Свържи се с нас

Новини

Зала “Орловец” – лицето на габровската спортна база

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Спортна зала “Орловец” е лицето на габровската спортна база, съобщават от Община Габрово. В нея водят подготовка елитните отбори по волейбол и хандбал, а отскоро и гарнитури по баскетбол. Националните отбори за кадети и девойки по волейбол, провеждат тренировки и се играят квалификации. Мащабите на сградата и нейната значимост налагат тя да бъде приоритет при възможности за финансиране от европейските структурни фондове. Основната цел е всички дейности на територията на обекта да бъдат в тясна връзка с неговото предназначение.

В тази връзка се изгради конферентна зала за нуждите на всички клубни и национални отбори. По проект, спечелен от Община Габрово, в залата беше изградена тоалетна за хора с увреждания. В обекта са извършени още: ремонт на 14 броя тоалетни за зрители и на половината от бившата дискотека, на кота -340 в спортна зала „Орловец“; по изискване на международните федерации по хандбал и волейбол, беше отремонтирана допълнителна шеста съблекалня с кабинет, баня и санитарни възли; напълно е подменена озвучителната техника, която вече е на много високо ниво.

Най-значимата придобивка за спортната база беше специализираната настилка Taraflex, на стойност 150 000 лева, която Българската федерация по хандбал предостави за безвъзмездно ползване на Община Габрово с дългосрочен договор. С включването на спортна зала “Орловец” в така наречения проект 1.4 беше подменена изцяло настилката около спортната зала, извършено беше частично озеленяване и изградена модерна детска площадка.

В процедура е концесия за изграждане на фитнес център в спортната зала. В резултат от съвместните усилия и добрите взаимоотношения между ръководствата на „Общински спортни имоти“, Община Габрово и частен инвеститор, жителите на град Габрово вече се радваха на нова ледена пързалка и имаха възможността да усетят тръпката от пързалянето с кънки.

През спортен комплекс “Христо Ботев”   преминават ежедневно стотици габровски деца от спортовете акробатика, лека атлетика, бокс, джудо, стрелба, хандбал, вдигане на тежести, футбол, тенис и други.

В комплекса са извършени следните ремонтни дейности: ремонтирани са съблекалните, баните и сервизните помещения. Подменена е изцяло ел.инсталация на стрелбището и е извършен основен ремонт на главното ел.табло. Направен е основен ремонт на базата по джудо. Реновирана е битовата сграда на тенис кортовете. Извършен е основен ремонт на покривната конструкция и ремонт на съблекалните. Планирано е поетапно монтиране на седалки за зрителите. Оградата на откритото футболно игрище с изкуствената настилка е доизградена, а теренът покрит с мрежа.

В успешно партньорство между „Общински спортни имоти“ и фирмата изпълнител завърши изграждането на новия футболен терен с изкуствена трева в комплекс „Христо Ботев“. Към него са обособени нови съблекални и сервизни помещения, обслужващи терена.

В общинския бюджет са предвидени средства за поетапно изграждане на подпорна стена, с цел укрепване на свлачището по цялата дължина на Спортното хале и отводняване на ската. В момента се реализират ремонтните дейности по изготвен и спечелен от Община Габрово проект за саниране на спортните зали по хандбал и вдигане на тежести. Проектът се финансира от Министерството на физическото възпитание и спорта.

През стадион “Априлов”  ежедневно се води учебно-тренировъчен процес  с  деца, които играят организиран футбол. Провеждат се и състезания по лека атлетика. В този обект е извършено цялостно саниране на битовата сградата, основен ремонт на съблекалните и санитарните възли. Изгради се и нова съблекалня за нуждите на състезателите по лека атлетика.

Стадион “Смирненски” е основна база за подготовка на състезатели по ръгби и е със санирана сграда. Ремонтирани са съблекалните и санитарните помещения.

Ски базата в курортен комплекс “Узана” е единствения подслон за габровските деца, които се занимават със ски спорт. Покривът на сградата на базата е изцяло подменен и е обновена  вътрешно

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Наркотиците забъркаха неприятности за още двама

Двама мъже, 49-годишен жител на село Скурново, общ. Роман, и 30-годишен севлиевец, бяха задържани заради притежание на наркотични вещества. От тях са били конфискувани метамфетамини, амфетамини и канабис.

На 18 октомври в севлиевската полиция е било образувано досъдебно производство срещу 49-годишния жител на село Скурново, за когото били установени достатъчно данни, че е придобил и държи наркотици.

При проведени процесуално-следствени действия, мъжът предал доброволно на разследващите кутийка, съдържаща бяло прахообразно вещество и таблетка, реагирали при полеви нартотест на наркотичното вещество „амфетамин“.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите по разследването ще бъдат изпратени в прокуратурата.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

На следващия ден, 19 октомври, около 22.10 часа, на улица „Стефан Пешев“ в Севлиево, автопатрулен екип спрял за проверка лек автомобил, управляван от 24-годишен местен жител, с когото заедно бил и 30-годишният пътник от същия град.

При проверката на моторното превозно средство, в джоб на предна дясна врата, служителите намирили полиетиленов плик, съдържащ зелена суха листна маса и дванадесет зелени на цвят таблетки.

От проведения на място наркотест било установено, че листната маса реагирала на наркотичното вещество „марихуана“, а таблетките реагирали на наркотичното вещество „метамфетамин“.

Спрямо пътника била наложена полицейска мярка „задържане за срок до 24 часа“. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Студенти от Национална художествена академия на практическо обучение в „Етър”

Студенти от трети курс, специалност „Метал” на Национална художествена академия, проведоха традиционната си практика в музей „Етър”. Тя е съобразена с учебните задачи на студентите през предстоящите два семестъра. Жанрът, който изучават е медална скулптура.

снимка: Музей „Етър“

„Целта ни е бързо въвеждане на младите колеги в спецификите и проблемите, съпътстващи създаването на художествени произведения в конкретната сфера. Медалът като обект, освен вид отличие, е част от съвременното и традиционно изкуство. Сцени и изображения, изпълнени в класически релеф, третиране на различни материали и техники, в допълнение с използване на символи и знаци, правят медалната скулптура разнообразна и интересна за зрителя”, коментира асистент Венцислав Шишков, който проведе практическото обучение на групата студенти в музея.

снимка: Музей „Етър“

В рамките на четири работни дни, участие в занятията взеха Елена Каушал, Рая Златкова, Валери Козарев, Цветан Панайотов и Павел Петков. Те направиха релефни изображения от гипс, които след това бяха отлети в метал.

снимка: Музей „Етър“

„През настоящата учебна година в предметите „Композиция” и „Метал”, работата на студентите е обвързана с участия в ежемесечен международен уъркшоп по проект на проф. Богомил Николов, в национални и международни изложби и конкурси.

снимка: Музей „Етър“
снимка: Музей „Етър“

Събитието е от особено значение с цел продуктивност, сплотяване и създаване на колектив, поддържащ творческа атмосфера с предпоставки за осъществяване на художествени идеи и бъдещи артистични реализации”, каза още асистент Венцислав Шишков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровски лекар получи награда на церемонията „Лекар на годината 2019 г.“

снимка: Личен архив

Габровският лекар д-р Николина Цанева получи награда от Българския лекарски съюз (БЛС) по време на церемонията „Лекар на годината 2019“.

Доктор Цанева, която е кардиолог с дългогодишна практика, работила и в чужбина, получи почетен знак и грамота в категорията „Отличен лекар от РК Габрово“ в навечерието на празника Ден на българския лекар.

На събитието в столицата, състояло се на 17 октомври, бяха отличени в няколко категории най-заслужилите български лекари, сред които и габровският специалист.

Всички лекари, които имат право да практикуват в България, са точно 31 384. Студентите, учещи медицина, са близо 11 хил., но не всички успяват да се дипломират, а други напускат страната.

снимка: Личен архив

Добрата новина е, че броят на медиците, които имат желание да работят извън България, не расте, а леко намалява. Сега те са под 400 на година, разкриват от БЛС.

Тази година Българският лекарски съюз реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева.

В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен, който беше отличен по време на церемонията.

Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица