Свържи се с нас

Култура

Общински ученически конкурс-изложба „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш”

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и  Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово за пореден път дават възможност за проява на творческите способности на габровските деца.

 Трите институции-партньори организират Общински ученически конкурс-изложба на тема „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш”, който стартира през м. ноември т.г., а финалният му етап ще бъде през 2012 година. В него са поканени да участват със свои хумористични и сатирични творби учениците от първи до дванадесети клас на габровските училища и възпитаниците на школите по изобразително изкуство. От младите таланти се очаква да покажат позитивните си позиции за здравословен живот, негативното си отношение към зависимостта от тютюна и да поднесат посланията си с чувство за хумор.

Участието в конкурса става организирано по класове и групи, като преподавателите трябва да представят творбите на своите възпитаници в Дома на хумора и сатирата най-късно до 15 февруари 2012 г. След заседанията на специалното жури, изложбата със селекционираните художествени творби ще бъде открита през м. март 2012 година в Габрово, а през есента – в гр. Аалст, Белгия.

Участниците в конкурса ще бъдат разделени в четири категории по възраст и състав. Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo” – Белгия и  Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово ще присъдят по три предметни награди във всяка категория (общо 12 награди), а Домът на хумора и сатирата – по една специална награда и диплом (общо 4 награди).

Организаторите искрено се надяват, че габровските ученици с желание ще се включат в конкурса, чиято тема е благодатна за развихряне на творческата фантазия на подрастващите и същевременно е от полза за тяхното възпитание в здравословен живот.

Условията за участие в конкурса-изложба „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш” вече са разпратени до училищата и школите в града. Същите са публикувани и на интернет сайта на Музея „Дом на хумора и сатирата” www.humorhouse.bg в раздела за местни конкурси.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Уикенд в картинки в Трявна

Published

on

„Уикенд в картинки“, организиран от Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” се състоя през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” – Трявна.

През двата дни най-малките се забавляваха заедно със смърфовете, които им помагаха да рисуват и оцветяват любими герои, да си направят карнавални маски и да изработят солнички.

На щанда на издателството всички посетители имаха възможността да се запознаят с детски книжки и комикси.

В съботната вечер се състояха срещи-дискусии с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България и Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България, а в неделя учениците от НГПИ „Тревненска школа“ обсъдиха с Тодор Христов и представители на издателството бъдещ съвместен проект за създаване на комикс.

В рамките на събитието бе организиран и конкурс за комиксова рисунка. Рисунките бяха оценени от Тодор Христов.

Първо място в конкурса за комиксова рисунка е за Стефан Василев от Велико Търново. Второ място печели Дебора Григорова, а трето място – Виктор Василев.

Артлайн Студиос реши да присъди специална награда и за Вероника Жекова от Бургас.

Тодор Христов избра победителите след дълъг размисъл и поощрява всички да продължават да творят и да се развиват. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

Идеята на събитието „Уикенд в картинки“ е то да се разраства и да се превърне в традиционно за Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица