Свържи се с нас

Крими

На битака за висше образование

Защо Световната банка ни съветва да намалим броя на вузовете

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Както е известно, Световната банка не размахва пръст като Брюксел. Тя дава съвети. Който иска ги чува и възприема, който не иска – не. Така например, след като авторитетната институция анализира иновативните възможности на българската икономика, експертите й се заеха с образованието. Със сигурност задачата на някогашните колеги на финасовия ни министър Симеон Дянков е била изключително трудна. Не е лесно да анализираш висшето образование в страна, в която има 51 висши училища, включително 22 университета, повечето от които произведени набързо след 10 ноември 1989 година. Далеч по-лесно е за експертите в страните, където хората първо търсят професори, а после основават университети. Така например в двуезична и съизмерима с нас Белгия те са общо 16, в Холандия – 18, в Чехия – 15, в съседна Сърбия – 10. На път сме дори да настигнем далеч по-големите по размери Испания и Полша – съответно с 34 и 26 университета.

Представете си сега затрудненията на експертите, които трябва да ровят дълго, за да открият българските ВУЗ-ове в световната класация: Софийския – 777 място, НБУ – 1816-то, Техническия – 2409 и Пловдивския – 3088.  За останалите, разбирасе, изобщо не говорим.

Ето защо измежду 6-те основни препоръки, които Световната банка прави в доклада, като че ли най-важната е тази за ограничаването на броя на висшите учебни заведения у нас. И съответно изтичането на държавни пари.

Но как да стане това, след като правителствата ни са били щедри в предложенията, а депутатите на свой ред изпълнителни в гласуването на нови ВУЗ-ове?

Не е толкова трудно. Просто образователното министерство трябва да махне от сайта си досегашните индикатори за рейтингова оценка на ВУЗ-овете у нас, а в Брюксел да прежалят парите, платени по проекта. И вместо тях да изпише световните стандарти. Т.е. каква репутация имат нашите университети по света, какво е отношението на работодателите към випускниците, колко често се цитират в чужбина българските преподаватели, какво е съотношението между студентите и тях, колко чуждестранни преподаватели има в съответното висше училище, колко са възпитаниците от други страни (но не само арабските).

Каква според вас ще бъде картинката, ако бъдат наложени тъкмо тези критерии? И дали няма да останат само няколко ВУЗ-а, в които може да се получи що-годе прилично образование?

Иначе, както виждаме, всяка година броят на студентите у нас расте, професорите са кът, а преподавателите опознават родината, кръстовайки по няколко университета. Но никого не можем да излъжем. Най-малкото онези българчета, които идват от европейските и северноамериканските университети.

И не се записват в борсата по труда, а започват направо работа на престижни места.

Автор:  Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Млад габровец се озова в ареста заради пико

Published

on

23-годишен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Белезниците на ръцете му щракнали вчера, 23 септември, около 01.40 часа на ул.“Райко Даскалов“ в Габрово, в хода на специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

При последвалите процесуално-следствени действия от него била иззета „свивка“ от станиол, съдържаща бяла на цвят кристалообразна субстанция. Тя реагирала на наркотичното вещество метамфетамин при проведения полеви наркотест.

Във връзка със случаят в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването се провеждат под надзора Районна прокуратура – Габрово.

*Използваната снимка е илюстративна. Пресцентър МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Провериха 274 души за наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

274 души са били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата на територията на Севлиево. Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана от 14 до 20 септември. В хода на операцията са били проверени още общо 159 моторни превозни средства, шест училищни дворове и три градски парка. В резултат на полицейските действия е образувано едно наказателно производство по линия „наркотици“ срещу лице от село Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Баба от Габрово „си плати“ за увеличение на пенсията

Published

on

85-годишна жена от Габрово стана жертва на измама, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Възрастната дама повярва на схемаджия, подвел я че ако плати депозит ще ѝ бъде увеличена пенсията, която получава.

Измамата била извършена в понеделник, 21 септември.

По данни на заявителката, около 09.00 часа, неизвестно за нея лице от мъжки пол се свързало с нея и я е въвело в заблуждение, че следва да заплати депозит за усвояване на финансова помощ, свързана с ежегодно увеличение на месечната ѝ пенсия.

Имотната вреда, която бабата претърпяла, възлиза на 825 лева.

По случая в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица