Новини|18.12.2012 15:01

Глоба и 2 години строг режим в затвора за габровец, източил 2 карти

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С присъда по наказателно дело от общ характер по описа за 2012 г., постановена в петък (14 декември), състав на Габровския окръжен съд осъди мъж от Габрово, с инициали Е.Д. на 2 години лишаване от свобода и глоба, за извършено престъпление – използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 12 януари 2012 г., при условията на продължавано престъпление, използвал две дебитни карти за теглене на сумата от 1 050 лв. от три различни банкомата в Габрово, без съгласието на титуляра – 54-годишен мъж от Габрово.

Видно от събраните по делото доказателства подсъдимият е отнел банковите карти от чанта оставена в незаключен бус, спрян в центъра на града. Мъжът се възползвал от обстоятелството, че пострадалият съхранявал платежните инструменти заедно с персоналните идентификационни номера към тях и в периода между 13,19 и 14,36 часа на инкриминираната дата изтеглил два пъти по 400 лева от едната карта и още 250 лева от втората.

За извършеното престъпление габровецът бе осъден на 2 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим. Съдът наложи на подсъдимия и глоба в полза на държавата в размер на 500 лв. На основание чл.25 ал.1 във вр. с чл.23 от НК съдът определи на подсъдимия общо наказание от 2 години лишаване от свобода по настоящата присъда и по три предходни присъди за престъпления против собствеността, към което общо наказание присъедини и наказанието глоба от 500 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетели в хода на съдебното заседание. Подсъдимият е заявил, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на Е.Д. и доказателствата, които ги подкрепят събрани в досъдебното производство. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 3 години лишаване от свобода с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар