Свържи се с нас

Новини

В България 70% от населението е в градовете, в ЕС – около 40%

България се превръща в бананова република

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

България се превръща в бананова република. В градовете живеят около 5,3 млн. души, от които 2,5 млн. мъже и 2,7 млн. жени. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване у нас. В селата са около 2,1 млн. българи, от които 1,048 млн. мъже и 1,081 млн. жени.

В процентно съотношение жителите на градовете в България значително преобладават над тези от селата – 71% към 28%. Данните на НСИ показват още, че през 2010 г. в градовете у нас са се заселили около 103 000 души, а в селата – два пъти по-малко – около 47 000 души.

Подобна тенденция за обезлюдяване на българските села показва и последното проучване на Евростат за съотношение на населението в градските и селските райони. За 2010 г. на 1000 жители в градовете у нас са се заселвали 7,7 човека, а в селските райони статистиката е отрицателна – на 1000 жители българските села са се обезлюдявали с 13,2 човека, сочи проучването на Евростат.

Данните на Евростат показват още, че в ЕС около 40% от населението живее в градски условия – или около 206 млн. европейци, а почти 1/4 се намират в селските райони – или около 117 млн. европейци. Класификацията на Евростат допуска и трети вариант – междинни райони, в които живеят други 177 млн. европейци.

Според типологията на Евростат за класификацията на градски и селски райони се отчита наличието на мрежови клетки на 1 кв. км. Преобладаващо градски район е този, където мрежовите клетки, класифицирани като градски, са повече от 80% от общото население. Междинен район е този, където мрежовите клетки, класифицирани като градски, са между 50 и 80% от общото население. Селски район се определя онзи, където мрежовите клетки, класифицирани като селски, са 50% или повече от общото население. По тази типология на Евростат за България градското население е около 1,250 млн. души, а селското – 2,8 млн. души. В междинни райони, според Евростат, живеят около 3,3 млн. българи.

Проучването на Евростат сочи, че най-големи дялове от населението, живеещи в градски райони, са регистрирани в Малта – 100%, в Холандия и Великобритания – по 71% и в Белгия – 68%. Най-голям дял от населението, което живее в селски райони са регистрирани в Ирландия – 73%, Словакия – 50%, Естония – 48% и Унгария – 47%. Най-висок прираст на населението в градските райони се отчита в Швеция – 17,3% на 1000 жители, Дания – 15%, Чехия и Финландия – по 10%. Спадове в градското население се регистрират в Ирландия /- 5,7%/ и Латвия /- 5,4%/.

Най-големи увеличения в селското население са регистрирани в Белгия – 7,3% на 1000 жители и Франция – 5,1%. Най-значителни са спадовете в селското население в България /- 13,2% на 1000 души/ и в Латвия /- 11,6%/, допълва БТА. В рамките на ЕС-27 най-много е градското население във Великобритания – 44 млн. души, Германия – 35 млн. души, Франция – 23 млн. души и Испания – 22 млн. души. Най-гъсто са заселени селските райони във Франция – 18 млн. души, Полша – 14 млн. души, Германия – 13 мл. души и Италия – 12 млн. души.
0коментаракоментирай.

АргументиБГ

Любопитно

Лятно автокино в Габрово

Published

on

Днес и във вторник, 22 юни, Габрово ще бъде домакин на лятно автокино. Входът е свободен, а мястото е паркингът на голям хипермаркет от известна търговска верига, разположен в квартал „Христо Ботев“.

Филмите, които ще бъдат излъчени са „Привличане“ (21.06) и „Диви и щастливи“ (22.06). И в двата дни паркирането започва от 20.00 ч., а прожекцията е от 21.15 ч.

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Александър Сано, който ще сподели интересни истории от снимачния процес.

Екранът, на който ще бъдат прожектирани филмите е с размери 5 м х 10 м, монтиран на височина 2 м от земята, а професионалната система за прожекции и звук са гаранция за неповторимо преживяване.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

58-годишен наду дрегера след пладне и остана без книжка

Published

on

58-годишен мъж от Севлиево остана без книжка, след като бе установен да шофира под влиянието на алкохол.

Пиятният шофьор бил хванат от полицаи в събота, 19 юни, около 15.15, при проверка лек автомобил „БМВ“ на ул.“Стара планина“ в Севлиево.

Шофьор се „отчел“ пред дрегера с 1,43 промила алкохол в количеството издишан въздух.

На пияния водач бил издаден талон за медицинско изследване, но същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано бързо производство по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Мира Добрева представя „Столетниците“ в Габрово

Published

on

На 23 юни, сряда, Габрово ще се състои представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от популярният водещ и журналист Мира Добрева. Събитието е от 17.30 ч. в зала „Възраждане“.

Гостуването е по покана на литературния сайт Тetradkata.com и се осъществява със съдействието на Община Габрово и изд. „Книгомания“ „Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.

През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект.

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Входът за събитието е свободен.

Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица