Свържи се с нас

Крими

Пари за харчене или пари за реформи

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Няма лъжа. Министър Симеон Дянков потвърди подхвърлената в края на миналата година идея за намаляване на ДДС. Операцията ще бъде поетапна, като до края на мандата на кабинета размерът на данъка трябва да падне на 18 процента. Още на първия етап правителството ще се лиши от 500 млн. лева постъпления в държавния бюджет. Разбира се, в полза на гражданите, у които ще останат на разположение 700 лв. повече. Което ще рече – 100 лв. на всеки български граждани – зает, безработен, невръстен или пенсионер.

Както казват хората – прекалено хубаво, за да е истина. Пръв изрази това предположение изпеченият в бюджетните игри бивш финансов министър и премиер Иван Костов. Човек не може да не се съгласи с него, а именно, че на изкривените ни (от политическа или държавна намеса, както искате я наречете) монополизирани сектори в икономиката, корумпираната администрация и неработещото съдопроизводство бързо ще „усвоят” парите, предвидени за гражданите. Т.е. няма да откликнат с адекватно намаление на цените. Колкото паднаха цените при намалението на осигуровките преди две години (тези, които плаща работодателят, влизат в себестойността на стоката или услугата и съответно излизат в цената), толкова ще паднат и сега.

Но въпросът има и друга страна. Защо е толкова щедро правителството в трудни времена: критичен размер на държавния размер, предстоящи плащания по дълга, неизбежно покачващи се дефицити в осигурителните фондове на фона на очаквания минимален финансов ефект от пенсионната полуреформа в края на миналата година…?

А също така откъде ще дойдат парите за реформите. Например за административната. Както е известно, реформите също струват пари. Откъде в случая финансовият министър ще извади близо 300 млн. лева, необходими за еднократното увеличение на заплатите с размера осигуровките на част от държавната администрация, полицаите, военните и разузнавачите?  Или идеята за това те най-сетне да започнат да плащат за здраве и за пенсия ще остане отново в сферата на добрите намерения?

Много въпроси можат да се задат в този порядък за бюджената политика на правителството на страна с най-ниски данъци в Европа.

Един от тях, например е свързан с преките данъци – корпоративния и данъка върху доходите на физическите лица. Взети заедно те са около 20 процента от бюджета, а половината от тях всяка година изминават безмисления път от данъкоплатците към държавния бюджет, а после обратно под формата на субсидии за общините. Къде за делегирани от правителството дейности, които иначе са присъщи единствено на местнаата власт, къде за подкрепа на по-слабите общини, които вместо да се изправят, затъват още по-дълбоко. По целия този път като километрични камъни, разбира се, стоят забити чиновници. Каква е цената на превъртането на тези пари, най-добре знаят хората в малките градове с бедни училища, изтормозени болници, закъсняващи заплати за служителите, а понякога и неплатени сметки за ток и отопление.

Но тук вече говорим за реформа, а не за ставки и за бюджетно счетоводство. И не за съмнителни подаръци за потребителите, а за реални пари и чиновници, от които правителството може да се освободи. С цел, разбира се, да се концентрира върху борбата с корупцията, както ни съветват в годишния доклад на държавния департамент на САЩ.
И най-вече върху контрабандата.

Автор: Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица