Свържи се с нас

Новини

Учители от областта дискутираха новия Закон за образованието

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дискусия на тема „Да чуем мнението на учителя”,  имаща за цел да бъдат чути различни мнения по въпроса за проектозакона за предучилищното и училищното образование, се проведе снощи  в Ритуална зала на Община Габрово. На форума присъстваха представители на училищните синдикати, директори и учители от цялата област, неправителствени организации, граждани, членовете на „Постоянната комисия по образованието, науката и въпросите на  децата, младежта и спорта” – Валентина Богданова и Георги Терзийски. Инициативата за обсъждането на проектозакона е на депутата  Ивелин Николов.

„Законът непрекъснато се мени,  в сегашния му вид не отговаря на интересите на българското общество, на интересите на децата, на желанията на родителите да дадат добро образование на своите деца. В този вид не бива да бъде приеман, защото ще докара българското училище до още по-ниски нива на качество на образованието. Да не говорим, че няма нищо общо нито с програма „Европа 2020″, нито с Лисабонската стратегия, нито с анализите на Световната банка за тенденциите на българското образование. Написаното в закона ще продължи да държи в страх българския учител“, заяви Олга Галенова председател на Синдиката българските учители в Габрово.

Като предимство на този закон началникът на Регионалния инспекторат по образованието Георги Маринов изтъкна равнопоставеността на ученици от един випуск и усвояването на еднакъв общ образователен минимум за всички видове училища до 10 клас. „Не мога да приема аз лично критиките към директорите на училищата и считам, че въпрос на умение и качество на един директор е  по какъв начин ще презентира собствената си визия  и изказ към персонала. Въпрос на личен избор е по какъв начин, един човек, който иска да се развива и да се квалифицира да избира сам начина си“, изрази своята позиция Маринов.

В дискусията бяха засегнати наболелите проблеми с  делегираните бюджети, преструктурирането на помощните училища, мандатността на директорите. Ивелин Николов и  неговите колеги, обещаха че ще разгледат всички конструктивни предложения по  закона и ще бъдат предложени при обсъждането му в комисията по образование, за да бъдат включени в окончателния  вариант на закона.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Габровец подкара кола с прекратена регистрация, а колега – след наздравици

Полицията в Габрово установи местен жител, метнал се зад волана на лек автомобил с прекратена регистрация и фалшиви номера, а негов колега бе спипан да кара след пиянски запой. И двете нарушения са били хванати в сряда.

При първото от тях била извършена полицейска проверка на лек автомобил „Мерцедес“, управляван от габровец. Било установено, че регистрацията на колата е била прекратена, а поставените чуждестранни регистрационни номера не отговаряли на действителните регистрационни табели на проверяваното моторно превозно средство.

В РУ Габрово е образувано БП за престъпление по чл. 345 от НК.

Същият ден, но при извършена друга полицейска проверка на лек автомобил, с габровска регистрация, с техническо средство „Алкотест – дрегер“ било установено, че водачът на колата – също местен жител, е употребил алкохол.

Техническо средство отчело 1,52 промила алкохол в издишания от водача въздух. Съставен му е бил акт и издаден талон за медицинско изследване, но той е отказал да даде кръвна проба за химически анализ.

В РУ Габрово е образувано БП за престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Крадлив тревненец стана за резил след кражба

49-годишен мъж от Трявна, на когото хич не му прилича, бе уличен в извършването на кражба на служебно имущество от офис на фирма. За своето „кокошкарство“ тревненецът ще понесе последствията от деянието си.

В сряда в полицията бил получен сигнал от служител на бензиностанция в Габрово, който заявил, че същия ден била установена липсата на електронно устройство от работно място в обекта.

След предприетите незабавни действия от служители на сектор „Криминална полиция“ от габровската полиция бил установен и извършителят на деянието, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Това бил 49-годишният жител на Трявна, поблазнил се и неуспял да устои на престъпните си наклонности.

Откраднатото устройство е бил намерено, иззето и върнато на бензиностанцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

На 19 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица