Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев е абсолютно безгласна буква. Да си беше стоял кмет

Published

on

Илияна Йотова © Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Министър Томислав Дончев по-добре беше да си остане кмет на Габрово. Аз смятам, че това е човек, който в момента изобщо не се забелязва, че е министър  на еврофондовете. Той е една абсолютно безгласна буква. Сигурно му е много неудобно, когато ходи при своите европейски партньори в Европейската комисия, защото България вече трета година удря дъното по усвояване на евросредства. На министър Дончев не му дават да работи както трябва, защото европейските пари предпочитат да си ги разпределят консултантските фирми в отделните министерства помежду си. А той, че не е на мястото си е повече от факт, защото за какво е там, ако  не може да си извоюва правомощията. Това каза на пресконференция евродепутатът Илияна Йотова в Габрово.

От казаното стана ясно, че за съжаление България е единствената страна, която по новите оперативни програми вече е загубила 4 милиона евросредства. „Сега ще загубим и още едни, ако не успеят да ги прехвърлят в Гаранционния фонд по селските райони. Там са около 200 милиона. И ще бъдат изгубени, заради забавяне, за това че до края на 2011г. тези пари не са усвоени, не са готови проектите. А всъщност точно това забавяне от 9 месеца е периодът, в който се разправяха с дипломата на поредната „калинка“ във фонд Земеделие. Точно тези 9 месеца се оказват фатални за тези 200 милиона, които държавата ще загуби и за това, че има проекти, които чакат от 2008г. да бъдат оценени“, каза още Илияна Йотова. По думите й правителството изобщо няма визия какви ще бъдат приоритетите за следващия програмен период.

„Най-лошото е, че на хората тук в Габрово им обещаха: Гласувайте за ГЕРБ, защото нали знаете министърът  Томислав Дончев е на еврофондовете и ще видите златни реки. Разходих се из Габрово и златни реки не видях.  Истината е, че като няма политика за икономиката, като няма производство и потребление нищо не може да има. По европейските фондове ние сме много зле. Управляващите лъжат за усвояването, както лъжат за всичко. Наскоро излезе информация от Европейската комисия, която казва, че по програма за развитие на селските райони – 22%, а министър Найденов приказваше за близо 40%. Кой лъже? Европейската комисия или Министерството на Земеделието“, допълни лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, който също взе участие в срещата с журналистите.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

112 години Независима България. Честит празник!

Published

on

Днес се навършват 112 години от Независимостта на България.

На 22 септември, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за Царство, приема титлата Цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя. Независимостта е обявена при управлението на правителството на Александър Малинов против волята на великите сили, наложена с Берлинския договор.

Според него териториите на Северна България са включени в така нареченото Княжество България, което остава зависимо от султана, дори и след Съединението с Южна България през 1885 г.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Зареди още

Крими

Осъдиха на 2 години плашилия с отмъщение затворник

Плашилият с отмъщение затворник пак ще влиза в пандиза.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес, 21 септември, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 2 години лишаване от свобода за извършено хулиганство.

Съдът призна подсъдимия С.Б. за виновен в това, че на 16 юни 2020 г., при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в заведение за бързо хранене на ул. „Николаевска“ и във фирмено помещение на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ОТТУК).

Видно от доказателствата по делото С.В. крещял на висок глас, отправил закани и обиди към присъстващи лица, ударил и счупил две стъкла на фирменото помещение.

За горепосоченото престъпление и на основание чл.325 ал.5 вр. с ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б.“б“ вр. с чл. 26 ал.1 от НК във вр. с чл. 58а ал.1 от НК С.Б. бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица