Свържи се с нас

Новини

В България 70% от населението е в градовете, в ЕС – около 40%

България се превръща в бананова република

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

България се превръща в бананова република. В градовете живеят около 5,3 млн. души, от които 2,5 млн. мъже и 2,7 млн. жени. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване у нас. В селата са около 2,1 млн. българи, от които 1,048 млн. мъже и 1,081 млн. жени.

В процентно съотношение жителите на градовете в България значително преобладават над тези от селата – 71% към 28%. Данните на НСИ показват още, че през 2010 г. в градовете у нас са се заселили около 103 000 души, а в селата – два пъти по-малко – около 47 000 души.

Подобна тенденция за обезлюдяване на българските села показва и последното проучване на Евростат за съотношение на населението в градските и селските райони. За 2010 г. на 1000 жители в градовете у нас са се заселвали 7,7 човека, а в селските райони статистиката е отрицателна – на 1000 жители българските села са се обезлюдявали с 13,2 човека, сочи проучването на Евростат.

Данните на Евростат показват още, че в ЕС около 40% от населението живее в градски условия – или около 206 млн. европейци, а почти 1/4 се намират в селските райони – или около 117 млн. европейци. Класификацията на Евростат допуска и трети вариант – междинни райони, в които живеят други 177 млн. европейци.

Според типологията на Евростат за класификацията на градски и селски райони се отчита наличието на мрежови клетки на 1 кв. км. Преобладаващо градски район е този, където мрежовите клетки, класифицирани като градски, са повече от 80% от общото население. Междинен район е този, където мрежовите клетки, класифицирани като градски, са между 50 и 80% от общото население. Селски район се определя онзи, където мрежовите клетки, класифицирани като селски, са 50% или повече от общото население. По тази типология на Евростат за България градското население е около 1,250 млн. души, а селското – 2,8 млн. души. В междинни райони, според Евростат, живеят около 3,3 млн. българи.

Проучването на Евростат сочи, че най-големи дялове от населението, живеещи в градски райони, са регистрирани в Малта – 100%, в Холандия и Великобритания – по 71% и в Белгия – 68%. Най-голям дял от населението, което живее в селски райони са регистрирани в Ирландия – 73%, Словакия – 50%, Естония – 48% и Унгария – 47%. Най-висок прираст на населението в градските райони се отчита в Швеция – 17,3% на 1000 жители, Дания – 15%, Чехия и Финландия – по 10%. Спадове в градското население се регистрират в Ирландия /- 5,7%/ и Латвия /- 5,4%/.

Най-големи увеличения в селското население са регистрирани в Белгия – 7,3% на 1000 жители и Франция – 5,1%. Най-значителни са спадовете в селското население в България /- 13,2% на 1000 души/ и в Латвия /- 11,6%/, допълва БТА. В рамките на ЕС-27 най-много е градското население във Великобритания – 44 млн. души, Германия – 35 млн. души, Франция – 23 млн. души и Испания – 22 млн. души. Най-гъсто са заселени селските райони във Франция – 18 млн. души, Полша – 14 млн. души, Германия – 13 мл. души и Италия – 12 млн. души.
0коментаракоментирай.

АргументиБГ

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица