица са включени в заетост по програми и мерки на МТСП. Бизнесът в региона е проявил голям интерес към подаването на проектни предложения по схеми „Безопасен труд“ и „Ново работно място“.

Посещението на министър Младенов в Севлиево завърши със среща с местните структури на МТСП.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Габровски майки даряват надежда“ и БЧК в подкрепа на нуждаещи се

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В края на месец май Български Червен кръст -Габрово, с подкрепата на доброволци от фейсбук група „Габровски майки даряват надежда”, осъществиха акция по предоставянето на хранителни продукти.

снимка: БЧК – Габрово

Храните са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане, на най-нуждаещите се лица на 240 уязвими граждани от Община Габрово, включени във втората допълнителна група на АСП (Агенция за социално подпомагане).

снимка: БЧК – Габрово

Доброволците от групата успяха за два дни да се организират в помощ на служителите от БЧК, като се включиха не само в разпределението и пакетирането на продуктите, а с личните си автомобили помогнаха за доставките им до домовете на нуждаещите се.

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на кампанията бяха подготвени и раздадени хранителни пакети, които съдържат 16 вида продукти – брашно, спагети, говеждо в собствен сос, леща, гювеч, зелен фасул, лютеница, грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга в доматен сос, пиле фрикасе, зрял фасул, конфитюр, олио и ориз.

Потребителите от различните групи получават различни като количество и видове хранителни продукти, определени от АСП.

снимка: БЧК – Габрово

В съответствие с указанията за противоепидемични мерки срещу коронавирус, изготвени от АСП, хранителните пакети се доставят до домовете на правоимащите лица или до социалните услуги и специализирани институции, в които те са настанени.

БЧК – Габрово изказа искрената си благодарност на групата „Габровски майки даряват надежда” и по-специално на всички дами и господа, които отделиха от времето си за да дарят надежда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица