Свържи се с нас

Култура

Иван Кутузов със специална награда на Дома на хумора

Published

on

В годината на своя 40-и рожден ден, Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово за десети път присъди специалната си награда в Националната изложба на карикатурата. Името на лауреата на Веселата къща – Иван Кутузов – стана известно на церемонията за откриването на 37. издание на карикатурния форум в София и е добре познато и любимо сред ценителите на това изкуство. Иван Кутузов се представи със серия шаржове на личности от българската политическа действителност и категорично привлече вниманието на Дома на хумора. Както се пошегуваха колегите на Кути, по баща той е „Великов”, така че отличията съвсем закономерно отиват при него!

Наградата на ДХС включва почетен плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, диплом и самостоятелна изложба до края на годината (според календарния план на музея трябва да я очакваме на 22 ноември).

Да припомним някои факти от биографията на новия лауреат. Ив.Кутузов е от мелнишкия край, завършил е Художествената гимназия и Художествената академия в София. Започва да публикува карикатури в пресата преди повече от 30 години. Още тогава печели и първата си награда за участие в младежки конкурс. От 1980 г.участва и в международни конкурси. Предпочита да се занимава с графика, илюстрация, карикатура, макар и рядко, работи и в областта на живописта. Има ярки и запомнящи се политически карикатури. Добре познат е на читателите на редица периодични издания (в. „Стършел”, „Труд”, „ 24 часа”, „Капитал”, „Дневник” и мн.др.).

Кутузов участва активно в международни конкурси за карикатура и печели престижни награди (в Италия, Сърбия, Иран, Румъния, Япония), носител е на Специалната награда за карикатура на СБХ, на Голямата награда на СБХ; на „Майстори на карикатурата” в Пловдив и много други.

С ДХС е свързан от 1983 г., откогато участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в разделите „Карикатура” и „Графика”. Помним го и от Националния конкурс „Европа мечтае за България” (1998), в Биенале – 2003 заслужи наградата на Сдружение „Планета Габрово”, през 2006 г. участва в юбилейна сборна изложба „3 х 50” заедно с Анатолий Станкулов и Румен Драгостинов. През 2009 г. пък бе поканен от ДХС и участва в Националния конкурс за карикатура на тема „Евросапиенс” и стана носител на третата награда (да припомним, че този конкурс беше спонсориран от Николай Младенов, евродепутат по това време, и връчването на наградите стана в Европейския парламент в Брюксел точно на рождения ден на Дома 1 април). В своя фонд „Хумор на народите” Домът притежава 9 негови карикатури, а някои от тях са включени в много популярната пътуваща изложба „КарикаТУРИСТИ”.

Предстоят ни нови срещи с таланта на хумориста и сатирика Иван Кутузов –Кути – от страниците на периодичния печат, по следите на горещите злободневни нашенски теми. А гостуването в Дома на хумора и сатирата през есента ще бъде поредната приятна изненада за публиката и възможност за непосредствено общуване с големия майстор на карикатурата.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Клоунски приказки“ откриват „съботното приключение“ за деца в габровския театър

Published

on

Трета поредна година Габровският драматичен театър организира специалната инициатива за деца „Съботно приключение в театъра“. Тя е предназначена за най-малката и млада по възраст аудитория в града и региона.

Откриването на своеобразния трети сезон на драматичните спектакли за деца ще бъде на 26 септември, събота, от 11.00 часа на голямата сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Начало ще даде гостуващото представление „Клоунски приказки“ на театър „Хенд“ от Пловдив. Режисьор на постановката е Ивомир Игнатов – Кени, който влиза в ролята на забавния клоун-разказвач. Децата ще се впуснат в едно пъстро приключение в света на приказките заедно с него. Ще се дават идеи, ще се майсторят фигури от балони, ще се търсят мечти и преследват игри. Ще се отключат балонени фантазии с много смях и с помощ от публиката.

С инициативата „Съботно приключение в театъра“ ДТ „Рачо Стоянов“ се стреми да възпита уважение към театралното изкуство, интерес към актьорската игра и сцената, да пробуди естетическо чувство и усет към красивото у децата от най-ранна възраст.

Театър „Хенд“ са подготвили вечерно представление за публика от всички възрасти. То започва в 19.00 часа на 26 септември на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката „Животни“ е под режисурата на Ивомир Игнатов – Кени с участието на студенти от класа на Теди Москов в Пловдивския университет. Спектакълът е направен по авторски текстове на режисьора и студентите.

Участват актьорите: Любомир Василев, Цветелина Маркова, Радослава Донева, Марин Несторов, Никола Манолевски, Здравка Христозова. Сценографията, костюмите и музикалната среда са дело на постановъчния екип на „Животните“. Преди началото на представлението те ще ви завъртят във вихъра на цивилната клоунада.

„Животните“ е абсурдна комедия, в която ще се научите как да изживеете мечтите си, защото те са най-добрата терапия за справяне с всекидневния стрес. Ще разделите удоволствието от работата, лечението от бягството, ще забравите за тежкото минало, защото ще се озовете на борда на полета в неизвестното. Ако сте усетили живота около себе си с пера, то вече сте прочели вдъхновяващите цитати, сложени като табелки на изхода. Абсурдна комедия, в която тръгването е всъщност завръщане.

Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, както и онлайн оттук:
– за представлението „Клоунски приказки“
– за спектакъла „Животни“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица