Свържи се с нас

Новини

Инфарктно обсъждане на обхода на Габрово

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За пореден път габровци показаха, че имат активна гражданска позиция по теми засягащи развитието на града ни. Доказателство за това видяхме вчера в препълнената Ритуална зала на Общината по време на общественото обсъждане на Обходния път на град Габрово. Общинската администрация се беше постарала да покани   специално  общинските съветници, бивши кметове, представители на бизнеса, но бяха пропуснати – неволно или умишлено,  членове на инициативните комитети от кварталите, пряко засегнати от проекта.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Такова обществено обсъждане имаше и през 2010 години, но само в частта Обход на Габрово. Уплашени от тогавашния отпор на инициативните комитети,  организаторите този път се бяха постарали да има достатъчно аплодиращи проекта. Обсъждането започна с представяне на доклада за въздействието на проекта за Западен обход на Габрово с тунел под Шипка. Веднага след това думата взеха представители на засегнатите квартали, през които минава трасето.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Те изразиха своето становище, като ясно и категорично заявиха, че  не са против изграждането на Западен обходен път, а са против варианта, който им предлага Агенция „Пътна инфраструктура“. Според тях в доклада за обхода на Габрово изобилства информация от неверни данни и факти и това не допринася за обективното и коректното избиране на добър вариант.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Изказванията на членовете от инициативните комитети бяха прекъсвани на няколко пъти от невъздържани дюдюкания от „специално поканените гости“. Точно обратната реакция предизвика назидателното и менторско изказване на бившия кмет и настоящ министър Дончев. Доста превъзбудено той се накара на присъстващите, като им напомни, че проектът за Западен обход на Габрово и тунел под Шипка има не само местно, национално, но и международно значение.

Дискусията продължи с изказвания от двете страни, но явно нежеланието да се чуе гласът на засегнатите беше мотивът, поради който обсъждането се прекрати от водещия Лебанов без да бъдат чути до край всички мнения.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

5 Comments

 1. Климент

  23.02.2012 at 20:09

  Тук могат да се изложат мненията на всички, които не са били чути на обсъждането. Без да вземат връх емоциите. С аргументи и здрав разум, за това какво можем да направим оттук нататък всички засегнати от това трасе.

 2. Запознат

  24.02.2012 at 9:26

  Що за едностранчива позиция и непрофесионална журналистика. Как може да обиждате така половината от присъстващите в залата – че били „довлечени“ от Общината. Вие въобще запознати ли сте със случилото се на предишното обществено обсъждане, с вариантите, които се предлагат и с интересите, които засяга проекта за обходен път? Срамота.

 3. кукуригу

  25.02.2012 at 12:51

  Уважаеми „запознат“, обективно представената информация е вярната информация! По някой път не е приятно да чуеш истината, често пъти не е удобна. Проява на смелост и доблест е, че габровска медия си позволява да нарича нещата с истинските им имена. Така че срамът си остава за онези, които си мислят, че като са облечени във власт, могат да правят каквото си искат.

 4. Елена

  26.02.2012 at 17:12

  Явно на облечените във власт им е слаб умът, след като искат да прехвърлят проблема с ТИР-оризма от едни квартали на други, вместо да го решат радикално. Недоумение буди и желанието им да разпалят гражданска война, настройвайки габровци срещу габровци, като крият истината за екологичните проблеми, които ще създаде предлаганият от АПИ вариант за трасе на Западен обходен път. Питам се защо толкова твърдоглаво и инатливо са се хванали за този вариант – преминаващ през ПЕТ жилищни квартала, след като самите те признават, че най-щадящ за хората и природата е вариантът по следата на немския архитект Мусман и тунел с дължина 7 километра, а не предлаганият от АПИ къс вариант – 3,200км, с който се обезсмисля съществуването на парк „Българка“ и се засяга вододайната зона на град Габрово.

 5. Друг Габровец

  27.02.2012 at 1:49

  Уважаеми дами господа от Gabrovo News.Надявам се да запазите по продължително време, на челната уеб страница на вашия саит, тази особено важна за габровци тема.Явно тепърва се налага да се проведе необходимата дискусия в обществото.Гражданите на нашия град трябва да получат необходимата им информация за този проблем на град Габрово.Това e необходимо, за да се вземе възможно най-правилното решение за Обход на гр.Габрово и тунел под „Шипка“.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Няма нови случаи на коронавирус за последните 24 часа

Published

on

Няма нови регистрирани случаи на коронавирус в Габровска област през последното денонощие, става ясно от данните на Министерството на здравеопазването.

От Регионалната здравна инспекция в Габрово обобщиха, че от началото на пандемията досега има 135 установени с КОВИД – 19, като най-много в Севлиево, Габрово, Дряново и Трявна, съответно: 67, 60, 6 и 2.

Към днешна дата в Севлиево има 52 инфектирани, 40 от които на домашно лечение, а останалите 12 са хоспитализирани.

В севлиевската болница са настанени 9 пациенти, всички места в инфекциозното отделение за лечение на коронавирус са 10. Всички лежащо болни са севлиевци и са на възраст над 50 години.

В област Габрово към момента заразените с КОВИД – 19 са осемдесет и пет души, 17 от тях са настанени в болници, 48 са излекуваните от началото на пандемията, а двама са починали.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово с ценно дарение от фондация „Габровски 1904“

Published

on

Вчера, 3 август, Община Габрово получи ценно дарение от фондация „Габровски 1904“. Книгата, „Бележити хора и събития от габровския край“ на Илия Габровски в луксозно издание, бе връчена лично от внука на видния краевед – Георги Габровски.

Инициативата има за цел да популяризира делото на изследователя на габровското минало Илия Габровски и съвпада с отбелязването на 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. Първите две книги ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и на отдел „Държавен архив“-Габрово.

Илия Иванов Габровски е роден на 14 август 1904 г. в Габрово, в семейството на опълченеца Иван Габровски. Ввсеотдаен учител и краевед, неуморен изследовател на габровското минало, повече от пет десетилетия обхожда всяко кътче от родния си край, разпитва хиляди хора, издирва и изследва стари архиви, църковни книги, надписи върху паметници, мостове и други постройки, търси произхода на географските и историческите названия, открива, записва и популяризира заслужилите личности и събитията, характеризиращи габровския дух.

Публикува над хиляда изследвания, повечето от които за неизвестни или малко известни факти от историята на родния край. Проследява родословия, публикува стотици песни, легенди и предания, пише историите на селища, църкви и училища.

Заради изключителните му заслуги към Габрово като изследовател и популяризатор на габровското минало, на 16 май 2002 г. посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.

Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Руски чайник е културна ценност за август в РИМ – Габрово

Published

on

Културна ценност за месец август на Регионален исторически музей – Габрово е руски чайник на 7-ма рота от 36-ти пехотен Орловски полк, взела решително участие в отбраната на Шипченския проход през август 1877 г.

По каква причина чайникът е останал в Габрово, можем само да предполагаме. Най-вероятно е предоставен на болниците в града, за да се приготвя традиционната напитка за ранените войници и офицери. Постъпил е в музея в края на 50-те години на ХХ в., от монахините на Девическия манастир “Свето Благовещение“ – Габрово.

Произведен преди повече от 143 години, днес той е реставриран и в отлично състояние. С представянето му пред публиката искаме да напомним за нелекия път, изминат от Орловския полк в състава на 9-та пехотна дивизия от VІІІ корпус от Полтава и Харков до Габрово и за „малките неща“, които стоплят войнишката душа.

На 3 юли 1877 г. Орловският полк влиза в Габрово и е включен в състава на Габровския отряд за овладяване на Шипченския проход. На 5 юли е извършена неуспешна атака и след оттеглянето на турците, на 7 юли проходът е зает от руските войни. На 8 август целият полк се съсредоточава на Шипченския проход, участва в легендарните боеве 9 – 12 август и в по-нататъшната отбрана почти до края на м. октомври.

Във фондовете на музея се съхраняват атрактивни културни ценности от времето на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. – въоръжение, униформи, награди, но целта ни е да покажем реликва, която ежедневно е била в употреба в руската армия.

И това е чайникът, в който се приготвя традиционната руска напитка, сгряваща ръцете и сърцето на обикновения войник. След уморителните преходи всеки от тях с нетърпение е очаквал миговете на почивка. С чаша черен руски чай в ръка, отпивайки от горещата течност, всеки „солдат“ си спомня в минутите на отдих за Родината, за своя дом, семейство, любими и близки хора.

Разсипването на чая е знак за кратка почивка, минути на спокойствие и мечти. Ароматът и топлината на руския чай поддържа бойния дух на защитниците на Шипченския проход през горещото лято на 1877 г. и сковаващия студ през зимата на същата година. Традицията да се пие чай в Русия е вековна, той се консумира ежедневно, навсякъде и по-всеки повод, през всички сезони на годината. Затова и в обоза на руските войски задължително присъстват масивните чайници.

Съхраненият в РИМ – Габрово полеви чайник е изработен от мед, с цилиндрична форма, капак и извита дръжка. На него е щампован надпис „VII р.“, а към тялото е прикрепен висок чучур, завършващ с капаче. Празен теглото му е над 6 кг, обемът е приблизително 9,5 л, т.е. за около 200- числения състав на ротата по 50 грама ободряваща напитка на войник.

Този наглед обикновен предмет от бита – чайник, но с огромни размери – полеви чайник, ни напомня, че и в малките неща – измерими с чаша чай, се крие духът на големите победи! Спазването на вековните традиции, дори по време на война, крепи морално войника по време на походи и битки.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник, РИМ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица