Свържи се с нас

Новини

Даниел Атмаджов извади Богоявленския кръст от водите на река Дряновска

снимка: Община Дряново

19-годишен великотърновец извади кръста от водите на река Дряновска, малко преди обед на днешния пресветъл празник Богоявление (Йордановден). Даниел Петров Атмаджов надви всички други смелчаци, вероятно и защото в летните месеци упражнявал професията на воден спасител. Десетки дряновци и гости на града станаха свидетели на ритуала с ваденето на кръста, при моста на Първомайстор Никола Фичев, по повод третия по значимост християнски празник в годината.

Всички герои, които се бориха за кръста бяха благословени от отец Георги и поздравени от кмета на община Дряново д-р Иван Николов. Даниел естествено отнесе и традиционната парична награда на кмета /50 лв./ по повод празничния Йордановден. Ритуалното хвърляне на кръста бе предшествано от празнична Света литургия в храма „Успение Богородично”.

В днешния ден именниците в община Дряново са 198 души, сочи прецизната справка на служба „ГРАО” в администрацията на ул. Бачо Киро 19.

Най-много именници носят името Йордан (71 души), следвани от тези с името Йорданка (64 души). Днес за здраве обаче следва да почерпят и Йордана (7 души), Данчо (8 души), Данка (8 души), Божан (1 човек), Божана (1 човек), Божанка (4 души), Бистра (5 души), Боян (15 души), Богдан (9 души), Богдана (3 души) и Богданка (2 души).

Далеч повече именници ще има в община Дряново на утрешния Ивановден – общо 504 души. 261 са Ивановците, а 132 Иванките. С умалителното име Иванчо утре празнуват други 5 дряновци, Ваните са 17, а Йоаните 16 на брой. За здраве ще черпят и Йоан (1 човек), Ивана (9 души), Ива (7 души), Иво (10 души), Ивайло (59 души), Калоян (15 души), Жана (2 души), Яна (11 души).

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Полицейски акции в Габрово и Трявна

Две полицейски акции са били проведени на територии на общините Габрово и Трявна, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 15 октомври, в Габрово е била реализирана специализирана полицейска операция по безопасност на движението. В хода на полицейските действия, осъществени по метода за „широкообхватен контрол“ били проверени 56 моторни превозни средства, от които 28 товарни автомобила и 58 души.

Констатирани били общо 11 нарушения, за които са наложени 8 глоби с фиш и са съставени 3 акта, като връчените електронни фишове са 11.

За периода от 8 до 14 октомври на територията, обслужвана от тревненската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, с цел осигуряване на полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места, противодействие на телефонни измами с възрастни хора, и контрол на пътното движение.

В хода на акцията били проверени 244 моторни превозни средства и 283 души. Установени са 177 нарушения, за които са наложени 131 глоби с фиш и са съставени 46 акта. В резултат на проверките са били разкрити две престъпления по линия „наркотици“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Малолетен задигна 50 лева от беларусец на „Брянска“

Полицията в Габрово разкри извършителя на кражба. Това е малолетен жител на града, задигнал 50 лева от гражданин на Беларус.

Малолетният габровец, за когото са налице данни за предишни противообществени прояви, извършил престъплението в събота, 12 октомври, в района на ул.“Брянска“.

Материалите по преписката ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Габрово, по компетентност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово вече има „Дърво на приятелството“ с Аалст

От днес, 16 октомври, на площад Марсел де Бископ в Габрово има „Дърво на приятелството“, символизиращо отношенията между Габрово и белгийския град Аалст, и защото отношенията вече са далеч от протоколните, дипломатически и политически.

снимка: Областна администрация – Габрово

Корените на първото бяха посадени от Почетен консул на Република България в Кралство Белгия и дългогодишен приятел на Габрово Вили Ван Импе и Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Последваха ги посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан; извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Н.Пр. Мая Добрева; областният управител Невена Петкова; изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово Нела Рачевиц; Лена Георгиева, председател на Общински съвет Габрово; заместник – кметът Николай Меразчиев, заедно с представители от Дневния център за възрастни с увреждания.

Церемонията съвпада с отбелязването на 140 години дипломатически отношения между България и Белгия. А поводът за посещението на дипломатите в Габрово бе официалното предаване на мобилен дефибрилатор на Община Габрово от Фондация „Хора в помощ на Габрово“.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Отношенията между две държави не са само в столиците им, а се изразяват най – вече във връзката между хората“ – каза посланикът на Белгия, който определи събитието като истински важно, защото в центъра стоят хората.

снимка: Областна администрация – Габрово

Визитата е повод да се обсъдят и нови възможности за сътрудничество включвайки културно – историческото наследство на Габрово и изкуство в градска среда, затова в програмата на гостите е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата и Интерактивен музей на индустрията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица