Свържи се с нас

Новини

С намаляването на светлата част от денонощието нараства рискът от пътни злополуки

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От началото на 2011 година до 10.10.2011 г. на територията на област Габрово са настъпили общо 19 ПТП с участие на пешеходци /28% от общия брой тежки ПТП/, при които са загинали двама и са ранени 19 пешеходци, от тях 3 деца. През същия период на миналата година произшествията с пешеходци са били 16 /27% от всички тежки ПТП/, с 3 убити и 13 ранени.

Водещи фактори за настъпване на произшествията с пешеходци са несъобразената скорост и отнемане предимство на пешеходците от водачите на МПС в зоните на пешеходните пътеки – 7 ПТП през тази и 4 ПТП през миналата година са възникнали по тази причина. Много често и самите пешеходци, с поведението си като участници в движението, се излагат на неразумен риск и опасност да бъдат блъснати от МПС. Статистиката показва, че най-много инциденти с пешеходци обичайно настъпват между 17  и 21.00 часа. В този часови интервал на денонощието, особено през зимния период и есента, опасността от ПТП с участие на пешеходци е много висока, поради ранното смрачаване, влошените пътни условия и интензивния трафик на ППС и пешеходци по уличната мрежа в населените места.

ОДМВР – Габрово е набелязала и провежда и в момента активни контролни и превантивни мероприятия за намаляване опасността от тежки ПТП с пешеходци по уличната мрежа в общинските центрове. От сектор “ПП” и РУ ”Полиция” са ангажирани максимален брой униформени служители за засилено полицейско присъствие по най – натоварените кръстовища и зоните на пешеходните пресичания. Същите са инструктирани да реагират незабавно при отнемане предимство на пешеходна пътека от МПС или при неправилно пресичане на пешеходци. При осъществяване на  дейността по безопасност на движението, особено внимание ще се обръща на най – уязвимите участници в движението – малолетните и непълнолетни лица, възрастните трудно подвижните хора и велосипедистите.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци и децата. В основната рискова група попадат главно хората на възраст над 50 години и ученици, носещи тъмни връхни дрехи, имащи опасния навик да пресичат пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили.

Най-сериозна е опасността от възникване на пътна злополука с пешеходци в периода на сумрак – ранните сутрешни часове и при настъпването на вечерта. Причините в повечето случаи са съчетание от несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

От полицията съветват гражданите да избират осветени маршрути, когато се прибират пеша, особено при пресичане, както и да имат по връхните си дрехи светлоотразителни елементи, които се забелязват от водачите от голямо разстояние.

Ако Ви предстои пресичане там, където няма осветление, и в същия момент приближава автомобил, във Ваш интерес е задължително да го изчакате да отмине и тогава да преминете през пътя.

Не бива да забравяте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в момента, когато Вие виждате фаровете на автомобила му, а много по-късно, когато вече не може да спре и да Ви предпази! Предпазливо би трябвало да действате и когато пресичате осветен участък.

Като рисково се определя и поведението на пешеходците, които пресичайки пътното платно, разговарят по мобилния си телефон. Именно улисани в разговора, често пресичаме без достатъчна убеденост, че сме в безопасност – склонни сме да преминем на произволно място, а не на пешеходна пътека, или не изчакваме зелената светлина на светофара. Ето защо е желателно първо да приключите разговора си и след това да пресечете платното на определеното за целта място.

Не бъдете припряни на автобусната спирка! Когато заедно с много други хора чакате автобуса на спирката, не се втурвайте към него още преди да е спрял. С понижаването на температурите площадките за чакане все по-често ще бъдат заледени. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращия автобус. Същото се отнася и за опитите за догонване на потеглящо превозно средство. Вечер шофьорът на автобуса трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опитите Ви за качване в последния момент. При слизане от автобуса, не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така ще се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете мястото за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

         От пътна полиция припомнят на водачите на МПС, че от 1-ви ноември трябва да се движат с включени къси светлини и през деня. Изискването важи до 1-ви март 2012 г.

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Новини

Приеха годишния план за намаляване на риска от бедствия

Published

on

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава под председателството на областния управител Мария Башева.

Приет бе годишният план за 2024 г за изпълнение на Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2022-2025г.

Съгласуван и приет бе и Областният план за защита при бедствия.

В заседанието участваха представители на 24 институции и териториални структури.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица