Свържи се с нас

Новини

Посегнаха и на цветята в градинката до Театъра

Published

on

снимка: Община Габрово

Повече от 20 цветя от вида Тагетис и над 10 мушката са изскубнати от зацветения фонтан в градинката до читалище „Априлов – Палаузов”. Районът беше изцяло облагороден по проект „Създаване на привлекателна физическа среда на град Габрово чрез интегрирани мерки за градско възстановяване и развитие“, съобщават от Общината.

снимка: Община Габрово

Растенията са изтръгнати с корените последните няколко нощи. Това не е първото посегателство върху зацветени площи. Отрязани са няколко елхички, теменужките до новата детска площадка до спортна зала „Орловец” са засявани многократно, същото се случва и с други облагородени площи.

снимка: Община Габрово

Вандали също нанасяха щети, като унищожиха или откраднаха осветителни тела в района на улица „Аврам Гачев”, както и в градинката срещу бившия Дом на книгата.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

6 коментара

6 Comments

 1. :(

  22.05.2012 at 16:50

  В такива моменти рязко ми се емигрира…толкова тъжно!

 2. европа2012

  22.05.2012 at 17:01

  Тъпо е наистина.
  Това сме българите и докато сами не проумеем и започнем да ценим ще си останем в Ориента 🙁

 3. покрай Европа

  22.05.2012 at 17:33

  Много пъти съм бил в Истанбул (ако това се смята за Ориент). Имат прекрасни паркове с много цветя – иглика, лалета и много други. Но никой не ги краде!

 4. Nencho Penchev

  23.05.2012 at 11:30

  Само се възмущаваме, а не съм чул да има наказани. Просто за пореден път щетите ще бъдат възстановени, а извършителите отстрани ще се кефят на словоизлеянията ни и ще си пият биричката в градинката с ухаещите, наскоро посадени цветя …

 5. Грега Хубчева

  25.05.2012 at 15:55

  Толкова е грозно всичко ,явно габровоци не исакме да ни е хубаво ,ще кажа в заключение! Това не е само там ,това се случва май в почти всички градинки в град ни!!! Как може ,питам аз ? В околните градове така ли правят ?За това ще сме на този ред,град ,…………….град на разруха ,а не на прогрес за нещо красиво ……………………..

 6. Сяркова

  26.05.2012 at 18:20

  Простотията край няма явно……

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отвори залите си за свободен достъп

Но при строгото спазване на противоепидемичните мерки.

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово отново отвори залите си за свободен достъп, но при строгото спазване на противоепидемичните мерки. Новината за медиите съобщи директорът на институцията Савина Цонев.

Влизането и пребиваването на потребителите в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължителните предпазни средства (поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата) при спазване на пропускателен режим, физическа дистанция минимум 1,5 м и след дезинфекция на ръцете.

В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели и се спазва дистанция от 1,5 м. В залите се допускат до двама посетители едновременно с времетраене на престоя до ½ час.

Всички читатели трябва да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба. Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място.

Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог и онлайн услугата „Моята библиотека” чрез сайта www.libgabrovo.com. Същите услуги читателите получават на телефон 066 806210 – Заемна за възрастни и 066 806327 – Детски отдел.

Върнатите от читатели библиотечни единици подлежат на 72-часова карантина на основание препоръки на Световната здравна организация.

Обслужването на потребители в читалните, отдел „Краезнание” и отдел „Изкуство” се извършва при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м. Библиотечно – информационното обслужване в тези отдели става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място.

Времетраене на престоя – до 1 час. Информационно обслужване онлайн при постъпили запитвания и библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиографските справки се изпращат по електронната поща.

Читателите могат да се възползват и от традиционните услуги за копиране, сканиране, ламиниране и разпечатване на библиотечни материали. Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в библиотеката и ползването на текущи периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пореден благотворителен жест на „Еко-Флора 2018“

Published

on

Пореден благотворителен жест на Фондация „Еко-Флора 2018“. Този път бяха подпомогнати 50 деца в неравностойно положение и техните семейства хранителни продукти в област Габрово.

Помощта получиха в ОУ „Васил Левски“ – Плачковци, ОУ „Проф. П.Н. Райков“ – Трявна, село Армени, село Златевци и село Враниловци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица