Свържи се с нас

Крими

Бият безусловно, но лежат условно

Защо няма да помогнат промените в Закона за МВР?

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес правителството обсъди промени в Закона за МВР. Целта е да бъдат завишени изискванията пред полицаите, когато използват в работата си физическа сила, животозастрашаващи средства и оръжие. В проекта служителите на ведомството вече ще бъдат задължени да пазят живота на задържаните лица, а също да не застрашават и здравето на околните лица. Те ще използват физическа сила и помощни пособия само при „абсолютна необходимост” и нямат да стрелят при опит за бягство, когато престъпникът не е опасен. Също така използването на физическа сила и оръжие ще се планира предварително, т.е. преди започването на полицейската акция.

Не може да се отрече, че намерението на министерството е похвално. Сигурно ведомството има какво още да потегне в къщичката си. Но промените могат да решат само част от проблема. Другата страна на въпроса е: какво все пак се случва, когато служителите на реда пренебрегват закона и налагат мирни граждани. За сега – нищо. Поне така сочи статистиката. Така например през последните 12 години Европейският съд по правата на човека е постановил 27 осъдителни решения за полицейска бруталност в България, а обезщетенията за потърпевшите граждани възлизат на 906 000 лв. И срещу това – нито осъден полицай.

Няма осъден полицай през изминалата 2011 година, макар че случаите зачестиха, а някои от тях станаха нарицателни – като нахлуването в дома на семейство от Кърджали, побоят над Радослав Божинов от Бургас, разстрелът на безобидния рецидивист Васил Тонев и пр. и пр. Редовно го отнасяме по темата и в докладите на държавния департамент на САЩ, както и в анализи на други международни организации.
Но движението по отношение на наказанията през последните години е, така да се каже, обратно на разрастването на полицейското насилие. Промените в Наказателния кодекс засилиха санкциите за посегателство срещу служителите на реда. И ако за тежки престъпления – убийство, нанасяне на тежка и средна телесна повреда на полицаи, това е оправдано, едва ли можем да кажем същото за по-леките престъпления.

Макар практиката да сочи, че по-често обект на насилие и леки телесни повреди са гражданите, наказателният ни закон определено дава предимство на органите на реда. Така например, ако гражданин посегне на полицай, откъсне значката му и причини разстройство на неговото здраве  (без да е налице лека телесна повреда), той ще лежи от 1 до 5 години в затвора. За лека телесна повреда присъдата също е ефективна – до три години затвор. В случай, че служител на реда причини същото на обикновен гражданин, наказанието е съответно до три години затвор и до 1 година или пробация.

Казано още по-точно – условна присъда, като се има предвид чл. 66, ал.1 от НК и това, че обикновено служителите на реда са неосъждани лица. Пресен пример: делото в Пловдив и условната присъда за четиримата полицаи, пребили студента Стефан Бофиров.

Както се вижда, разликата е съществена в полза на онзи, който обикновено е въоръжен, добре обучен и снабден с помощни средства.

Ето защо сега, когато без съмнение анализаторите и у нас, и в чужбина отчитат значителен ръст на полицейското насилие, няма да е зле да бъдат уеднаквени наказанията. Поне що се отнася до разстройството на здравето и леките телесни повреди.

Все пак, едно е служителят на министър Цветанов да знае, че ако набие невинен гражданин го чака най-много пробация, съвсем друго да е наясно, че ще търка наровете в затвора.

А защо не в добавка и глоба?  Така поне можем да се надяваме да бъдат възстановени в бюджета онези близо милион лева, платени като обезщетения след решенията на съда в Страсбург.

Автор: Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Двама се пробваха с фалшиви дипломи за основно пред КАТ

Published

on

Двама „тарикати“, без завършено основно образование, се пробваха да си извадят шофьорски книжки. За щастие обаче опитът им се оказа несполучлив, тъй като органите на реда ги изобличиха.

След извършена проверка, вчера (25 февруари) служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР – Габрово установили две лица – мъж на 20 години от Дряново и 30-годишен гражданин на Трявна, за които имало обосновано предположение, че са използвали неистински официални документи.

Те представили „Удостоверение за завършено основно образование“ пред служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Габрово, с цел да им бъде издадено и да получат Свидетелство за управление на МПС.

Заведени са две преписки за документиране на престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс, по които работата продължава.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Хванаха над кило и половина марихуана в Габровско

Published

on

Над килограм и половина марихуана и известно количество метамфетамин иззе полицията, осъществила акция вчера, 25 февруари, на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово.

Специализираната полицейска операция е била проведена с участието на служители от икономическа, криминална и охранителна полиция, както и служители от Дирекция „Жандармерия“.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Целта на полицейските действия е била противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, както и осъществяване на превантивна дейност.

В хода на реализираната акция са били извършени проверки на 7 уязвими места, 175 души, 107 автомобила, 12 казина и питейни заведения, и 28 адреса. В резултат на полицейските действия са били извършени процесуално-следствени действия, при които са намерени и иззети над 1,5 килограма „марихуана“ и известно количество метамфетамин.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Образувани са пет досъдебни производства по линия „наркотици“. Заведени са и две преписки за документиране на престъпления по чл. 313 от Наказателния кодекс, по отношение на лица, за които има обосновано предположение, че са използвали неистински официални документи.

В хода на операцията са били съставени 18 акта за установяване на административно нарушение – 5 АУАН по ЗДвП, 6 по Закона за гражданската регистрация и 7 АУАН по Закона за българските лични документи. Наложените глоби с фиш са 21.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Съдят габровец за опит за братоубийство

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово предаде на съд В.Г., който е обвиняем за това, че на 26 юли м.г., около 03.30 часа, в стая в апартамент, направил опит умишлено да умъртви Я.Г., като го ударил с нож, причинявайки му прободно-порезна рана на лявата странична област на шията, което е можело да доведе до бърза смърт на пострадалия.

Обвиняемият е студент и междувременно работи. Живее с родителите си и по-малкия си брат – пострадалият Я.Г.

Между двамата братя имало неразбирателство, като Я. ревнувал брат си и му завиждал. В честите конфликти между двамата, надделявал по малкият син, който бил физически по-здрав и тренирал бокс.

На 25.07.2019 г., Я. отишъл в стаята на брат си да му иска пари, двамата се скарали и се сбили. В резултат на сбиването, на обвиняемия било насинено окото, което наложило да не одите на работа.

По-късно през деня, братята се засекли в кухнята, скарали се отново, като Я. се опитал да души с ръце брат си, но майка им успяла да ги разтърве.

През нощта на 26 юли м.г., обвиняемият решил да отиде в стаята на брат си да се разберат. Виждайки го да спи, го ударил с юмрук в лицето.

Я. се събудил и тръгнал да става, но В. взел намиращ се близо керамичен нож и нанесъл един удар с него в лявата част на врата на Я., причинявайки му прободно-порезна рана на шията.

След удара обвиняемият напуснал жилището. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица