Свържи се с нас

Крими

Пари за харчене или пари за реформи

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Няма лъжа. Министър Симеон Дянков потвърди подхвърлената в края на миналата година идея за намаляване на ДДС. Операцията ще бъде поетапна, като до края на мандата на кабинета размерът на данъка трябва да падне на 18 процента. Още на първия етап правителството ще се лиши от 500 млн. лева постъпления в държавния бюджет. Разбира се, в полза на гражданите, у които ще останат на разположение 700 лв. повече. Което ще рече – 100 лв. на всеки български граждани – зает, безработен, невръстен или пенсионер.

Както казват хората – прекалено хубаво, за да е истина. Пръв изрази това предположение изпеченият в бюджетните игри бивш финансов министър и премиер Иван Костов. Човек не може да не се съгласи с него, а именно, че на изкривените ни (от политическа или държавна намеса, както искате я наречете) монополизирани сектори в икономиката, корумпираната администрация и неработещото съдопроизводство бързо ще „усвоят” парите, предвидени за гражданите. Т.е. няма да откликнат с адекватно намаление на цените. Колкото паднаха цените при намалението на осигуровките преди две години (тези, които плаща работодателят, влизат в себестойността на стоката или услугата и съответно излизат в цената), толкова ще паднат и сега.

Но въпросът има и друга страна. Защо е толкова щедро правителството в трудни времена: критичен размер на държавния размер, предстоящи плащания по дълга, неизбежно покачващи се дефицити в осигурителните фондове на фона на очаквания минимален финансов ефект от пенсионната полуреформа в края на миналата година…?

А също така откъде ще дойдат парите за реформите. Например за административната. Както е известно, реформите също струват пари. Откъде в случая финансовият министър ще извади близо 300 млн. лева, необходими за еднократното увеличение на заплатите с размера осигуровките на част от държавната администрация, полицаите, военните и разузнавачите?  Или идеята за това те най-сетне да започнат да плащат за здраве и за пенсия ще остане отново в сферата на добрите намерения?

Много въпроси можат да се задат в този порядък за бюджената политика на правителството на страна с най-ниски данъци в Европа.

Един от тях, например е свързан с преките данъци – корпоративния и данъка върху доходите на физическите лица. Взети заедно те са около 20 процента от бюджета, а половината от тях всяка година изминават безмисления път от данъкоплатците към държавния бюджет, а после обратно под формата на субсидии за общините. Къде за делегирани от правителството дейности, които иначе са присъщи единствено на местнаата власт, къде за подкрепа на по-слабите общини, които вместо да се изправят, затъват още по-дълбоко. По целия този път като километрични камъни, разбира се, стоят забити чиновници. Каква е цената на превъртането на тези пари, най-добре знаят хората в малките градове с бедни училища, изтормозени болници, закъсняващи заплати за служителите, а понякога и неплатени сметки за ток и отопление.

Но тук вече говорим за реформа, а не за ставки и за бюджетно счетоводство. И не за съмнителни подаръци за потребителите, а за реални пари и чиновници, от които правителството може да се освободи. С цел, разбира се, да се концентрира върху борбата с корупцията, както ни съветват в годишния доклад на държавния департамент на САЩ.
И най-вече върху контрабандата.

Автор: Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Иззеха документи от офиси на таксиметрови фирми в Трявна

Акция „Таксиметров превоз на пътници“ в Тревненско.

Published

on

През тази седмица на територията на община Трявна се проведе специализирана полицейска операция по линия „Таксиметров превоз на пътници“.

В хода на акцията е била извършена проверка и в два офиса на фирми за таксиметров превоз в града, откъдето са били иззети фирмени и счетоводни документи, с оглед установяване на данни за извършени данъчни и трудово-правни закононарушения, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Акцията е била осъществена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Габрово и полицейски служители от РУ – Трявна.

При съвместните действия са били извършени проверки на 21 водачи на леки таксиметрови автомобили, при които не са установени данни за извършени престъпления от общ характер.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

В три от случаите са констатирани нарушения по Закона за автомобилните превози и съпътстващите го нормативни актове.

Във връзка с установените нарушения са образувани три преписки, които ще бъдат изпратени по компетентност на РД „Автомобилна администрация“ град Плевен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Психарът, убил брат си и заканвал се на майка си, ще лежи 12 години строг режим

Окръжната прокуратура в Габрово приведе в изпълнение 12-годишна присъда за убийство в с. Скалско

Published

on

Дванадесет години лишаване от свобода при строг режим е окончателната присъда, която ще изтърпи 61-годишен мъж за убийство на брат си.

Обвинителният акт срещу извършителя е внесен в съда от Окръжна прокуратура –Габрово. Делото бе разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, като всички съдебни инстанции са признали подсъдимия за виновен.

И. А. е осъден, по повдигнатите му от прокуратурата обвинения, за това, че на 01.06.2018 г., в къща в дряновското село Скалско, умишлено умъртвил брат си М. А., на 57-години, използвайки нож тип ловджийски, с който го пробол в гръдния кош и в гърба, като причинил смъртта му.

Осъден бе и за това, че по същото време и място, се заканил на майка си с убийство, като при убийството на брат си й заявил: „Казах ви, че ще ви ликвидирам, ще ви убия“, ударил я с юмрук в лицето, насочвал към нея нож, попитал я „Искаш ли и теб да наръгам?“ и замахнал към нея с мотика, и това заканване е възбудило у пострадалата основателен страх за осъществяването му.

По искане на прокуратурата обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на процеса. Присъдата е приведена в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Заловиха подпалвач, драснал клечката на постройка

Published

on

Полицията установи и арестува извършителя на палеж отпреди 3 месеца в севлиевското село Добромирка.

Това е 41-годешен мъж от Севлиево, за когото до момента е известно, че е с предходни присъди за извършени престъпления по няколко от съставите на Наказателния кодекс, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово .

По незнайни засега причини мъжът е запалил стопанска постройка, собственост на 61-годишна жителка на селото, изгоряла на 15 октомври м.г. малко след 07.00 часа.

След окончателно приключване на разследването, материалите по досъдебното производство ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Севлиево, с мнение за предаване на съд на обвиняемия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица