Свържи се с нас

Новини

Половината гимназисти смятат, че употребата на наркотици е проблем за Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Половината от учениците 9 – 12 клас в град Габрово смятат, че употребата на наркотици е проблем за града. За 19,6 % такъв проблем не съществува. Според тях употребата на наркотици е най-вече  проблем на страната ни – 62,7 % са на това мнение. Оценката на учениците за това дали употребата на наркотици е проблем за училището, в което учат, е приблизително равна на тази за града. Това са данните изнесени вчера на пресконференция по повод на направено проучване на здравното поведение, оценките и нагласите по отношение на психоактивните вещества сред учениците в град Габрово.

Учениците от Габрово смятат, че за да бъде решен проблемът с наркоманията у нас, трябва да се наложат строги закони за производителите и разпространителите на наркотици – 56,6 % от тях са на това мнение. А също и да се говори открито за проблемите на наркозависимите (47,5 %) и да се създадат повече медицински служби за лечение ( 43,6 %). Строги закони за употребяващите наркотици са от важно значение за 37,6 % от анкетираните. Всеки десети ученик е за това да се узаконят дрогите.

На въпроса, откъде предимно знаят за въздействието и последствията от употребата на наркотици, габровските гимназисти споделят, че информацията им за това идва най-често от филмите, които гледат (66,1 %), от разказите на приятели (59,8 %), а също и от родители (41,1 %) и от учители (38,4 %). В по-малка степен информация получават от личните им наблюдения на наркомани (31,3 %), от книги (28,0 %) и отспециализирани лекции, курсове и семинари (20,7 %). Не се интересуват от такава информация 8,5 % от анкетираните. 17,1% от анкетираните заявяват, че знаят за въздействието и последиците на наркотиците от личен опит.

Според учениците, голям риск за здравето на хората има, ако употребяват редовно хероин (86,0 %) и екстази (81,9 %). Прави впечатление, че за тях редовната употреба на цигари има по-голям риск за здравето, отколкото редовната употреба на марихуана. Малко над половината ученици (53,2 %) смятат, че редовната употреба на  алкохол представлява голям риск за здравето на хората и тя се определя като по-малко рискова, отколкото употребата на цигари и марихуана.

Само 2,6 % приемат безрезервно употребата на наркотици, 8,7 % са склонни да я приемат, а 51,3 % категорично не я премат. Подобна оценка за пушенето дават едва 13,5 %, а за пиенето – 2,8 %.

Според габровските ученици отношението на техните родители към употребяващите наркотици е по-скоро отрицателно -75,0 % смятат така. Само за 4,1 % то е толерантно, а 11,5 % никога не са говорили на тази тема.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Боб, катък и сладкиш за кулинарния конкурс, обявен от музей „Етър“

През август лятото вече e към своя край. Но това е времето през което има голямо изобилие от плодове и зеленчуци, има богат избор на различни храни.

За голямата част от българското население август сега е време за почивка, но в миналото той е свързан с усилна земеделска работа, когато се прибира голяма част от реколтата, за да се осигури благополучие през следващите периоди на годината. Като правило храната през този месец е била предимно безмесна.

С това са съобразени и храните, допуснати до участие в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен от ЕМО „Етър“ по повод 55-та годишнина от неговото откриване.

Ето и предложенията, отбрани от журито, сред изпратените на електронна поща: d.hristov@etar.bg. до 15 август тази година.

Боб в гърне

Бърз сладкиш на баба със сладко от рози

Катък от овче мляко

Автор: Дамян Христов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Политическите сили в Севлиево не постигнаха съгласие за състава на ОИК

С консенсус избраха само председател на ОИК, местата ще нарежда Централната избирателна комисия

Във вторник, 20 август, в сградата на Община Севлиево се проведоха консултации за сформиране състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) за провеждането на изборите за общински съветници и за кметове, които ще се състоят на 27 октомври 2019 г.

На срещата политическите партии постигнаха консенсус единствено за председателя на комисията, като предложението е ОИК да се оглави от Снежина Дянкова от политическа партия ГЕРБ.

При консултациите не бе постигнат консенсус за секретар на ОИК и за заместник-председатели на комисията. От Kоалиция „БСП за България“ настояха на секретарското място да бъде Соня Семова, но от партия ДПС предложиха Сабие Ходжева да продължи да бъде на този пост.

снимка: Община Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов прикани двете политически сили да намерят консенсус за поста на секретар в ОИК, но това не се случи. При така създалата се ситуация изборът на секретар и на заместник-председатели на ОИК ще бъде решен от Централната избирателна комисия.

Общинската избирателна комисия в Севлиево ще се състои от 13 души, от които 4-ма са членове на ГЕРБ. Толкова ще бъдат и от коалиция „БСП за България“. По един член в ОИК ще имат партия ДПС, коалиция „Обединени патриоти“ и партия „Воля“. Коалиция „Демократична България – обединение“ също има право на един член в ОИК.

Така общият брой членове на ОИК става 12. Затова парламентарно представената партия с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член. В случая това ще е партия „Обединени патриоти“. Очаква се до 6 септември ЦИК да обяви назначенията в Общинската избирателна комисия в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тази вечер се откриват тържествата от Шипченската епопея

Днес, 21 август, с откриване на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ от 17.30 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово, ще бъде дадено начало на тържествата, посветени на Шипченската епопея.

Изборът за това събитие не е случаен, защото именно през настоящата година, освен 142 години от епичните боеве, отбелязваме и 85 години от откриването на най – величествения монумент Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на Свободата.

снимка: Областна администрация – Габрово

Фотодокументалната изложба е по инициатива на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, а неин символичен домакин в Габрово е Художествената галерия „Христо Цокев“, със съдействието на Областната администрация.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Откриването е тази вечер 17:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, където ще остане до 5 септември.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

 

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица