Свържи се с нас

Крими

Има ли тайно споразумение за АЕЦ „Белене”?

Published

on

Миналата седмица новият енергиен министър Делян Добрев се върна с добрата новина намаляване на цената за газа. В добавка и за отказ на „Россатомекспорт” от претенции срещу страната ни за спирането на проекта „АЕЦ – Белене”. Новината изглеждаше донякъде логична. Ние ускоряваме работата по изключително важния за „Газпром” и Русия „Южен поток”, те пък ни свалят 11 процента от цената на доставките на газ до края на годината. Казвам логично не заради това, че кой знае колко ще спечилим до края на годината, а по причина, че подобно намаление е добра стартова позиция преди преговорите за нов договор в началото на идната година.

Но ето, че нещата са на път да се объркат отново. Буквално преди часове руските електронни сайтове като по команда съобщиха точно обратното на това, което научихме от енергийния министър Делян Добрев.

Българската страна е склонила да компенсира „Россатом” заради загубите от неосъществения проект за АЕЦ „Белене”. Изчисленията ще започнат още през този месец, а през идния месец двете страни ще преговарят по сумата. Претенциите на Русия са за около 1 млрд. евро.

Информацията в руските медии е стряскаща най вече заради това, че нейният разпространител е руската правителствена агенция РИА „Новости”. И макар тя да се основава на неназован източник, всеки, който познава що-годе табиетите в руската медийна действителност, може да се досети, под чий контрол е този теч на информация.

Няма дим без огън, казват хората, и едва ли информацията на руската агенция е изсмукана от пръстите. В случай, че българската делегация се е съгласила на преговори за компенсации, нещата отиват в киреча. Бабарар с измислената газова централа, намалената цена на газа и потока синьо гориво през България, от които някой хубав ден само ще броим парите и ще прибираме таксите.

Вярно ли е това, което твърдят руските медии или пък не, най-вероятно ще разберем, ако не днес, то поне в идните дни. Във всеки случай, ако има договорка и някой е разчитал, че тя ще остане в тайна толкова време, колкото е необходимо, не си е направил добре сметката. Дето се вика – винаги ще се намери един неназован източник под ръка, за да остане отсрещната страна с пръст в устата.

Ето защо, ще научим истината или от опровержението на българското правителство, или пък от неговото мълчание.

Автор:  Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Млад габровец се озова в ареста заради пико

Published

on

23-годишен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Белезниците на ръцете му щракнали вчера, 23 септември, около 01.40 часа на ул.“Райко Даскалов“ в Габрово, в хода на специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

При последвалите процесуално-следствени действия от него била иззета „свивка“ от станиол, съдържаща бяла на цвят кристалообразна субстанция. Тя реагирала на наркотичното вещество метамфетамин при проведения полеви наркотест.

Във връзка със случаят в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването се провеждат под надзора Районна прокуратура – Габрово.

*Използваната снимка е илюстративна. Пресцентър МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Провериха 274 души за наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

274 души са били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата на територията на Севлиево. Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана от 14 до 20 септември. В хода на операцията са били проверени още общо 159 моторни превозни средства, шест училищни дворове и три градски парка. В резултат на полицейските действия е образувано едно наказателно производство по линия „наркотици“ срещу лице от село Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Баба от Габрово „си плати“ за увеличение на пенсията

Published

on

85-годишна жена от Габрово стана жертва на измама, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Възрастната дама повярва на схемаджия, подвел я че ако плати депозит ще ѝ бъде увеличена пенсията, която получава.

Измамата била извършена в понеделник, 21 септември.

По данни на заявителката, около 09.00 часа, неизвестно за нея лице от мъжки пол се свързало с нея и я е въвело в заблуждение, че следва да заплати депозит за усвояване на финансова помощ, свързана с ежегодно увеличение на месечната ѝ пенсия.

Имотната вреда, която бабата претърпяла, възлиза на 825 лева.

По случая в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица