Свържи се с нас

Крими

Бият безусловно, но лежат условно

Защо няма да помогнат промените в Закона за МВР?

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес правителството обсъди промени в Закона за МВР. Целта е да бъдат завишени изискванията пред полицаите, когато използват в работата си физическа сила, животозастрашаващи средства и оръжие. В проекта служителите на ведомството вече ще бъдат задължени да пазят живота на задържаните лица, а също да не застрашават и здравето на околните лица. Те ще използват физическа сила и помощни пособия само при „абсолютна необходимост” и нямат да стрелят при опит за бягство, когато престъпникът не е опасен. Също така използването на физическа сила и оръжие ще се планира предварително, т.е. преди започването на полицейската акция.

Не може да се отрече, че намерението на министерството е похвално. Сигурно ведомството има какво още да потегне в къщичката си. Но промените могат да решат само част от проблема. Другата страна на въпроса е: какво все пак се случва, когато служителите на реда пренебрегват закона и налагат мирни граждани. За сега – нищо. Поне така сочи статистиката. Така например през последните 12 години Европейският съд по правата на човека е постановил 27 осъдителни решения за полицейска бруталност в България, а обезщетенията за потърпевшите граждани възлизат на 906 000 лв. И срещу това – нито осъден полицай.

Няма осъден полицай през изминалата 2011 година, макар че случаите зачестиха, а някои от тях станаха нарицателни – като нахлуването в дома на семейство от Кърджали, побоят над Радослав Божинов от Бургас, разстрелът на безобидния рецидивист Васил Тонев и пр. и пр. Редовно го отнасяме по темата и в докладите на държавния департамент на САЩ, както и в анализи на други международни организации.
Но движението по отношение на наказанията през последните години е, така да се каже, обратно на разрастването на полицейското насилие. Промените в Наказателния кодекс засилиха санкциите за посегателство срещу служителите на реда. И ако за тежки престъпления – убийство, нанасяне на тежка и средна телесна повреда на полицаи, това е оправдано, едва ли можем да кажем същото за по-леките престъпления.

Макар практиката да сочи, че по-често обект на насилие и леки телесни повреди са гражданите, наказателният ни закон определено дава предимство на органите на реда. Така например, ако гражданин посегне на полицай, откъсне значката му и причини разстройство на неговото здраве  (без да е налице лека телесна повреда), той ще лежи от 1 до 5 години в затвора. За лека телесна повреда присъдата също е ефективна – до три години затвор. В случай, че служител на реда причини същото на обикновен гражданин, наказанието е съответно до три години затвор и до 1 година или пробация.

Казано още по-точно – условна присъда, като се има предвид чл. 66, ал.1 от НК и това, че обикновено служителите на реда са неосъждани лица. Пресен пример: делото в Пловдив и условната присъда за четиримата полицаи, пребили студента Стефан Бофиров.

Както се вижда, разликата е съществена в полза на онзи, който обикновено е въоръжен, добре обучен и снабден с помощни средства.

Ето защо сега, когато без съмнение анализаторите и у нас, и в чужбина отчитат значителен ръст на полицейското насилие, няма да е зле да бъдат уеднаквени наказанията. Поне що се отнася до разстройството на здравето и леките телесни повреди.

Все пак, едно е служителят на министър Цветанов да знае, че ако набие невинен гражданин го чака най-много пробация, съвсем друго да е наясно, че ще търка наровете в затвора.

А защо не в добавка и глоба?  Така поне можем да се надяваме да бъдат възстановени в бюджета онези близо милион лева, платени като обезщетения след решенията на съда в Страсбург.

Автор: Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Задържаха двама братя, малтретирали майка си

Полицията в Дряново задържа двама братя, извършвали домашно насилие спрямо майка си. Образуваното досъдебно производство под надзора на прокуратурата е от вчера, 20 август.

Установено е, че ден по-рано на 19 август, двамата дряновци на 50 и на 52 години, около 18.30 часа не са изпълнили заповедта за защита от домашно насилие, издадена от Районен съд Дряново.

Те са били задължени да се въздържат от извършване на насилие над майка си, което те не спазвали.

Двамата мъже са били задържани по реда на Закона МВР за срок до 24 часа. След окомплектоване, материалите ще бъдат изпратени на Районна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Млад моторист без книжка се натресе в кола на кръстовище

Млад моторист без книжка се натресе в кола на кръстовище. Инцидентът е станал вчера, 19 август, около 17.15 часа на едно от кръстовищата в Севлиево.

При извършване на предприета маневра за изпреварване, мотоциклетът, който в последствие се оказало, че не притежава книжка, се ударил в предната лява част на движещия се пред него лек автомобил, управляван от 65-годишен севлиевец.

На участниците в пътнотранспортното произшествие била извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство, която била отрицателна и при двамата водачи.

Снимката е илюстративна

От извършени справки в информационните масиви на МВР било установено, че 20-годишният моторист от село Богатово не притежавал свидетелство за управление на моторното превозно средство, а управляваният от него мотоциклет не бил регистриран по надлежния ред.

На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е започнато бързо производство под надзора на прокуратурата в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Криминално проявен се поблазни от чужд телефон

Мобилният телефон на таксиметров шофьор изкуши млад габровец.

21-годишен габровец, стар познайник на полицията, задигна мобилния телефон на таксиметров шофьор. За щастие на потърпевшия обаче извършителят на кражбата бе разкрит бързо от местните криминалисти.

Престъплението е било извършено в неделя. Тогава в полицията бил получен сигнал от 60-годишен жител на града, шофьор на таксиметров автомобил, който заявил кражбата на личния му телефон.

По първоначални данни, престъплението било извършено същия ден от неизвестен, възползвал се от таксиметрова услуга. При проведените незабавни оперативно – издирвателни мероприятия, криминалисти от полицейското управление установили и задържали извършителя на деянието.

Това бил криминално проявен, 21-годишен мъж от Габрово. По случая е образувано бързо производство. Вещта, предмет на престъпление е била намерена и иззета. Материалите по разследването ще бъдат изпратени на прокуратурата след тяхното окомплектоване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица