Свържи се с нас

Крими

Бият безусловно, но лежат условно

Защо няма да помогнат промените в Закона за МВР?

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес правителството обсъди промени в Закона за МВР. Целта е да бъдат завишени изискванията пред полицаите, когато използват в работата си физическа сила, животозастрашаващи средства и оръжие. В проекта служителите на ведомството вече ще бъдат задължени да пазят живота на задържаните лица, а също да не застрашават и здравето на околните лица. Те ще използват физическа сила и помощни пособия само при „абсолютна необходимост” и нямат да стрелят при опит за бягство, когато престъпникът не е опасен. Също така използването на физическа сила и оръжие ще се планира предварително, т.е. преди започването на полицейската акция.

Не може да се отрече, че намерението на министерството е похвално. Сигурно ведомството има какво още да потегне в къщичката си. Но промените могат да решат само част от проблема. Другата страна на въпроса е: какво все пак се случва, когато служителите на реда пренебрегват закона и налагат мирни граждани. За сега – нищо. Поне така сочи статистиката. Така например през последните 12 години Европейският съд по правата на човека е постановил 27 осъдителни решения за полицейска бруталност в България, а обезщетенията за потърпевшите граждани възлизат на 906 000 лв. И срещу това – нито осъден полицай.

Няма осъден полицай през изминалата 2011 година, макар че случаите зачестиха, а някои от тях станаха нарицателни – като нахлуването в дома на семейство от Кърджали, побоят над Радослав Божинов от Бургас, разстрелът на безобидния рецидивист Васил Тонев и пр. и пр. Редовно го отнасяме по темата и в докладите на държавния департамент на САЩ, както и в анализи на други международни организации.
Но движението по отношение на наказанията през последните години е, така да се каже, обратно на разрастването на полицейското насилие. Промените в Наказателния кодекс засилиха санкциите за посегателство срещу служителите на реда. И ако за тежки престъпления – убийство, нанасяне на тежка и средна телесна повреда на полицаи, това е оправдано, едва ли можем да кажем същото за по-леките престъпления.

Макар практиката да сочи, че по-често обект на насилие и леки телесни повреди са гражданите, наказателният ни закон определено дава предимство на органите на реда. Така например, ако гражданин посегне на полицай, откъсне значката му и причини разстройство на неговото здраве  (без да е налице лека телесна повреда), той ще лежи от 1 до 5 години в затвора. За лека телесна повреда присъдата също е ефективна – до три години затвор. В случай, че служител на реда причини същото на обикновен гражданин, наказанието е съответно до три години затвор и до 1 година или пробация.

Казано още по-точно – условна присъда, като се има предвид чл. 66, ал.1 от НК и това, че обикновено служителите на реда са неосъждани лица. Пресен пример: делото в Пловдив и условната присъда за четиримата полицаи, пребили студента Стефан Бофиров.

Както се вижда, разликата е съществена в полза на онзи, който обикновено е въоръжен, добре обучен и снабден с помощни средства.

Ето защо сега, когато без съмнение анализаторите и у нас, и в чужбина отчитат значителен ръст на полицейското насилие, няма да е зле да бъдат уеднаквени наказанията. Поне що се отнася до разстройството на здравето и леките телесни повреди.

Все пак, едно е служителят на министър Цветанов да знае, че ако набие невинен гражданин го чака най-много пробация, съвсем друго да е наясно, че ще търка наровете в затвора.

А защо не в добавка и глоба?  Така поне можем да се надяваме да бъдат възстановени в бюджета онези близо милион лева, платени като обезщетения след решенията на съда в Страсбург.

Автор: Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Задържаха за 72 часа 21-годишен крадец, свил колело

С постановление на наблюдаващ прокурор, по бързо производство на Районна прокуратура – Габрово, задържаха 21-годишен извършител на кражба за срок от 72 часа до довеждането му пред съда.

Р. К. е привлечен в качеството на обвиняем след като полицията в Габрово го арестува в понеделник, 9 декември, за това че в село Драгановци, при условията на повторност, отнел велосипед на стойност около 600 лв., от владението на собственика, без неговото съгласие, с ясното намерение противозаконно да присвои колелото.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

21-годишният извършител има предходни присъди за извършени престъпления, като последното деяние е било осъществено в срока на условно осъждане.

Предвид фактите Прокуратурата счете, че съществува реална опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Почерпен габровец седна зад волана и го загази лошо

Друг пък наду дрегера на ул.“Свежест“, стигайки почти до двата промила.

54-годишен габровец бе хванат да управлява автомобил с фалшиви номера, при проверката за употребата на алкохол се отчете с положителна проба, а при извършената справка се установи, че е с влязла в сила присъда за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

Дръзкият пътен нарушител е бил установен в понеделник, 9 декември, около 15.05 часа в района на булевард „Стефан Караджа“ в Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Тогава полицейски служители от автопатрулен екип на полицията спрели лек автомобил, управляван от 54-годишния габровец. При проверката органите на реда установили, че превозното средство било с поставени регистрационни табели, издадени за друг автомобил.

Водачът бил проверен и за алкохол, тъй като от него се носили миризми навяващи, че е имало употреба. Техническо средство отчело концентрация на алкохолни пари в количеството издишван въздух от 0,60 промила.

От извършените справки в информационните масиви на МВР било установено, че мъжът бил и с влязла в сила присъда по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс – за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

Извършен бил оглед на моторното превозно средство и е образувано досъдебно производство за извършените престъпления по два състава от Наказателния кодекс. След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите от разследването ще бъдат изпратени в габровската прокуратура.

Полицията в Габрово спипа и друг шофьор, посегнал към чашката и метнал се да кара след десетки наздравици. 43-годишният севлиевец бил установен вчера, 10 декември, около 03.05 часа на ул.“Свежест“.

Пияният шофьор надул дрегера, чийто дисплей изписал резултат от 1,89 промила алкохол. На водача бил съставен акт за установяване на административно нарушение и издаден талон за медицинско изследване, но той се възползвал от правото си да не дава кръв за химически анализ.

След приключване на работата по наказателното производство, материалите ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Габрово. Срещу нарушителя е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровец „отпразнува“ Студентския празник в ареста, заради дрога

28-годишен осъждан габровец бе задържан, заради притежанието на наркотични вещества, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Арестът му бил извършен навръх Студентския празник, 8 декември, на ул.“Митко Палаузов“ в Габрово.

Тогава в хода специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества, провеждана на територията на Габрово, около 10.20 часа полицейски служители извършили проверка на „своя стар“ 28-годишен познайник.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

При извършените процесуално-следствени действия, служителите установили, че габровецът придобил и държи в себе си полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса.

При извършения на място полеви наркотест веществото дало характерната реакция на „марихуана“.

Притежателят на наркотика бил отведен в местното полицейско управление, където дал обяснения и бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство, под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица