Свържи се с нас

Новини

Арматурата на падналата тераса не е била на проектно си положение

Published

on

снимка: Община Габрово

Армировката (арматура) е на 5 см. от долния ръб на плочата, а трябва да бъде на 12 см. Арматурата е смазана по всяка вероятност по време на бетонирането. Ако беше сложена в горния край нямаше да има никакви отрицателни последици за площадката. По стандарт арматурата, трябва да бъде поставена на 1,5 см. от горния ръб на плочата. Осигурена е дебелината на плочата, която по проект е 14 см. По повод на мнението на гражданите, че няма армировка, искам да кажа, че арматура има и е достатъчна, за да поеме натоварването, но тя в момента не е на своето проектно положение. Това каза професор Тодор Бараков от Университета по архитектура, строителство и геодезия, привлечен да изготви експертизата за установяване на причините за срутването на панорамната площадка на ул.“Аврам Гачев“ в Габрово. Официалната експертиза ще бъде предоставена на Община Габрово до два дни.

„Защо обаче е смаза армировката. Винаги по време на бетонирането, за да стои в проектно положение тази арматура, трябва да бъде отгоре. Отдолу се слагат столчета. На всеки кв. метър се слагат 3 столчета, за да може горната армировка да стъпи върху тях. За съжаление тези столчета не можем да ги видим. Или са сложени по-малко, по всяка вероятност или по време на бетонирането е смачкана самата армировка и е паднала долу. Арматура, която е под средата на елемента не работи и това е причината за падането на конзолата. Тя е била наредена правилно, спазен е принципът на армиране, но проблемът е, че по време на бетонирането е смачкана долу и тя не се намира в своето проектно положение, което довежда до падането на площадката. Проблемът е, че смачкването е трябвало да бъде проконтролирано“, допълни проф. Бараков.

снимка: Община Габрово

Резултатите от първи изпитани проби в лабораторията на университета на излятия бетон са показали якост от 31.8 мега паскала, отговарящ на клас 30, което означава, че пробното тяло е с 2 пъти по-висока якост. В проекта е било предвидено използването на бетон  от  клас 15. От казаното стана ясно, че няма нарушения на якостните параметри на бетона, използван в строителната конструкция.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица