Свържи се с нас

Крими

Приказка за несбъдване

Published

on

Публично обсъждане на Западен обходен път на град Габрово и тунел под връх Шипка

В полите на една прекрасна планина, разпростряла се в една прекрасна страна, се е сгушило едно прекрасно градче. Неговите жители били изключително находчиви и предприемчиви. Благодарение на тези си качества те успели да изградят множество фабрики и предприятия, в следствие на което градчето станало град. Нарекли го Българския Манчестър. По-късно в следствие превратностите на времето и благодарение на успешното и демократично управление на страната фабриките и предприятията на Българския Манчестър били съсипани и ликвидирани. Градът отново станал градче. За радост обаче будният балкански предприемчив дух не бил изчезнал. Новите управляващи на градчето решили да изградят музей на ликвидираната му индустрия, а за новото му възраждане да изградят магистрален път през него с обосновката, че трафикът по новия път ще го съживи.

Речено – сторено. Запретнали ръкави предприемчивите хора и закипял денонощен труд. Минало, не минало време и пътят бил готов. Кварталите, през които бил изграден магистралния път, били съсипани, горите на прекрасната планина, в която се е сгушило градчето, били изсечени, нейните склонове и дерета изравнени, водата изчезнала, а тази, която останала, се замърсила. Въздухът край пътя станал непоносим за дишане, а шумът от ревящите машини не давал мир и покой на околните.

Първо се разбягали животните, след тях и хората. Градчето изпаднало в безизходица. Останала му една-единствена възможност: да кандидатства в книгата на рекордите Гинес за изграждане на най-големия паметник на глупостта.

Това, уважаеми читателю, е една несбъдната приказка, която за съжаление в момента е в етап на зародиш.

По повод на Доклада за оценка на въздействие върху околната среда  (ДОВОС) на Западен обходен път на град Габрово и тунел под връх Шипка на 21.02.2012 се проведе обществено обсъждане на ДОВОС. Обсъждането очаквано протече изнервено и конфликтно, но въпреки това водещите необяснимо и неочаквано го прекратиха, без да се даде възможност за питания по множество актуални въпроси.

Световна практика е обходните пътища да се изграждат извън населените места, с което да облекчават трафика. Защо този път, който управляващите искат да изградят, го вкарват в множество квартали, някои от които отстояват само на 3 км от центъра?

Обосновката, че този магистрален път ще свърже кварталите, поражда друг въпрос: как ще се съвмести трансевропейски трафик с градски транспорт?

Въпросите са много, но си позволявам да задам само тези два – не като архитект, не като еколог, не като експерт, а като гражданин.

На тебе, уважаеми читателю, когото управляващите противопоставят срещу нас, несъгласните с този проект за Западен обходен път и тунел под Шипка, искам да заявя следното: Ние, несъгласните, сме против изграждането на трансевропейска магистрала през град Габрово. Ние, несъгласните, сме за тунел и обходен път извън чертите на град Габрово.

Автор: Иван Денчев
Информационният сайт Gabrovonews.bgне носи отговорност за съдържанието на статията.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. Боби

    01.03.2012 at 14:02

    Някой може ли да каже нещо (професионално) за плана „Мусман“, скица може ли да се види някъде? Четох, че голям аргумент за избора на западен пред източен обход се явява факта, че при източния подход ще трябва да се строи по-дълъг тунел. При днешното развитие на технологиите това ми се струва, че не е много силен аргумент. Пък и по-дълъг тунел – по малко сняг ще трябва да се чисти през зимата :). Това на шега, но ако си спомняте в Гърция заради няколко мечки построиха тунел, през който да минават автомобилите, за да не пречат на животните…

  2. В Доклада по ОВОС фигурира трасето „Мусман“ и според здравните специалисти, които са съгласували Доклада, това е трасето, което е с най-малък здравен риск,но е с 2,5 км по-дълъг от трасето на Западен обход. Тези 2,5 км са причината АПИ да продължава да държи на Западен обход.
    Проблемът с унищожаването на парк Българка и замърсяването на водата, обаче, остава, тъй като по думите на министър Т. Дончев 7 километров тунел е „твърде скъпа инвестиция и никой няма да я направи..“

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Иззеха документи от офиси на таксиметрови фирми в Трявна

Акция „Таксиметров превоз на пътници“ в Тревненско.

Published

on

През тази седмица на територията на община Трявна се проведе специализирана полицейска операция по линия „Таксиметров превоз на пътници“.

В хода на акцията е била извършена проверка и в два офиса на фирми за таксиметров превоз в града, откъдето са били иззети фирмени и счетоводни документи, с оглед установяване на данни за извършени данъчни и трудово-правни закононарушения, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Акцията е била осъществена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Габрово и полицейски служители от РУ – Трявна.

При съвместните действия са били извършени проверки на 21 водачи на леки таксиметрови автомобили, при които не са установени данни за извършени престъпления от общ характер.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

В три от случаите са констатирани нарушения по Закона за автомобилните превози и съпътстващите го нормативни актове.

Във връзка с установените нарушения са образувани три преписки, които ще бъдат изпратени по компетентност на РД „Автомобилна администрация“ град Плевен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Психарът, убил брат си и заканвал се на майка си, ще лежи 12 години строг режим

Окръжната прокуратура в Габрово приведе в изпълнение 12-годишна присъда за убийство в с. Скалско

Published

on

Дванадесет години лишаване от свобода при строг режим е окончателната присъда, която ще изтърпи 61-годишен мъж за убийство на брат си.

Обвинителният акт срещу извършителя е внесен в съда от Окръжна прокуратура –Габрово. Делото бе разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, като всички съдебни инстанции са признали подсъдимия за виновен.

И. А. е осъден, по повдигнатите му от прокуратурата обвинения, за това, че на 01.06.2018 г., в къща в дряновското село Скалско, умишлено умъртвил брат си М. А., на 57-години, използвайки нож тип ловджийски, с който го пробол в гръдния кош и в гърба, като причинил смъртта му.

Осъден бе и за това, че по същото време и място, се заканил на майка си с убийство, като при убийството на брат си й заявил: „Казах ви, че ще ви ликвидирам, ще ви убия“, ударил я с юмрук в лицето, насочвал към нея нож, попитал я „Искаш ли и теб да наръгам?“ и замахнал към нея с мотика, и това заканване е възбудило у пострадалата основателен страх за осъществяването му.

По искане на прокуратурата обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на процеса. Присъдата е приведена в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Заловиха подпалвач, драснал клечката на постройка

Published

on

Полицията установи и арестува извършителя на палеж отпреди 3 месеца в севлиевското село Добромирка.

Това е 41-годешен мъж от Севлиево, за когото до момента е известно, че е с предходни присъди за извършени престъпления по няколко от съставите на Наказателния кодекс, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово .

По незнайни засега причини мъжът е запалил стопанска постройка, собственост на 61-годишна жителка на селото, изгоряла на 15 октомври м.г. малко след 07.00 часа.

След окончателно приключване на разследването, материалите по досъдебното производство ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Севлиево, с мнение за предаване на съд на обвиняемия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица