Свържи се с нас

Новини

Учители от областта дискутираха новия Закон за образованието

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дискусия на тема „Да чуем мнението на учителя”,  имаща за цел да бъдат чути различни мнения по въпроса за проектозакона за предучилищното и училищното образование, се проведе снощи  в Ритуална зала на Община Габрово. На форума присъстваха представители на училищните синдикати, директори и учители от цялата област, неправителствени организации, граждани, членовете на „Постоянната комисия по образованието, науката и въпросите на  децата, младежта и спорта” – Валентина Богданова и Георги Терзийски. Инициативата за обсъждането на проектозакона е на депутата  Ивелин Николов.

„Законът непрекъснато се мени,  в сегашния му вид не отговаря на интересите на българското общество, на интересите на децата, на желанията на родителите да дадат добро образование на своите деца. В този вид не бива да бъде приеман, защото ще докара българското училище до още по-ниски нива на качество на образованието. Да не говорим, че няма нищо общо нито с програма „Европа 2020″, нито с Лисабонската стратегия, нито с анализите на Световната банка за тенденциите на българското образование. Написаното в закона ще продължи да държи в страх българския учител“, заяви Олга Галенова председател на Синдиката българските учители в Габрово.

Като предимство на този закон началникът на Регионалния инспекторат по образованието Георги Маринов изтъкна равнопоставеността на ученици от един випуск и усвояването на еднакъв общ образователен минимум за всички видове училища до 10 клас. „Не мога да приема аз лично критиките към директорите на училищата и считам, че въпрос на умение и качество на един директор е  по какъв начин ще презентира собствената си визия  и изказ към персонала. Въпрос на личен избор е по какъв начин, един човек, който иска да се развива и да се квалифицира да избира сам начина си“, изрази своята позиция Маринов.

В дискусията бяха засегнати наболелите проблеми с  делегираните бюджети, преструктурирането на помощните училища, мандатността на директорите. Ивелин Николов и  неговите колеги, обещаха че ще разгледат всички конструктивни предложения по  закона и ще бъдат предложени при обсъждането му в комисията по образование, за да бъдат включени в окончателния  вариант на закона.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Силвия Кръстева бе наградена с медал от Министерството на отбраната

Published

on

снимка: Община Трявна

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева бе наградена с награден знак „За вярна служба под знамената“ – Дамски кръст, втора степен и грамота.

снимка: Община Трявна

Медалът и грамотата бяха връчени днес, 1 юни, от о. з. полковник Валентин Николов – представител на Съюза на военноинвалидните кооперации в България.

Министерство на отбраната награждава български граждани, военнослужещи и военнослужещи от запаса и резерва – членове на военно-патриотични съюзи по случай 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Наградите се връчват за принос към отбраната на страната, активна обществено значима и военно-родолюбива дейност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Подаръци за детските градини в Трявна по случай 1 юни

Published

on

снимка: Община Трявна

Днес, 1 юни, детските градини в община Трявна получиха подаръци, осигурени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съвместно с Община Трявна.

снимка: Община Трявна

Малчуганите от ДГ „8-ми март“ град Плачковци, ДГ „Светлина“ и ДГ „Калина“ в град Трявна ще се радват на образователни игри, свързани с безопасността на движението по пътищата.

снимка: Община Трявна

Подаръците бяха връчени от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и зам.-кмета Марин Маринов, който е и председател на комисията.

снимка: Община Трявна

Силвия Кръстева поздрави децата по случай празника и им пожела да растат здрави, щастливи и да имат безгрижно детство, изпълнено с много игри и забавления.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Месец гратис за „синята зона“ в Габрово

До края на месец юни зоните за платено паркиране в Габрово ще бъдат в гратисен период и санкции няма да бъдат налагани.

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Зоните за платено паркиране в Габрово са в гратисен период до края на юни, информираха от местната общинска администрация.

Принудително задържане на автомобили, чрез техническо средство (скоба) няма да бъде прилагано също до края на месец юни.

Репатриращият автомобил ще отстранява само автомобилите, паркирали в нарушение на закона, които пречат на движението или създават предпоставки за пътни инциденти.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Гратисният период е предвиден, за да разполагат габровци с достатъчно технологично време за запознаване с правилата и условията в зоните за платено паркиране, а също така за подготовка на документи и подаване на заявления за различните видове абонаменти за платено паркиране.

Плащането в зоните за платено паркиране по време на гратисния период не е задължително.

Всички заинтересовани граждани могат да се запознаят с правилата в зоните за платено паркиране в Габрово, с техния обхват и видовете абонаменти оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица