Свържи се с нас

Крими

Бандата на демокрацията

Published

on

Забелязвате ли, че напоследък политиците рядко си мерят рейтингите? Ако някой от тях го прави, то е за да натрие носа на основния си опонент, размерът на чийто рейтинг е още по-незавиден. Или за да внуши преди избори на колебаещите се избиратели, че е по-добре да гласуват за него, защото така или иначе ще победи. Или за да докаже на собствената си партия, че без него тя ще изчезне от политическата карта. Или за нещо друго – но винаги по уважителна причина. А само допреди няколко години политиците си мереха рейтингите всяка седмица – и почти бяха успели да внушат избирателите, че са по-добри и по-мъдри от тях.

Това време свърши. Сега почти всеки българин е на мнение, че на политиците не може да се вярва; че политиката фаворизира нечестните; и че моралните стандарти на политиците обикновено са по-ниски, отколкото тези на обществото. Заблудата обаче продължава да битува на колективно ниво. Повечето хора все още имат доверие в правителството и мислят, че то може да направи поведението на обществото по – морално.

Хората често са хипнотизирани от идеята, че правителството е вид божество: присъстващо навсякъде, знаещо всичко и можещо всичко. Хвърлете няколкостотин от най-безчестните политици в някакъв законодателен котел, подправете на вкус и вероятно ще откриете магическата формула за обществено добро… Това е политическа шизофрения – заболяване на здравия разум. Хората често демонстрират липса на връзка между това, което мислят за правителството, и това, което мислят за политиците, които го съставят. И дори съставят списък на „моралните” закони, които искат да приеме всеки кабинет. Може би по този начин признават ефективността на правителствената пропаганда, която чрез училища, медии и призиви към патриотизъм приравнява лоялността към страната с лоялност към тези, които я управляват.

Шизофрениците обаче са все пак за предпочитане пред садо-мазо избирателите. За съжаление повечето български гласоподаватели са такива. От една страна те са склонни към насилие – при това към институционализирано насилие. Това ги прави много близки до съпругите-жертва на домашно насилие, които искат да вярват в идеалния брачен партньор въпреки безкрайните му изневери и побои. Макар и малтретирани, този тип избиратели продължават да се връщат към дълга си към властимащите пред избирателната урна точно както унизената съпруга пълзи обратно към своя насилник в едно безкрайно упражнение на самобичуване.

От друга страна, садо-мазо избирателите на свой ред искат да малтретират. Когато се страхуват, когато са в нужда, или когато завиждат, те молят на колене политиците да употребят сила срещу враговете им. Под благовиден предлог, естествено – в името на знамена, национални химни, или даже заради прашaсалата мумия на човек, изтребил хиляди от сънародниците си, за да придобие контрол върху тях.

Политиците с удоволствие откликват на такива молби, защото вече не им се налага да воюват, за да ги удовлетворят. Всъщност вече е обидно лесно да дойдеш на власт. Кралете поне побеждаваха в битка: победа, която твърдяха, че са постигнали благодарение на божествена намеса. По този начин получаваха пълна власт върху живота, свободата и собствеността на всеки поданик в кралството. Сега за политиците е достатъчно да получат повече гласове. С одобрението на гласовете на мнозинството, манипулирано по всякакъв начин, дори на най-лошите измежду нас – и най-често именно на тях! – може да бъде дадено правото да убиват, да крадат, да лъжат, да желаят жената на ближния си, и да заробват безнаказано. И това право им е дадено от хора, които в личния си живот не вярват, че е редно да се убива, да се краде, да се лъже, да се желае жената на ближния, или пък да се заробва!

Здравите морални принципи не произтичат от цифри и от гласове повече, отколкото от победи в битки. Затова ценителят на свободата отхвърля божественото право на мнозинството така, както отхвърля божественото право на кралете. Иначе ще трябва да признае, че цифрите и гласовете дават толкова „права”, колкото победите в битки. И да се сърди само на лошия си късмет, ако трима бандити го спрат на улицата и го убият, защото двама от тях са гласували да му вземат живота, а пожелалият САМО парите му е останал в малцинство… Глас народен – глас Божи!

Не виждам нищо божествено в това. Виждам една Банда на демокрацията, единствената защита, срещу която е да избягаш, да се присъединиш към нея, или да се присъединиш към друга, по-многобройна банда.

Властите трудно се справят с такива банди – може би защото са установили прецедента за тях. Именно властите са създали модел за гласуване на мнозинството, с който се определя всичко относно моралността, богатството, властта и правата.„Бандата на демокрацията”, разбира се, е образ, и не трябва да се разбира буквално. Но този образ е точно обобщение на политиката на демокрацията. Демокрацията никога не е давала властта на народа. Демокрацията дава властта на мнозинството, а „мнозинство” означава повече. Никога „всички”, още по-малко „всеки”.

Тогава каква е алтернативата? Това е идеята, че са върховни индивидуалните права, а не гласовете на мнозинството. Че „всички хора са създадени равни, надарени от своя създател с определени неотменими права на живот, свобода и стремеж към щастие”, както преди 230 години написа в Декларацията на независимостта Томас Джеферсън. Че в едно свободно общество хората трябва да бъдат свободни да преследват своите цели, определени на базата на техните ценности. И да живеят както намерят за добре, докато зачитат същите права на другите.

Демокрацията не винаги гарантира такава свобода. Демокрацията е само път към свободата. Свободата определя целите на управлението, демокрацията е метод за тяхното постигане. Свободата е двигател на демокрацията. Демокрацията подпомага свободата и не поражда тирания.

Затова мнозинството няма право с гласуване да отнема правата на малцинството. Индивидуалните права не подлежат на публичен вот, защото малцинството трябва да е защитено от репресии от страна на мнозинството – а индивидът е най-малкото малцинство. Да те потиска малцинство е лошо, но още по-лошо е потисничеството от страна на мнозинството. Спомнете си Конвента или още по-добре „Народния съд” – там нямаше обжалване, нито помилване, нито спасение чрез търсене на убежище. Всичко беше държавна измяна. И се наказваше със смърт.

Сега, слава Богу, сме живи. Но дали сме истински свободни?

Статията е публикувана в Търговски вестник.
Автор: Калин Манолов

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Закопчаха две жени заради пико, сред тях 42-годишна от Поповци

Published

on

В Габрово и Севлиево се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В хода на акцията бяха задържани две жени, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На 21 март, около 23.10 часа, в Габрово, била спряна за полицейска проверка 42-годишна жителка на село Поповци. Жената придобила и държала в себе си жълто кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая било образувано бързо производство.

Ден след ареста ѝ, на 22 март, около 23.30 часа, в Севлиево за полицейска проверка бил отбил “Ситроен Ксантия“, управляван от 23-годишна местна дама. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Младата жена се съгласила с показателите на техническото средство и отказала кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Две коли се удариха край Габрово

Published

on

Две коли се сблъскаха в района на кръстовището, от което започва околовръстният път на Габрово, близо до село Донино, на което бяха въведени мерки за повишаване на безопасността му чрез гъвкави ограничители.

За щастие при инцидента няма жертви и пострадали, нанесени са единствено материални щети по автомобилите.

Катастрофата е станала в неделя, 24 март, в часовете около обед, информира до „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимка от мястото на произшествието.

Сблъскали два немски автомобила: „Опел“ и „Фолксваген“, и двата червени на цвят. За пътния инцидент за „Габрово Нюз“ потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пробите за алкохол на участниците в катастрофата са отрицателни.

„Опел“-ът, със старозагорска регистрация, е идвал от посока Севлиево и се е движел към село Донино, като в зоната на кръстовището се сблъскал с „Фолксваген“-а, каращ по главния път Габрово – Велико Търново.

Зареди още

Крими

77 нарушения на пътя през нощта само за този уикенд в региона

Published

on

77 нарушения на пътя през нощта констатираха органите на реда през отминалия уикенд при специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Резултатите от акцията бяха обявени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Засилените проверки за установяване на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, наркотици и установяване на неправоспособни водачи, се проведоха в периода от 15 до 17 март, за времето от 21.00 до 03.00 часа на територията на цялата област Габрово.

Целта на акция бе намаляване на пътнотранспортния травматизъм чрез превенция и контрол на нарушения, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия.

В хода на операцията бяха извършени проверки за установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, наркотици или техни аналози, установяване на неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на МПС, ползване на обезопасителни системи за превоз на деца в МПС.

От петък до неделя бяха извършени проверки на общо 312 автомобила и 361 лица. Констатираните нарушения са 77, за които полицаите съставили 9 акта и наложили 68 глоби с фиш.

Установен е бил един водач, шофирал след употреба на алкохол, като дрегерът отчел 2.19 промила. Нарушенията за неизползване на обезопасителни колани са 3, а 1 бил санкциониран за превоз на дете без обезопасителна система.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица