Свържи се с нас

Новини

Национална конференция по физика

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От днес /5  април/ до неделя /8 април/, в Габрово ще се проведе 40-та Юбилейна национална конференция по въпросите на обучението по физика. Нейни организатори са Съюза на физиците в България, Министерство на образованието, младежта и науката, а съорганизатори са  Технически университет – Габрово, Община Габрово и РИО – Габрово. По този повод днес беше организирана пресконференция за представяне на по-подробна информация около събитието. На нея присъстваха д-р Георги Маринов от РИО – Габрово, доц. Мая Гайдарова – член на управителния съвет на Съюза на физиците в България и ръководител на катедра Методика на физиката на Софийския университет, проф. Иван Лалов – ексминистър на Образованието и науката, ексректор на СУ, експредседател на съюза на физиците в България, доц. д-р Петър Петров – зам.ректор на Техническия университет в Габрово и доц. д-р Лазов – председател на габровския клон на Съюза на физиците в България.

Темата на конференцията тази година е „Съвременни цели пред образованието по физика в средните и висши училища“. Пленарните и секционни доклади ще бъдат посветени основно на проблеми от следните направления: съвременни цели на обучението по „Човекът и природата“ и „Физика и астрономия“ в средните училища,  съвременни цели на обучението  по  физика в университетите и Рентгеноструктурен анализ – история и приложения;

На 40-та Юбилейна национална конференция по въпросите на обучението по физика ще се отбележи и една кръгла годишнина – 100 години рентгеноструктурен анализ. По този повод лекция ще изнесе проф. дфн Иванка Йорданова посветена на откриването на дифракцията на рентгеновите лъчи.

Откриването на конференцията ще се състои днес в зала „Възраждане“ от 15:00 часа. По време на конференцията ще бъдат връчени и ежегодните награди за учители на Международната фондация “Св. Св. Кирил и Методий”.

Утре /6 април/  от 17:30 часа в зала „Възраждане“ ще се изнесат и две публични лекции за Нобеловите награди по физика и химия за 2011 година. Лекцията по физика ще бъде на тема „Ускореното разширяване на Вселената“, а по химия за „Квази кристали“.

В рамките на 40-тата Национална конференция по въпросите на обучението по физика ще се проведе специализирана младежка научна сесия на тема „Структура на материята“.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в Габрово

Published

on

Специализирана полицейска операция, по безопасност на движението и противодействие на престъпността, е била проведена от екипи на Пътна полиция вчера, 2 юли, на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

В хода на полицейските действия, по метода за „широкообхватен контрол“, са били проверени общо 46 моторни превозни средства и 46-души.

В резултат на извършените проверки са били констатирани 7 нарушения, за които са наложени 7 глоби с фиш. Връчените електронни фишове са 5.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Прибраха 28-годишен заради амфетамин и пико

Published

on

28-годишен мъж от севлиевското село Градница бе арестуван, заради притежанието на наркотични вещества, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Арестът му бил извършен вчера, 2 юли, около 17.00 часа при полицейска проверка, извършена в Севлиево.

Органите на реда задържали 28-годишния жител на село Градница, за когото установили, че е придобил и държи в себе си наркотични вещества.

В хода на проведени процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, той предал на полицейските служители две пластмасови кутийки и полиетиленов плик, съдържащи бели на цвят прахообразни субстанции.

При проведен полеви наркотест те реагирали на наркотичните вещества амфетамин и метамфетамин.

По случая е образувано бързо производство, а след приключване на разследването, материалите ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Ученик открадна тротинетката на дете

Published

on

14-годишен, непълнолетен ученик от Габрово, бе уличен в извършването на кражата на тротинетка.

Крадливият тийнейджър бил хванат вчера, 2 юли, в резултат на оперативно – издирвателни мероприятия, проведени от служители на габровската полиция.

Престъплението било извършено на 29 юни, в района на улица „Радецка“ в Габрово.

Вещта, предмет на престъплението, е била намерена и иззета.

След окомплектоване, преписката ще бъде изпратена по компетентност на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица