Свържи се с нас

Крими

Пари за харчене или пари за реформи

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Няма лъжа. Министър Симеон Дянков потвърди подхвърлената в края на миналата година идея за намаляване на ДДС. Операцията ще бъде поетапна, като до края на мандата на кабинета размерът на данъка трябва да падне на 18 процента. Още на първия етап правителството ще се лиши от 500 млн. лева постъпления в държавния бюджет. Разбира се, в полза на гражданите, у които ще останат на разположение 700 лв. повече. Което ще рече – 100 лв. на всеки български граждани – зает, безработен, невръстен или пенсионер.

Както казват хората – прекалено хубаво, за да е истина. Пръв изрази това предположение изпеченият в бюджетните игри бивш финансов министър и премиер Иван Костов. Човек не може да не се съгласи с него, а именно, че на изкривените ни (от политическа или държавна намеса, както искате я наречете) монополизирани сектори в икономиката, корумпираната администрация и неработещото съдопроизводство бързо ще „усвоят” парите, предвидени за гражданите. Т.е. няма да откликнат с адекватно намаление на цените. Колкото паднаха цените при намалението на осигуровките преди две години (тези, които плаща работодателят, влизат в себестойността на стоката или услугата и съответно излизат в цената), толкова ще паднат и сега.

Но въпросът има и друга страна. Защо е толкова щедро правителството в трудни времена: критичен размер на държавния размер, предстоящи плащания по дълга, неизбежно покачващи се дефицити в осигурителните фондове на фона на очаквания минимален финансов ефект от пенсионната полуреформа в края на миналата година…?

А също така откъде ще дойдат парите за реформите. Например за административната. Както е известно, реформите също струват пари. Откъде в случая финансовият министър ще извади близо 300 млн. лева, необходими за еднократното увеличение на заплатите с размера осигуровките на част от държавната администрация, полицаите, военните и разузнавачите?  Или идеята за това те най-сетне да започнат да плащат за здраве и за пенсия ще остане отново в сферата на добрите намерения?

Много въпроси можат да се задат в този порядък за бюджената политика на правителството на страна с най-ниски данъци в Европа.

Един от тях, например е свързан с преките данъци – корпоративния и данъка върху доходите на физическите лица. Взети заедно те са около 20 процента от бюджета, а половината от тях всяка година изминават безмисления път от данъкоплатците към държавния бюджет, а после обратно под формата на субсидии за общините. Къде за делегирани от правителството дейности, които иначе са присъщи единствено на местнаата власт, къде за подкрепа на по-слабите общини, които вместо да се изправят, затъват още по-дълбоко. По целия този път като километрични камъни, разбира се, стоят забити чиновници. Каква е цената на превъртането на тези пари, най-добре знаят хората в малките градове с бедни училища, изтормозени болници, закъсняващи заплати за служителите, а понякога и неплатени сметки за ток и отопление.

Но тук вече говорим за реформа, а не за ставки и за бюджетно счетоводство. И не за съмнителни подаръци за потребителите, а за реални пари и чиновници, от които правителството може да се освободи. С цел, разбира се, да се концентрира върху борбата с корупцията, както ни съветват в годишния доклад на държавния департамент на САЩ.
И най-вече върху контрабандата.

Автор: Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха варненец, бръмчал на вещи от коли в Габрово

Published

on

Полицията в Габрово задържа 25-годишен криминално проявен варненец, извършил няколко кражба на вещи от автомобили в града. При ареста му криминалистите открили и марихуана.

Бандитът бил закопчан в средата на тази седмица, в сряда, 23 септември, в резултат на оперативно-издирвателни мероприятия, проведени във връзка с досъдебни производства, образувани за извършени кражби на вещи от моторни превозни средства, паркирани на различни улици в Габрово.

По отношение на задържания били установени данни, че е съпричастен с извършването на две кражби на техника и други вещи от автомобили, осъществени в същия ден на територията на областния град. Противозаконно отнетите вещи били намерени и иззети.

При процесуално-следствените действия, проведени при задържането на мъжа, полицейските служителите иззели и полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса, която при направения наркотест реагирала на наркотичното вещество марихуана.

По случая е образувано отделно досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районна прокуратура – Габрово. По отношение на лицето, с постановление на наблюдаващ прокурор, е наложена мярка за неотклонение „задържане за срок до 72 часа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Млад габровец се озова в ареста заради пико

Published

on

23-годишен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Белезниците на ръцете му щракнали вчера, 23 септември, около 01.40 часа на ул.“Райко Даскалов“ в Габрово, в хода на специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

При последвалите процесуално-следствени действия от него била иззета „свивка“ от станиол, съдържаща бяла на цвят кристалообразна субстанция. Тя реагирала на наркотичното вещество метамфетамин при проведения полеви наркотест.

Във връзка със случаят в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването се провеждат под надзора Районна прокуратура – Габрово.

*Използваната снимка е илюстративна. Пресцентър МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица