Свържи се с нас

Крими

Растем, за да си плащаме дълговете

Published

on

снимка: sxc.hu

Международният валутен фонд прогнозира икономически растеж у нас в размер от  0,8 процента. Какво значи този процент за нас българите, можем да разберем най-добре, ако загърбим за малко принципите на пазарната икономика. И да разпределим тези малко над 600 млн. лева на целокупното ни население. Най-напред отделяме половината, дължимо под формата на данъци за държавата. След това разпределяме останалите 300 млн. и получаваме по около 41 лв. на човек годишно или малко над 4 лв. месечно.

Простете за дилетантския пример, той разбира се не бива да ви заблуждава. Пазарът ще разпредели на едни по-малко, на други повече. Ще има и такива с още повече, но тях статистиката не ги хваща. Защото или са в контрабандата, или пък в сивата икономика.

Но така или иначе, сумата е 300 млн. Накъде сме тръгнали с тези 0,8 процента, всеки, който познава аритметиката, може да сметне. Ако не иска да се хаби, нека да чуе икономистите. Те твърдят, че за 15-20 години може да стигнем средноевропейските доходи с икономически растеж от 8-10 процента годишно.

Разбира се, светът и Европа са в криза и няма как да не го усетим и ние, макар и на края на географията. Но докато в други страни (Испания, Италия), режат живо месо и реформират секторите, които гълтат най-много държавни пари, у нас времето е пропуснато. Тече годината, а зад гърба си кабинетът има само пенсионна полуреформа, която няма да намали дефицита на НОИ, нито тази, нито пък идната година. Тежко му на правителството с бездънната каца на здравеопазването, със социалните плащания на калпак, с грижливо охранваното МВР, със субдисиите, за които всеки си намира причини.

Но не мислите, че ще усетим, когато наближи моментът. Държавите се движат към фалита неусетно, а когато дойде суматохата, вече е късно. Ето защо не бъдете сигурни за тези 41 лева. А по-скоро мислете, че сте на червено с пет  пъти повече – 1,6 млрд. дълг, които ще плащаме през идния януари.

Ето защо да се надяваме през идните години на поне на 2 процента ръст. Ако не друго, то поне да платим други 2 млрд., които пък ще трябва да връщаме в началото на 2015 година.

Автор:  Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Млад габровец се озова в ареста заради пико

Published

on

23-годишен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Белезниците на ръцете му щракнали вчера, 23 септември, около 01.40 часа на ул.“Райко Даскалов“ в Габрово, в хода на специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

При последвалите процесуално-следствени действия от него била иззета „свивка“ от станиол, съдържаща бяла на цвят кристалообразна субстанция. Тя реагирала на наркотичното вещество метамфетамин при проведения полеви наркотест.

Във връзка със случаят в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването се провеждат под надзора Районна прокуратура – Габрово.

*Използваната снимка е илюстративна. Пресцентър МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Провериха 274 души за наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

274 души са били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата на територията на Севлиево. Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана от 14 до 20 септември. В хода на операцията са били проверени още общо 159 моторни превозни средства, шест училищни дворове и три градски парка. В резултат на полицейските действия е образувано едно наказателно производство по линия „наркотици“ срещу лице от село Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Баба от Габрово „си плати“ за увеличение на пенсията

Published

on

85-годишна жена от Габрово стана жертва на измама, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Възрастната дама повярва на схемаджия, подвел я че ако плати депозит ще ѝ бъде увеличена пенсията, която получава.

Измамата била извършена в понеделник, 21 септември.

По данни на заявителката, около 09.00 часа, неизвестно за нея лице от мъжки пол се свързало с нея и я е въвело в заблуждение, че следва да заплати депозит за усвояване на финансова помощ, свързана с ежегодно увеличение на месечната ѝ пенсия.

Имотната вреда, която бабата претърпяла, възлиза на 825 лева.

По случая в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица