Свържи се с нас

Култура

Нагръдни икони – експонат на месец юни в РИМ – Габрово

Published

on

Документи, оръжие, лични вещи, художествени произведения, паметници  и паметни места са свидетелствата и богатото историческо наследство, белязали събитията от Руско-турската освободителна война. Сред реликвите, които предизвикват интереса не само на специалисти-изследователи, са нагръдните икони. Свързани с определени личности, те имат не толкова религиозна, колкото сантиментална стойност. Принадлежали са на руски войни, загинали или ранени по бойните полета на войната.

Нагръдната  икона (бронзова, медна) е част от живота на предците ни, съпътствала е пътуванията  и военните им походи. Тя е окачвана  на вратите на къщите, на надгробните кръстове, включвана е в домашните, а често и в църковните иконостаси. Превръщала се  е в личен подвижен олтар, позволяващ по всяко време да се отправя молитва за опазване на живота в бой или за здраве. Напомняла е за родителите, дарили иконата най-често в детството,  преди синът им да тръгне на път или на война с благословия да се завърне жив.

Ролята й на закрилник, определя и избора на изобразяваните върху нея светци – главно войни-мъченици, демоноборци и бесогони. Но твърде често  и с множество иконографски варианти на Богородица и местни руски светци, израз на общественото настроение в продължителни периоди на политическа криза, войни и чужди нашествия. Обикновено това са светци, преживели мъченическа смърт, надарени от Бог с благодатта да лекуват и помагат в беди, светци от които очакват подкрепа или с които се идентифицират.

Сред най-популярните изображения върху металните икони и почитани заради борбата им срещу злото са светците Св. Никита, Св. Георги, Св. Николай, архангел Михаил. Култът към св. Николай, който се заражда във Византия, е особено почитан по руските земи, в които се разпространява главно от войници и търговци, преминали през Русия. Моряци и пътешественици носят икони с неговото изображение, за да измолят сигурност по време на морските им плавания. Заради изцеленията, спасяванията на изпаднали в беди и подкрепата му при всякакви неуспехи, светецът е наречен Чудотворец. Предводителят на небесното войнство архангел Михаил също оказва подкрепа на войниците  в бой. Най-голяма е почитта към Божията майка. Върху нагръдните икони са изобразявани различни нейни иконографски типове. Сред най-популярните от тях е Богородица – „Радост на всички скърбящи”, чиито икони са прочути с много изцеления. Изображенията на Богородица Казанска, Богородица  Владимирска, Богородица Тихвинска, Богородица „Неизгаряща къпина” са призовавани от вярващите за помощ както в ежедневието, така и в тежки моменти, когато се решава съдбата на цели селища. Изборът на светец-закрилник твърде често е пордиктуван от покровителите на родното място.

Габровският исторически музей притежава няколко образци на нагръдни икони, постъпили в различно време и предадени от различни хора. Историята за тяхното битуване е изключително оскъдна или почти липсва. Предполага се, че са принадлежали на руски войни, загинали или ранени по време на шипченските боеве през лятото и есента на 1877 г. Непосредствено свързан с действията на Предния отряд на ген. Гурко, със защитата на стратегически важния за развоя на военните действия Шипченски проход, на Габрово е отредена важна роля в плана за осъществяване освободителния поход на Руско-турската война от 1877-1878 г. Военната, разузнавателна, икономическа и медицинска помощ на габровци е емблематичен пример в летописа на българското участие във войната. От месец юли до края на декември 1877 г. Габрово и околните селища стават база и най-близък тил за водене на Освободителната война на най-значимия военно-стратегически фронт – Шипченския. Защитата му се свързва с действията на  35-ти Брянски полк, 36-ти  Орловски полк,  54-ти Мински  полк, 55-ти Подолски полк, 56-ти Житомирски полк, 93-ти Иркутски, 94-ти Енисейски, 96-ти Красноярски пехотни полкове, 9-а артилерийска бригада, 24-та артилерийска бригада, 14-та пехотна дивизия на руската армия.

Интересни със своите изображения са две нагръдни иконки, изработени от бронз. Едната представя Въскресение Христово или т. нар. „неръкотворен образ на Иисус Христос”. Втората е медальон-диптих . На лицевата му страна е изобразен кръст и инициалите на Христос. Върху вътрешните му страни са образите на Св. Богородица и Св. Николай Мириклийски на фон от син емайл с украса от растителни орнаменти. Емайлната украса по бронзовите икони се среща рядко и обяснява качеството на този вид културни ценности. Изработени грубо – свидетелство за масова  тиражираност на производството им, те илюстрират и социалният статус на своите притежатели. Обикновено това са представители на най-нисшите чинове във войската.

Екземпляри от нагръдни икони се намират също в Полша, Чехия, Сърбия, Финландия и разбира се най-голям брой  – в Русия. В България отделни образци се съхраняват още в Националния исторически музей, в Националния военноисторически музей, във Военноисторическите музеи в Плевен.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Съвместен концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара загора

Published

on

На 22 октомври, четвъртък, от 17.30 часа на площад „Възраждане“ ще се състои съвместният концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара Загора.

Община Габрово отправи покана към музикантите от Стара Загора след техния 50 годишен юбилей, отбелязан наскоро, на който специален гост бе габровският оркестър.

Приятелството между двете формации датира отдавна. Старозагорци са били чест гост на биг-бенд парада, който традиционно се провежда в Габрово по време на майските празници на града и са познати на местната публика.

Съвместният им концерт с Оркестър Габрово обещава много настроение с изпълнения на поп и джаз, популярна музика от 20 век и съвременни композиции.

Не пропускайте възможността да се насладите на добрата музика, подарявайки си един различен есенен час под открито небе. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Народните будители и аз” направи ценно дарение на НМО

Published

on

В навечерието на 1 ноември Националният музей на образованието получи фото и видео материали от десетте издания на националния проект „Народните будители и аз”. Дарението, направено от Ротари клуб „Пловдив – Пълдин”, съдържа пълна информация за старта, провеждането и отчитането на инициативата, записана на единадесет DVD и CD; 4 албума с по 100 снимки; луксозен албум от финала на последното издание и пълната документация на настоящия единадесети проект.

„Народните будители и Аз” се провежда под патронажа на президента на Република България и има за цел да представи на младите хора имената и дейността на българските възрожденци и личности, които са оставили отпечатък в създаването, израстването и просперитета на България.


Николай Аджеларов, издател от Пловдив, предава дарението на директора на НМО Любка Тинчева.

В десетте издания на проекта от 2010 година досега в колективните и индивидуални състезания са участвали над 76 000 ученици от 14 области – Пловдив, Пазарджик, София, Варна, Разград, Сливен, Бургас, Благоевград, Стара Загора, Ловеч, Русе, Плевен, Силистра, Габрово. Според доц. Кирчо Атанасов, автор и ръководител на „Народните будители и Аз”, решението всички материали да се дарят на Националния музей на образованието е, защото „музеят е свято, важно и хубаво място, той отразява онова, което плеяда учители и просветители са направили за младите хора”.

За музея, който в партньорство с Регионално управление на образованието – Габрово за трети път ще обяви националния ученически конкурс ,,Времена и будители”, дарението е изключително ценно като информация, идеи и материали за организиране и популяризиране на събития, свързани с общонародния празник 1 ноември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Обявиха резултатите от конкурса за туристическо лого на Трявна (снимки)

Published

on

I място: №17 – Лила Колева
II място: №8 – „Прим Дизайн“ ООД
III място: №23 – Илиян Начев

Постъпилите за участие в конкурса проекти за туристическо лого са 26. Те бяха оценявани от жури в състав: Председател: Марин Маринов – зам.-кмет на Община Трявна и членове: Адв. Галин Ненов – юрист при Община Трявна; Даниела Дабкова – уредник в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Трявна; Арх. Константин Брънеков – общински съветник в Общински съвет Трявна; д-р Добрин Атанасов – преподавател в НГПИ „Тревненска школа“.

Припомняме, че след своето заседание, журито излезе с официално предложение към кмета на Община Трявна да се проведе и онлайн гласуване.

За целта допуснатите до класиране в конкурса общо 23 предложения за лого бяха публикувани в официалната страница на Община Трявна във Фейсбук и гласуването продължи от 7-ми до 13-ти октомври.

Бе взето решение събралият най-много гласове проект да получи 3 точки, този на второ място по брой гласове – 2 точки и трето място – 1 точка. Предварително всеки член от журито беше оценил своите трима фаворити с от 1 до 3 точки.

Така след заседанието на журито проектите с №17 и №8 бяха оценени с равен брой точки – по 12, а №23 – с 6 точки.

В онлайн гласуването най-много гласове събра лого №20 с автор Габриела Николова – 1117 гласа:

На второ място е №7 с автор Иваничка Петрова – 904 гласа:

и на трето място – №14 с автор Антония Томова – 750 гласа:

Класираните на първо, второ и трето място в онлайн гласуването получиха съответно по 3, 2 и 1 точки.

Въпреки това, резултатите от онлайн гласуването повлияха в класирането и определиха първото място да бъде за лого №17 с 512 гласа, а лого №8 остана на второ място с 445 гласа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица