Свържи се с нас

Новини

Над 40 спортни клуба имат дейност в Община Габрово

Published

on

РК"Янтра" Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На територията на Община Габрово осъществяват своята дейност над 40 спортни клуба, информират от общинската администрация.  За 2011 година със средства от общинския бюджет са подпомогнати 30 спортни клуба, от които 3 футболни – „Янтра 1919”, „Орловец 94” и „Габрово”.

Общинската спортна база се използва от над 20 спортни клуба по: бокс, лека атлетика, акробатика и батут, спортна стрелба, джудо, тенис и тенис на маса, вдигане тежести, хандбал, волейбол, баскетбол, шахмат, футбол и др.

Броят на обхванатите и редовно посещаващи тренировъчни занимания надхвърля 1 800, а картотекирани и участващи в състезания са над 1 200 спортисти.

От представените отчети на спортните клубове е видно, че са завоювани  призови места през:

– 2010 година – първи – 116; втори – 96, трети – 63;
– 2011 година – първи – 112; втори – 90, трети – 98.

Успехите постигнати от състезатели от габровските спортни клубове на международното спортно поле непрекъснато се увеличават и съвсем основателно са повод за гордост. Състезателката на Клуб по спортна акробатика и батут „Акро-Арт” Христина Пенева през 2011 година спечели първия в историята на България бронзов медал на скокове батут индивидуално от Световно първенство, а през 2010 година е носителка на сребърен медал от дисциплината батут синхрон.

Отлично се представи Христо Георгиев от Спортен клуб „Киокушин”, който през 2011 година е втори на Световния отворен шампионат за мъже и трети на Европейско първенство.

Състезателят на карате клуб „Янтра” – Александър Генчев завоюва първо място в Световното първенство на Обединените нации през 2010 година, а през 2011 година е с две първи отборни места от Световно и Европейско първенства. През 2012 г. той извоюва три златни медала  в  Националното първенство по Шотокан Катате До.

В леката атлетика много силно е представянето на Бисер Тачев от Атлетически клуб „Орловец”. През 2010 година той нанесе 3 поправки на националните рекорди и е държавен шампион на петобой и осмобой.

Талантливите състезатели от Лекоатлетически клуб „Тот Атлет”, в дисциплината тласкане гюле – Анна Чиприянова, Никифор Нешев и Нено Башев, с всяко свое участие подобряват личните си постижения. През 2012 година от името на клуба ще се състезава Даниела Йорданова, на която предстои  покриването на норматив за участие на Олимпиадата в Лондон.

Отборите на хандбален клуб „Бъки” непрекъснато потвърждават високата си класа – девойките младша и старша възраст са шампиони и носители на купа България за 2010 и 2011 година. Другите формации на клуба също заемат призови места в крайното класиране.

Ръгби клуб „Янтра” ежегодно се нарежда сред най-добрите. През 2011 година са завоювани едно първо, две втори и три трети места в държавните първенства.

За Баскетболния клуб „Чардафон-Орловец” все по често се говори, което е в резултат от добрата организация в клуба, подготовката на състезателите и участието им в състезания.

Волейболен клуб “Коко волей” – мъжкият отбор запази мястото си в Суперлигата на България  и за трета поредна година ще спори с най-добрите волейболни отбори в страната ни.

Отборите на Клуб по спортно ориентиране „Узана” и Спортен клуб по ски и биатлон “Узана 2007” се представят отлично, завоювайки десетки призови места във всяко едно състезание.

 Успешно се представят в държавните първенства състезателите от:  Боксов клуб „Габрово 91” и новоизградения боксов клуб “Янтра”; Джудо клуб „Габрово”; Клуб по тенис на маса “Габрово” и Тенис клуб “Габрово”; Спортен клуб по вдигане на тежести “Михаил Петров”; Шахматен клуб “Орловец 1997”; Спортен клуб „Надежда”, който откри състезателната 2012 година със  завоювани 9 медала от държавното първенство по карате киокушин;  Клуб по спортна стрелба „Габрово” – младите състезатели от клуба направиха успешен дебют на Държавното първенство за пневматично оръжие през тази година и вървят уверено по пътя на Михаил Иванов.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Литературен конкурс на тема #сМАРТистории

Published

on

Областният управител на Габрово обяви Литературен конкурс на тема #сМАРТистории. Целта на надпреварата е да насочи вниманието на учениците към художественото творчество. Да провокира въображението им към писане на кратки истории, които могат да бъдат вдъхновени от настъпващата пролет, от традиции и обичаи или от „виртуалната реалност“. Да даде възможност за творческа изява.

Конкурсът е насочен към ученици от 5 до 12 клас. За участие в конкурса се допускат творби с обем до 1 стандартна машинописна страница.

Критериите за оценка са:

– Да отговаря на темата, по начин интерпретиран от участника;
– Оригиналност и творчески подход;
– Убедителност и въздействие;
– Езикова и стилистична култура;
– Художествено майсторство

Материалите се изпращат по електронен път на електронна поща: pr@gb.government.bg, или на хартиен носител на адрес: 5300 Габрово, пл. Възраждане 5, Областна администрация – Габрово, задължително придружени от информация за участника – две имена, възраст, телефон и имейл за връзка.

Оценяването на всички получени творби ще се извърши от петчленно жури в състав: представители на Областна администрация – Габрово, Регионален инспекторат на образованието – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, литературен сайт „Тетрадката“ и поетесата Елена Христова.

Крайният срок за изпращане е 22 февруари. Обявяването на резултатите и награждаването на отличените на Първо, Второ и Трето място творби е насрочено за 1 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицейска акция в малките населени места

От началото на годината до 20 януари на територията на област Габрово не са регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Published

on

От 15 до 20 януари на територията на цялата страна се проведе специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места.

Операцията бе планирана на база анализ на пътно-транспортния травматизъм от началото на годината в страната, който показва, че повече произшествия настъпват в малките населени места и на пътищата, които ги свързват.

Акцент беше поставен върху спазване на правилата за движение от пешеходци и водачи, неосигуряващи предимство на пешеходци. Служителите от Областната дирекция на МВР-Габрово осъществяваха засилен контрол за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

За периода са проверени 878 превозни средства, проверените лица са 901. Съставени са били 41 акта и наложени 743 глоби с фиш. Установен е 1 водач след управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.

Извършените нарушения от пешеходци са 18. Нарушенията за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски са 25. Шейсет и две са нарушенията за неспазване на пътни знаци и маркировка.

Водачите, управлявали без гражданска отговорност са седем, а 465 са нарушенията, свързани с превишена скорост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Габрово: Новият живот орисва цялата година!

Published

on

Да бъдат здрави и да посрещат новия живот с все такава нежност, любов и всеотдайност пожела на работещите в отделението по акушерство и гинекология и отделението по неонатология кметът на Габрово Таня Христова.

Тази година, заради КОВИД-19, празникът не беше отбелязан, но кметът на града поздрави лекари и акушерки и им изпрати кошници с плодове.

„Новият живот орисва цялата година – пред него се смиряваме, той извежда най-доброто от нас, зарежда ни с оптимизъм, с хъс за работа, със сила. Поставя ни в началото на света и в бъдещето едновременно и ни прави по-отговорни, по-грижовни, по-смислени.

Бъдете все по-заети, взимайте бързи и правилни решения в моментите, когато е трудно и приключвайте всеки ден удовлетворени, горди и щастливи от своята работа“ – пише още в поздравителния адрес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица