Свържи се с нас

Новини

Инициативен комитет възропта срещу кмета на Габрово и АПИ

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Във връзка с проведеното общественото обсъждане на ДОВОС на Западния Обходен път на град Габрово  и тунел  Шипка, проведено от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) миналия вторник /21.02.2012 г./ от 13.00 часа в Община Габрово, граждани на  Габрово, членове на Инициативен комитет от кварталите Чехлевци, Велчевци, Дядо Дянко и Хаджи Цонев мост направиха обръщение към кмета на Габрово и АПИ, което гласи:

„Господа от Агенция пътна инфраструктура, възмутени сме от това, което допуснахте на общественото обсъждане! Вие представлявате държавата и Европейския съюз. Обсъждахме инвестиционно предложение / на АПИ / за европейски път. Прекъснахте общественото обсъждане в 16.30 часа, Вие  лишихте всички Нас, присъстващите хора на Общественото обсъждане, от възможността да изкажем своите становища за Вашето предложение. Ние сме засегната страна от вашето предложение. Вие НИ дискриминирахте!

Уважаема госпожо Кмет на гр. Габрово, защо Вие стояхте безучастно, Вие бяхте само един наблюдател. Вие допуснахте да бъдат нарушени правата на граждани от Габрово! Чии интереси защитавате? На габровци, които живеят в центъра, или на всички, които живеят в този град. Жителите на кварталите, през които преминава предлаганото от АПИ трасе за Западен обходен път, са непрекъснато дискриминирани и тормозени психически през последните двадесет години както от местните медии, така и от някои местни управници. И Вие ли ще се наредите сред тях? Защо преди общественото обсъждане не отидохте в засегнатите квартали и да се срещнете на място с гражданите, за да чуете и видите техните проблеми, както направи български евродепутат преди няколко години? Така щяхте да се явите подготвена и да вземете адекватно отношение. Вие като обединителна фигура защо не се допитахте до местни специалисти и национални – еколози, пътни инженери, лекари, химици,  които безпристрастно и професионално да заявят мнението си за предлагания проект и за дълготрайните негативи, които ще причини на местното население и на уникалната природа в Натура 2000 и парк Българка. Призоваваме Ви  да изразите какво е вашето становище и да отговорите на въпросите, които поставят отделните граждани, така също и обществеността. Това е необходимо да отговорите на всеки човек, който го е заявил индивидуално, така също и да отговорите на хора от заинтересованата общност и към гражданите на Република България  –  гражданите на Европейския съюз.  Това трябва да направите и Вие, господата от АПИ. Искаме да го изразите и най-официално  по медиите, да го видим изложено и на първата уеб – страница  на институциите, които представлявате. Искаме извинение за това , което допуснахте. Очакваме от  Вас отговорност.

Искаме  да дадете ясни и точни отговори и какво е вашето становище, след като Вие представлявате държавни и общински институции на Р.България, които са и  институции на Европейския съюз.

Представете исканите отговори от обществеността  относно :

    1. Предлаганото трасе за  Западен обходен  път,  за предлаганите алтернативи, за тунел Шипка.  Трасето преминава през квартали на гр. Габрово. Това се изясни  на Общественото обсъждане.

    2. За парк Българка. При построяването на  този път територията преди тунел Шипка / в продължение на 4.5 км , а именно от кв. Радецки до тунела, е в Натура 2000/. Тази територия ще остане ли като парк, или само ще се води като такъв в регистрите, за да може  да се усвояват средства  по различни програми, за евентуално вече изчезналите животински видове, и също така изчезнали различни видове на флората и фауната. Вие, господа, съгласявате ли се с това,  да бъдат унищожени всички защитени – изключително редки за България  и за  Европа, животински видове, и защитени видове  на флората и фауната? Както се разбра от изказването на еколози – тези видове обитават парк Българка. Това е нашето богатство, богатството на Р.България,  на  Европейския съюз. Защото природните съкровища са не само от регионално, но и от национално, европейско и световно значение.

Изразете  Вашето становище и за водите /деривацията започва от парка/, които след като бъдат замърсени, ще се вливат в язовир “Христо Смирненски” /също потвърдено от еколози/.

Габровци такава  “подобрена“ вода  ли ще пият!
Защо досега се криеше това? Потърсете отговорност на вашите служители.

ТЕЗИ ОТГОВОРИ ТРЯБВА ВИЕ,  Госпожо Кмет на  Габрово, да предоставите.

Очакваме  Вашите отговори, обществеността и хората в България ги очакват.

Уважаеми дами и господа от АПИ,  уважаеми дами и господа от Община Габрово, ако България не е  Ваша, то тя е наша, на  Нас – гражданите на Р.България, Ние- гражданите на Европейския съюз.“

Публикуваният материал  е предоставен от Инициативен комитет от кварталите Чехлевци, Велчевци, Дядо Дянко и Хаджи Цонев мост. Информационният сайт Gabrovonews.bg не носи отговорност за съдържанието на статията.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

144 години от Шипченската епопея

Published

on

През тази година се навършват 144 години от героичните боеве на старопланинския връх Шипка, които остават в българската история като Шипченската епопея.

Националното честване ще се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев, в дните от 19 до 26 август.

Стотици българи по традиция изкачват историческия връх всяка година, за да засвидетелстват своята почит към героите, дали живота си за Свободата на България.

Събитията, включени в проявите за Националното честване „Шипченска епопея“ през настоящата година, ще бъдат обявени през следващата седмица.

Тазгодишните чествания съвпадат и с 87 години от откриването на Паметника на Свободата.

Основният му камък е положен на 26 август 1922 г., а паметникът е завършен през 1930 г.

На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола“ е тържествено открит от цар Борис III. Паметникът е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност.

На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музиката на Йосиф Цанков тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

Тази година се навършват 110 години от рождението и 50 години от кончината на Йосиф Цанков, написал едни от най-хубавите български песни, сред които „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Облаци“, „Песен за София“, „Керванът”, „Повей ветре“ и много други.

По този повод Община Габрово ви кани на концерта „Среща с деди Йожи“.

В програмата ще бъдат изпълнени пиеси от албума „Онзи вятър от първата среща“ – Музиката на Йосиф Цанков Аранжор: Михаил Йосифов Солист: Велислав Стоянов Изпълняват: Михаил Йосифов – тромпет Димитър Льолев – саксофон Велислав Стоянов – тромбон Шибил Бенев – пиано Даниеле Феббо – контрабас Борислав Петров – ударни

Концертът „Среща с деди Йожи“ е днес, 30 юли. Началният час е 19.00 часа, а мястото е площад Възраждане. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ предлага решение за стария ви автомобил

Published

on

Ако старият ви автомобил, джип, бус или камион, се превърнал в „музеен експонат“ пред блока, в двора, на общински или държавен терен, и не желаете да бъдете санкционирани заради него. Има лесен и полезен начин да спечелите от него.

ВАИКАР“ ЕООД има правилното решение за Вас! Фирмата изкупува всякакъв вид излезли от употреба моторни превозни средства и е Вашият коректен партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване.

Плащането става веднага и на най-добри цени!

ВАИКАР“ ЕООД разполага и със специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона.

Освен това фирмата изкупува ретро и класически автомобили, както и стари автомобили и бусове „Форд“, произведени преди 1987 година, и „Тойота“, произведени 1990 година.

Телефон за контакти: +359999009008. Не се колебайте и позвънете! „ВАИКАР“ ще се погрижи за всичко останало!

Ако имате излязло от употреба моторно превозно средство, което е без технически преглед, или притежавате катастрофирал автомобил, който не подлежи на ремонт. Не се колебайте, а позвънете веднага, „ВАИКАР“ изкупува всякакви коли за скрап и авточасти!

Фирмата има много партньори на територията на Габрово и в страната, които ще реагират веднага на Вашите нужди. „ВАИКАР“ има сключени договори с фирми за рециклиране на черни и цветни метали.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица