Свържи се с нас

Култура

Творческа вечер посветена на 80-годишния юбилей на Марко Ганчев

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Община Дряново ще домакинства на специална творческа вечер, посветена на 80-годишния юбилей на писателя, сатирик и преводач Марко Ганчев.

Тържеството по повод юбилейната годишнина стартира тази вечер от 18.00  часа, в Ритуалната зала на администрацията и ще премине в две чести. Началото поставя ритуал по връчване на званието „Почетен гражданин на град Дряново” на Марко Ганчев, за  изключителните му постижения в сферата на културния живот, и издигане престижа на Община Дряново. Проектът за решение беше внесен от общинския съветник Петя Куманова, по предложение на читалищното настоятелство на НЧ „Развитие-1869” в Дряново.

Организацията по юбилейната вечер на твореца се поделя между Община Дряново и НЧ „Развитие-1869”. Културната институция подбра и организира втората част от официалното тържеството в чест на Марко Ганчев. Към празника обаче се присъединяват и Министерството на културата, Съюзът на народните читалища, Фондация „Д-р Желю Желев” , Съюзът на независимите писатели, Домът на хумора и сатирата в Гарово, редакцията на в. „Стършел”, приятели и съученици от детските и ученически години на юбиляря.

Участие в празничната вечер ще вземат президентът Желю Желев, председателят на Съюза на независимите писатели Марин Кадиев и филмовият сценарист Георги Мишев.

Припомняме, че Марко Ганчев Маринов е роден на 13 февруари 1932 година в дряновското село Марча. Той е депутат в 7-то Велико Народно събрание. В периода 1993 – 1999 година е посланик на Република България в Република Беларус.

Хронологично подреден творческият му път е осеян със създаването на десетки литературни творби. Първото му стихотворение излиза през 1942 година в столичното детско вестниче „Другарче”. През 1946 година започва да сътрудничи редовно със стихове на вестниците за гимназисти „Средношколско единство” и „ЕМОС”, издавани в София.

През 1950 година завършва гимназия в Дряново и е приет за студент по българска филология в Софийски университет „Климент Охридски”. Като студент през 1950-1955 година печата стихове във вестниците „Народна младеж”, „Литературен фронт”, „Стършел”, в литературни списания и сборници.

След завършването на българска филология е изпратен от Съюза на българските писатели в Тирана, Албания, за да се подготви за преводач на поезия от албански език.

Първата стихосбирка на Марко Ганчев, „Семената зреят”, излиза през 1957 година. През 1961 – 1968 година завежда културния отдел и е член на редколегията на вестник „Стършел”. От 1968 година е завеждащ редакция „Поезия” в издателство „Народна култура”, до 1971 година, когато е изключен от БКП заради отказ да гласува резолюция срещу Александър Солженицин. Продължава работа в отдела като редови редактор, а от 1979 до 1984 година е редактор в сп. „Съвременник”. През 1984 – 1989 година е главен редактор на алманаха за хумор и сатира „Апропо” , издание на Дома и хумора и сатирата- Габрово. През 1989 година започва да води рубрика два пъти седмично по радио „Свободна Европа”, в която чете политически есета под общо заглавие „На прощаване с тоталитарната система”. От декември 1989 до 1993 година е главен редактор на вестник „Литературен фронт”, преименуван междувременно на „Литературен форум”.

През 2001 година Марко Ганчев е удостоен с Националната литературна награда „П. Р. Славейков”, присъдена от Министерство на образованието и науката за цялостното му творчество за деца и юноши.

2002 година е много ползотворна за него – за изключителен принос към българската култура той получава Орден „Стара планина” – I степен, както и Националната награда Христо Г. Данов и Бронзов лъв на Асоциация „Българска книга”.

Носител е на Националната награда „Константин Константинов” за цялостен принос в детското книгоиздаване, на специалната награда на АБК за оформление и полиграфическо изпълнение и на Националната награда за цялостно литературно творчество „Рачо Стоянов”.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Отличиха събитието в областта на културата на онлайн церемония (Видео)

Published

on

На 1 април, но не на шега, на специална церемония, излъчена в интернет, бяха обявени победителите и връчени наградите от ежегодния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата за 2019-та“, организиран от Народно читалище „Будителите 2017“.

Тазгодишното издание се провежда за шеста поредна година. Онлайн церемония бе водена от актьора в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Светослав Славчев, който заедно с журналиста, кореспондент на Българското национално радио за Габрово, Велина Махлебашиева оповестиха имената на призьорите.

Победителите в конкурса бяха избрани от публиката и 7-членно жури, съставено от представители на местната културна общност. Тази година определени двама победители в надпреварата.

Най-голям брой от гласовете на публиката получи осмото издание на магичена „Златна котка 2019“, организирано от Куик Хендс Проджект. Наградата на илюзиониста Йордан Белев връчи миналогодишният победител на „Събитие на Габрово в областта на културата“ цигуларката Даниела Данис от Габровския Камерен оркестър.

Овациите на журито в тазгодишния конкурс отидоха при Дома на хумора и сатирата за техния пърформанс и изложба „Нонумент“, насочващи вниманието на публиката към паметника „Бузлуджа“. Наградата получи Маргарита Доровска, директор на Веселата къща.

По време на онлайн церемонията беше отличен и творецът Адриан Новаков, години наред работещ за утвърждаването на марката Габрово, изпод чиито ръце са излезли котките на покрива на ДХС, четящото момче до паметника на Ран Босилек и образа на габровския индустриалец Пенчо Семов.

Скулпторът е автор и на фигурите на Пенчо Славейков в Трявна и Милано. Негово дело е и пластичното изображение на националния герб, което увенчава Народното събрание и Президентството. Негов е и барелефа на Георги Раковски пред българското училище в Делхи. През 2019 година той представи своя юбилейна изложба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Карнавалната пощенска марка на Габрово е вече факт

Обещано за 1 април – ето я карнавалната пощенска марка!

Published

on

Макар че няма да изпълним точно днес предвиденото за първи април валидиране на пощенската марка, с тема „Габровски Карнавал“, то тя е готова, отпечатана и очаква да се появи официално в по-спокойно, социално и усмихнато време, споделиха от местната общинска администрация.

Филателисти и карнавалисти ще трябва да изчакат още малко, за да си я купят. А след това ще имат на разположение само три дни, в които да я валидират, като ѝ ударят специалния печат, създаден към марката.

Кога ще стане това ли? Със сигурност в първия удобен момент, след падането на забраната за събиране и струпване на хора, защото, повярвайте, няма нито една пощенска марка, която да няма търпение да тръгне на път.

А нашата се е зарекла веднага след валидирането си да обиколи всички побратимени градове и да разнесе славата на най-пищния и стар карнавал на България, разкриват още от администрацията на кмета.

Марката, с тема „Габровски Карнавал“, е дело на художничката Пепа Маркова. Рисувана е специално за Габрово, а на нея са изобразени герои, които са редовни участници в шествието или са емблематични за него.

снимка: Община Габрово

Разбира се – в центъра на събитията са котката и ножицата, които всяка година дават начало на парада. Там е Ранката Барабанката – най-известният габровски, а и български глашатай, който успявал да съобщи важните новини на своите съграждани с рима, хумор, щипка пипер и много, много отговорност към работата си.

Там е и Пиеро с широката си бяла риза с копчета-помпони, там са и светещите вълшебни феи от миналогодишния карнавал, които внасят грация и нежност, страшният кукер с големи чанове, който гони злите сили от габровските улици и къщи и танцьорите на кокили.

В марката можем да видим клоун – без клоуни никой карнавал не е достатъчно весел и смешен, а също и една от най-важните и забавни фигури в киното – Чарли Чаплин.

„Очакваме с нетърпение да обявим датата на валидиране на марката, а дотогава смятаме да цитираме и послушаме габровската котка, която казва “Носете маски, за да си носим маските“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката удължава срока на заетата литература

Published

on

Във връзка с извънредното положение, въведено в страната, Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ остава затворена за потребители на услуги до второ нареждане.

Екипът на библиотеката напомня на своите читатели, че могат да ползват онлайн услугите, предлагани на сайта на институцията, както и дигитализираните книжни колекции и краеведското съдържание в рубрика „Регион Габрово“. Достъп до онлайн каталога на библиотеката: https://ilib.libgabrovo.com/.

Наличие на пълнотекстови ресурси в онлайн каталога: Всяко налично заглавие, за което се открие дигитализирано копие някъде в интернет пространството, получава препратка “Чети онлайн”.

Последването ѝ отвежда потребителя до съответния сайт, където може да използва електронно копие на търсената книга. Тези дигитални копия не са създадени и не се съхраняват в РБ „Априлов – Палаузов“, а са индивидуални инициативи на потребители на глобалната мрежа.

Освен това от електронния каталог, подменю „Моята библиотека“ читателите имат възможност за достъп до личния си читателски картон с информация за заетата литература и текущо състояние на заявки, възможност за online запазване на литература и проследяване състоянието на заявката, възможност за online презаписване на заета литература. За да се възползвате от тези услуги, вие трябва да сте регистриран читател на библиотеката с валидна карта и да имате създаден профил за достъп до „Моята библиотека“.

Фотография: Борис Петков – Щрък, фоторепортер на „Габрово Нюз“

Електронен каталог на ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания на РИМ и РБ „Априлов – Палаузов“ – http://kin.libgabrovo.com/

Краеведски ресурси:
Краеведски календар с бележити личности и събития https://libgabrovo.com/…/bg/aktualno/kraevedski-kalendar.php

Дигитална библиотека „Габровски периодичен печат“: http://e-lib.libgabrovo.com/ – вестници, списания, единични и юбилейни листове, издадени главно в периода след Освобождението до 1944 г. в Габрово.

Познатото и непознато Габрово на фокус – маршрути със снимки и информация за паметници в града http://gabrovo.libgabrovo.com/page/bg-leftmenu/poznatptp-nepoznato-gabrovo-na-fokus.php

Изрезки от миналото https://libgabrovo.wixsite.com/izrezki

Виртуални изложби: http://gabrovo.libgabrovo.com/…/bg-le…/virtualni-vitrini.php

Памет за ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Из книжовното културно-историческо наследство на Област Габрово
Първото новобългарско светско училище 140 години от рождението на акад. Никола Михов
140 години от обявяването на Априлското въстание в Габровския край
170 г. от рождението на Райчо (Рачо) Михов КАРОЛЕВ (15.02.1846 – 12.03.1928)

На сайта на библиотеката може да намерите още много полезна информация – препоръчани книги, нови заглавия, текуща периодика, уеб указатели, виртуални витрини, е-образование, зелена страница, партньори и проекти и др.

Срокът на заетата вече литература ще бъде служебно удължен до отмяна на извънредното положение!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица