Свържи се с нас

Крими

На дансинга у нас и в чужбина

Published

on

Казват, че политиката е изкуство на възможното. От седемте възможни изкуства, тя се родее най-вече с танца. В развитите демокрации всички са на дансинга. За не толкова напредналите важи една перифраза на световно известния капацитет в тази област Джони Бърнс. Според него има съществена разлика между майсторите на танца – политиците, от една страна, и между обикновените валсиращи граждани – от друга. Първите са свободни да се придвижват, когато и в която точка пожелаят, докато вторите се въртят само там, накъдето трябва и то, когато е необходимо. В нашия случай обикновените танцуващи действат обикновено в кафенета и кръчми, с редки прибежки до близкия площад.

За разлика от предходните седмици, когато темпото беше нещо средно между политическо ча-ча-ча и самба, през миналата родната политика преоткри нови жанрове.

Първо видяхме задокеанския фокстрот – две бързи и две бавни крачки. Поднесе го правителствена двойка Борисов – Дянков. Тя започна с две зашеметяващо бързи стъпки – решението за връщането на бонусите, а така също и поправките в Закона за държавния служител. В добавка публиката видя и изящен шпиц на финансовия министър в обятията на премиера – предложението за закон за бонусите на министрите и висшите чиновници. Но в политическия фокстрот са важни, както бързите, така и по-бавните крачки. А за тях ще трябва да почакаме още някоя и друга година. Защото няма нищо по-бавно от една административна реформа. Особено, когато още не се вижда началото.

С нов самостоятелен вуду танц ни изненада земеделският министър. Както си му е редът танцът започна кротко, само с потропване на копие по тревата, но по-късно министърът вапца лицето в бойни бои. Производителите и търговците обаче не отстъпиха и отрекоха те да са причина за скъпите яйца. В суматоха министърът прибра такъмите и извика на помощ поляците, а прекупвачите в джунглата най-сетне вкусиха от удоволствието да си защитен вид в нашенската си джунгла.

Неподражаемо фламенко удариха министър Стефан Константинов и Десислава Атанасова, председател на парламентарната здравна комисия. Насред танца настръхналият мачо бе изненадан неприятно. Партньорката отказа да изпълни очаквания палос, да мине зад гърба му да щрака с пръсти в знак на подкрепа. Ето защо, тия дни сигурно на министъра ще му се наложи да свали болерото и съответно да слезе от дансинга.

Седмицата не мина и без неприлични танци. Поканата за спектакъла „Хохегер” дойде от виенския вестник „Ди пресе” и бе адресирана не само до председателя на БСП Сергей Станишев, но и до Моника Янова, някога пиар и корепетитор на спектакъл, а сега само съпруга на лидера. Най-срамежливият, в иначе безсрамната столетница, обаче деликатно отказа участие.

Но не само у нас политическите танци са във възход. През седмицата живна и гръцкото сиртаки със 107 млн. отписани заеми към частни кредитори. Българите, наминали на юг, казват, че в таверните вече не се чупят чаши и чинии, защото нямало кой да ги плаща.

Танцът „Путин 2-0” вече се утвърди и в голямата ни североизточна презморска съседка. Играят го главно в провинцията, докато в руската столица е на мода „Москва не вярва на сълзи”. Както и у нас си имаме дружеска двойка по върховете на държавата, току-виж след време се завърти някой модерен казачок със смяна на местата и пляскане на протестиращите.

Както е известно, най-нещастни в кризата и най-недолюбващите танците са частните предприемачи. Измежду тях пък най-ударени са яхтостроителите. С цели 90 процента е спаднало производството на яхти среден клас за миналата година. От началото пък на тази година, само един депутат е купил морска красавица за 3 млн. евро.

Що се отнася до гражданите (пък и до селяните), както казва Джони Бърнс, те са там, къде трябва, т.е. в кръчмите и у дома пред телевизорите. В редки случаи и на прибежки – на близкия площад. За да протестират за горивата.
Но са толкова малко, че се чудя как от «Лукойл» още не са започнали да раздават чай и подкрепителни напитки.

Автор:  Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Млад габровец се озова в ареста заради пико

Published

on

23-годишен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Белезниците на ръцете му щракнали вчера, 23 септември, около 01.40 часа на ул.“Райко Даскалов“ в Габрово, в хода на специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

При последвалите процесуално-следствени действия от него била иззета „свивка“ от станиол, съдържаща бяла на цвят кристалообразна субстанция. Тя реагирала на наркотичното вещество метамфетамин при проведения полеви наркотест.

Във връзка със случаят в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването се провеждат под надзора Районна прокуратура – Габрово.

*Използваната снимка е илюстративна. Пресцентър МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Провериха 274 души за наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

274 души са били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата на територията на Севлиево. Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана от 14 до 20 септември. В хода на операцията са били проверени още общо 159 моторни превозни средства, шест училищни дворове и три градски парка. В резултат на полицейските действия е образувано едно наказателно производство по линия „наркотици“ срещу лице от село Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Баба от Габрово „си плати“ за увеличение на пенсията

Published

on

85-годишна жена от Габрово стана жертва на измама, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Възрастната дама повярва на схемаджия, подвел я че ако плати депозит ще ѝ бъде увеличена пенсията, която получава.

Измамата била извършена в понеделник, 21 септември.

По данни на заявителката, около 09.00 часа, неизвестно за нея лице от мъжки пол се свързало с нея и я е въвело в заблуждение, че следва да заплати депозит за усвояване на финансова помощ, свързана с ежегодно увеличение на месечната ѝ пенсия.

Имотната вреда, която бабата претърпяла, възлиза на 825 лева.

По случая в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица