Свържи се с нас

Крими

Приказка за несбъдване

Published

on

Публично обсъждане на Западен обходен път на град Габрово и тунел под връх Шипка

В полите на една прекрасна планина, разпростряла се в една прекрасна страна, се е сгушило едно прекрасно градче. Неговите жители били изключително находчиви и предприемчиви. Благодарение на тези си качества те успели да изградят множество фабрики и предприятия, в следствие на което градчето станало град. Нарекли го Българския Манчестър. По-късно в следствие превратностите на времето и благодарение на успешното и демократично управление на страната фабриките и предприятията на Българския Манчестър били съсипани и ликвидирани. Градът отново станал градче. За радост обаче будният балкански предприемчив дух не бил изчезнал. Новите управляващи на градчето решили да изградят музей на ликвидираната му индустрия, а за новото му възраждане да изградят магистрален път през него с обосновката, че трафикът по новия път ще го съживи.

Речено – сторено. Запретнали ръкави предприемчивите хора и закипял денонощен труд. Минало, не минало време и пътят бил готов. Кварталите, през които бил изграден магистралния път, били съсипани, горите на прекрасната планина, в която се е сгушило градчето, били изсечени, нейните склонове и дерета изравнени, водата изчезнала, а тази, която останала, се замърсила. Въздухът край пътя станал непоносим за дишане, а шумът от ревящите машини не давал мир и покой на околните.

Първо се разбягали животните, след тях и хората. Градчето изпаднало в безизходица. Останала му една-единствена възможност: да кандидатства в книгата на рекордите Гинес за изграждане на най-големия паметник на глупостта.

Това, уважаеми читателю, е една несбъдната приказка, която за съжаление в момента е в етап на зародиш.

По повод на Доклада за оценка на въздействие върху околната среда  (ДОВОС) на Западен обходен път на град Габрово и тунел под връх Шипка на 21.02.2012 се проведе обществено обсъждане на ДОВОС. Обсъждането очаквано протече изнервено и конфликтно, но въпреки това водещите необяснимо и неочаквано го прекратиха, без да се даде възможност за питания по множество актуални въпроси.

Световна практика е обходните пътища да се изграждат извън населените места, с което да облекчават трафика. Защо този път, който управляващите искат да изградят, го вкарват в множество квартали, някои от които отстояват само на 3 км от центъра?

Обосновката, че този магистрален път ще свърже кварталите, поражда друг въпрос: как ще се съвмести трансевропейски трафик с градски транспорт?

Въпросите са много, но си позволявам да задам само тези два – не като архитект, не като еколог, не като експерт, а като гражданин.

На тебе, уважаеми читателю, когото управляващите противопоставят срещу нас, несъгласните с този проект за Западен обходен път и тунел под Шипка, искам да заявя следното: Ние, несъгласните, сме против изграждането на трансевропейска магистрала през град Габрово. Ние, несъгласните, сме за тунел и обходен път извън чертите на град Габрово.

Автор: Иван Денчев
Информационният сайт Gabrovonews.bgне носи отговорност за съдържанието на статията.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха варненец, бръмчал на вещи от коли в Габрово

Published

on

Полицията в Габрово задържа 25-годишен криминално проявен варненец, извършил няколко кражба на вещи от автомобили в града. При ареста му криминалистите открили и марихуана.

Бандитът бил закопчан в средата на тази седмица, в сряда, 23 септември, в резултат на оперативно-издирвателни мероприятия, проведени във връзка с досъдебни производства, образувани за извършени кражби на вещи от моторни превозни средства, паркирани на различни улици в Габрово.

По отношение на задържания били установени данни, че е съпричастен с извършването на две кражби на техника и други вещи от автомобили, осъществени в същия ден на територията на областния град. Противозаконно отнетите вещи били намерени и иззети.

При процесуално-следствените действия, проведени при задържането на мъжа, полицейските служителите иззели и полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса, която при направения наркотест реагирала на наркотичното вещество марихуана.

По случая е образувано отделно досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районна прокуратура – Габрово. По отношение на лицето, с постановление на наблюдаващ прокурор, е наложена мярка за неотклонение „задържане за срок до 72 часа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Млад габровец се озова в ареста заради пико

Published

on

23-годишен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Белезниците на ръцете му щракнали вчера, 23 септември, около 01.40 часа на ул.“Райко Даскалов“ в Габрово, в хода на специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

При последвалите процесуално-следствени действия от него била иззета „свивка“ от станиол, съдържаща бяла на цвят кристалообразна субстанция. Тя реагирала на наркотичното вещество метамфетамин при проведения полеви наркотест.

Във връзка със случаят в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването се провеждат под надзора Районна прокуратура – Габрово.

*Използваната снимка е илюстративна. Пресцентър МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица