Свържи се с нас

Култура

Общински ученически конкурс-изложба „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш”

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и  Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово за пореден път дават възможност за проява на творческите способности на габровските деца.

 Трите институции-партньори организират Общински ученически конкурс-изложба на тема „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш”, който стартира през м. ноември т.г., а финалният му етап ще бъде през 2012 година. В него са поканени да участват със свои хумористични и сатирични творби учениците от първи до дванадесети клас на габровските училища и възпитаниците на школите по изобразително изкуство. От младите таланти се очаква да покажат позитивните си позиции за здравословен живот, негативното си отношение към зависимостта от тютюна и да поднесат посланията си с чувство за хумор.

Участието в конкурса става организирано по класове и групи, като преподавателите трябва да представят творбите на своите възпитаници в Дома на хумора и сатирата най-късно до 15 февруари 2012 г. След заседанията на специалното жури, изложбата със селекционираните художествени творби ще бъде открита през м. март 2012 година в Габрово, а през есента – в гр. Аалст, Белгия.

Участниците в конкурса ще бъдат разделени в четири категории по възраст и състав. Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo” – Белгия и  Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово ще присъдят по три предметни награди във всяка категория (общо 12 награди), а Домът на хумора и сатирата – по една специална награда и диплом (общо 4 награди).

Организаторите искрено се надяват, че габровските ученици с желание ще се включат в конкурса, чиято тема е благодатна за развихряне на творческата фантазия на подрастващите и същевременно е от полза за тяхното възпитание в здравословен живот.

Условията за участие в конкурса-изложба „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш” вече са разпратени до училищата и школите в града. Същите са публикувани и на интернет сайта на Музея „Дом на хумора и сатирата” www.humorhouse.bg в раздела за местни конкурси.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Изложба на специализирания музей „Трявна в събития и личности“

Published

on

На 08.04.1565 година „по средата на планината… едно място, наречено Тиравна било годно за изграждане на село”.

На този ден Трявна е регистрирана в документите на официалната администрация на Султан Сюлейман I Канунни.

Малкото балканско селище се вписва върху картата на българските земи, за да премине през дълъг път на развитие.

Да преживее радостите и тъгите на българите и да даде своя принос за културно-просветното развитие на народа ни. Днес по повод 456 години от „раждането” на Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство представя на жителите и гостите на града изложбата „Трявна в събития и личности”.

В нея се акцентира върху годишнини от важни дати в регионалната ни и национална история. Мобилната експозиция е реализирана с финансовата подкрепа на г-жа Даниела Денева, на която музеят изказва своята искрена благодарност.

Мобилната експозиция “Трявна в събития и личности” се състои от 10 двустранни табла. Те са разположени в градска среда на площада пред НЧ “Пенчо Славейков 1871”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Христина Георгиева представя втората си самостоятелна изложба

Published

on

Известната севлиевска художничка Христина Георгиева ще представи днес, 6 април, своята втора самостоятелна изложба „Рефлексии“.

Личността на Хриси е добре позната на габровци от събитията с рисуване и вино Art&WineV, в които тя напътства и помага на всички, решили да нарисуват сами картина.

Днес е и един много специален ден за нея, освен изложбата, 6 април е и нейния рожден ден!

Желаем ѝ да е винаги грейнала от щастие и творческо вдъхновение да изпълва дните ѝ!

Всеки, решил да посети и разгледа нейното творчество, може да го направи от днес до 23 април в галерия „Орловска 10“ в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Маратон на четенето в Габрово

Published

on

От 2 до 23 април за шестнадесети пореден път, в условия на световна пандемия от коронавирус, дистанция и социална изолация Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, заедно с четящите хора от региона, по традиция ще отбележи отново националния „Маратон на четенето“.

Маратонът на четенето е инициатива на ББИА (Българската библиотечно – информационна асоциация) и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

И през 2021 година Маратонът на четенето ще се осъществи чрез средствата и възможностите на глобалната мрежа – изцяло онлайн в съответствие с наложените извънредни мерки във връзка с пандемията от COVID 19 в България, Европа и света.

Националният Маратон на четенето започва със Седмицата на детската книга от 2 до 7 април 2021 година. „Походът на книгите” е под знака на вечната идея за любовта към четенето, любовта към знанието и личното усъвършенстване.

Инициативата „Маратон на четенето“ е в рамките на тези априлски дни, тъй като те имат специална роля в културната история на света. Втори април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни по света, а 23 април е международният ден на книгата и авторското право.

Денят 23 април, с който Маратонът на четенето завършва, е избран като израз на символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) и в един и същи ден са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

На 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден човечеството отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите като най-важното средство за съхранение и разпространение на знанието. Трудно е да усетим огромното значение на книгите, станали неотделима част от нашия живот – традиционен и виртуален – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора, осигуряват ни надникване в непознати, прекрасни светове.

„В дните от 2 до 23 април каним всички наши приятели и съмишленици да предложат своето участие в читателския онлайн маратон чрез различни лични инициативи, осъществени с електронни и дигитални средства – онлайн-четене на текстове от любими книги, селфи с любима книга, видео-разговор между приятели за любима книга и други Ваши идеи, свързани с книгата и четенето!“, сподели Савина Цонева директор на габровската библиотека.

Екипът на РБ „Априлов – Палаузов” поздравява своите читатели с предстоящите празнични дни на книгата и четенето!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица