Свържи се с нас

Новини

Инициативен комитет възропта срещу кмета на Габрово и АПИ

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Във връзка с проведеното общественото обсъждане на ДОВОС на Западния Обходен път на град Габрово  и тунел  Шипка, проведено от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) миналия вторник /21.02.2012 г./ от 13.00 часа в Община Габрово, граждани на  Габрово, членове на Инициативен комитет от кварталите Чехлевци, Велчевци, Дядо Дянко и Хаджи Цонев мост направиха обръщение към кмета на Габрово и АПИ, което гласи:

„Господа от Агенция пътна инфраструктура, възмутени сме от това, което допуснахте на общественото обсъждане! Вие представлявате държавата и Европейския съюз. Обсъждахме инвестиционно предложение / на АПИ / за европейски път. Прекъснахте общественото обсъждане в 16.30 часа, Вие  лишихте всички Нас, присъстващите хора на Общественото обсъждане, от възможността да изкажем своите становища за Вашето предложение. Ние сме засегната страна от вашето предложение. Вие НИ дискриминирахте!

Уважаема госпожо Кмет на гр. Габрово, защо Вие стояхте безучастно, Вие бяхте само един наблюдател. Вие допуснахте да бъдат нарушени правата на граждани от Габрово! Чии интереси защитавате? На габровци, които живеят в центъра, или на всички, които живеят в този град. Жителите на кварталите, през които преминава предлаганото от АПИ трасе за Западен обходен път, са непрекъснато дискриминирани и тормозени психически през последните двадесет години както от местните медии, така и от някои местни управници. И Вие ли ще се наредите сред тях? Защо преди общественото обсъждане не отидохте в засегнатите квартали и да се срещнете на място с гражданите, за да чуете и видите техните проблеми, както направи български евродепутат преди няколко години? Така щяхте да се явите подготвена и да вземете адекватно отношение. Вие като обединителна фигура защо не се допитахте до местни специалисти и национални – еколози, пътни инженери, лекари, химици,  които безпристрастно и професионално да заявят мнението си за предлагания проект и за дълготрайните негативи, които ще причини на местното население и на уникалната природа в Натура 2000 и парк Българка. Призоваваме Ви  да изразите какво е вашето становище и да отговорите на въпросите, които поставят отделните граждани, така също и обществеността. Това е необходимо да отговорите на всеки човек, който го е заявил индивидуално, така също и да отговорите на хора от заинтересованата общност и към гражданите на Република България  –  гражданите на Европейския съюз.  Това трябва да направите и Вие, господата от АПИ. Искаме да го изразите и най-официално  по медиите, да го видим изложено и на първата уеб – страница  на институциите, които представлявате. Искаме извинение за това , което допуснахте. Очакваме от  Вас отговорност.

Искаме  да дадете ясни и точни отговори и какво е вашето становище, след като Вие представлявате държавни и общински институции на Р.България, които са и  институции на Европейския съюз.

Представете исканите отговори от обществеността  относно :

    1. Предлаганото трасе за  Западен обходен  път,  за предлаганите алтернативи, за тунел Шипка.  Трасето преминава през квартали на гр. Габрово. Това се изясни  на Общественото обсъждане.

    2. За парк Българка. При построяването на  този път територията преди тунел Шипка / в продължение на 4.5 км , а именно от кв. Радецки до тунела, е в Натура 2000/. Тази територия ще остане ли като парк, или само ще се води като такъв в регистрите, за да може  да се усвояват средства  по различни програми, за евентуално вече изчезналите животински видове, и също така изчезнали различни видове на флората и фауната. Вие, господа, съгласявате ли се с това,  да бъдат унищожени всички защитени – изключително редки за България  и за  Европа, животински видове, и защитени видове  на флората и фауната? Както се разбра от изказването на еколози – тези видове обитават парк Българка. Това е нашето богатство, богатството на Р.България,  на  Европейския съюз. Защото природните съкровища са не само от регионално, но и от национално, европейско и световно значение.

Изразете  Вашето становище и за водите /деривацията започва от парка/, които след като бъдат замърсени, ще се вливат в язовир “Христо Смирненски” /също потвърдено от еколози/.

Габровци такава  “подобрена“ вода  ли ще пият!
Защо досега се криеше това? Потърсете отговорност на вашите служители.

ТЕЗИ ОТГОВОРИ ТРЯБВА ВИЕ,  Госпожо Кмет на  Габрово, да предоставите.

Очакваме  Вашите отговори, обществеността и хората в България ги очакват.

Уважаеми дами и господа от АПИ,  уважаеми дами и господа от Община Габрово, ако България не е  Ваша, то тя е наша, на  Нас – гражданите на Р.България, Ние- гражданите на Европейския съюз.“

Публикуваният материал  е предоставен от Инициативен комитет от кварталите Чехлевци, Велчевци, Дядо Дянко и Хаджи Цонев мост. Информационният сайт Gabrovonews.bg не носи отговорност за съдържанието на статията.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. ясен

    27.02.2012 at 18:58

    много сте се загрижили за парк Българка, май повече за къщите ви е грижа, лицемери, не спъвайте развитието на града

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Енергийни мерки в залата за хандбал в СК „Христо Ботев“

Published

on

Проектът на Община Габрово за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в залите за хандбал и тежка атлетика в спортен комплекс „Христо Ботев“ получи одобрението на Министерството на младежта и спорта (ММС). Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Субсидията е в размер на 235 284,20 лв. Средствата се отпускат безвъзмездно по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Предстои спортното министерство да проведе процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Предвиден е ремонт на 3-етажната част от сградата чрез подмяна на дограмата и полагане на топлоизолация по фасадите.

Ще бъдат ремонтирани електрическите, осветителните, отоплителните инсталации, ВиК и вентилационните уредби. Съблекалните и санитарните възли ще бъдат обновени. През 2019 г. сградата беше присъединена към газоразпределителната мрежа, с което се осигури отоплението в залата за тенис.

Сега ще бъде инсталиран нов топлоизточник чрез преустройство на локалното котелно за захранване на природен газ. Към технологичното оборудване ще има мълниезащитна и заземителна инсталация.

Ще бъде обособена и конферентна зала. Спортният комплекс се ползва от над 400 картотекирани състезатели, като залата за вдигане на тежести обслужва всички лицензирани спортни клубове в Габрово, а залата за хандбал служи за подготовка и официални срещи от „А“ РХГ в периодите, в които зала „Орловец“ домакинства различни спортни прояви.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция

Published

on

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия. Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове – „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли – Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поезия в парк „Черничките“

Published

on

На християнския празник Петровден младите и амбициозни младежи от Интеракт клуб Севлиево откриха поетичен кът на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към Народно читалище „Развитие-1870“ в парк „Черничките“.

Идеята на младежите беше приета присърце от община Севлиево, Ротари клуб Севлиево и разбира се, от членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” и Народно читалище „Развитие-1870”.

Сумата, събрана за каузата на Интеракт клуб Севлиево е прецедент – 1 200лева. Парите са набавени на традиционния мартенски базар, организиран от членовете на Интеракт. А това е доказателство, че гражданите на Севлиево имат много добро отношение към поезията. На откриването на поетичния кът Президентът на Интеракт клуб – Калоян Тодоров дефинира накратко поезията – „Когато животът стане монотонен и разпилян, в него се намесва поезията, за да го подреди.

Поезията е всичко онова, което чувстваме и не можем да обясним, защото поезията може да говори вместо нас. Тя изказва скритите ни чувства.” А водещият Борислав Маринов даде думата на председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев”- Димитър Васин, защото той най-красноречиво може да говори за поезията -„Поезията е жажда. Няма нищо по-хубаво от това, че идеята на членовете на Интеракт клуб Севлиево е намерила толкова хубава форма.

Такава алея на поезията няма. Нека няма в сърцата ви и лоша дума. Ако мога да ви пожелая нещо, то е да вървите само напред и нагоре. Много хубави думи да чувате занапред – обич, обич и пак обич! Ние от Литературния кабинет няма да ви забравим! Подали сме ръка на пишещите – заповядайте при нас! Дарихте ни с много обич!”

Президентът на Ротари клуб Севлиево за следващата ротарианска година – Марияна Петрова също адмирира идеята на Интеракт клуб – Севлиево – „Развълнувана съм. Много е вдъхновяваща идеята, която осъществиха нашите приятели от Интеракт клуб Севлиево.

Уникална инициатива, която показва, че младите хора са дълбоко вдъхновени от изкуството и успяват да докоснат поетите. Гордост е да видим чувствата на поетите върху поставените постери. Поздравявам ви сърдечно.”

А секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева поздрави гостите и прочете благодарствен адрес – „Скъпи приятели, от името на Народно читалище „Развитие-1870” и от Литературен кабинет „Пеньо Пенев” ви благодарим за реализирането на идеята, с която популяризирахте литературните творби на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” в парк „Черничките”.

„Пожелаваме любовта към изкуството във всички негови форми да присъства в живота Ви, защото както казва Хелвеций – „Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” Бъдете благословени!”, Нели Тотева – Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие-1870“.

Всички гости на събитието си тръгнаха с обич и вдъхновение от вечерта, в която бяха „посадени” в парк „Черничките” думите, които извират от най-дълбокото на душите на севлиевските и утвърдени поети…

*Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица