Свържи се с нас

Новини

Габрово се присъединява към „Часът на Земята“

Published

on

В съботната вечер на 27 март, може да прекарате 60 минути с изгасено осветление вкъщи, с което ще станете част от световната инициатива Часът на Земята, която тази година е посветена на опазването на животинските и растителни видове на планетата.

Изгасяйки светлините у дома, всеки един от нас може да се включи в общото послание, показващо, че искаме, вярваме и можем да пазим и да се грижим за своя единствен дом – Земята.

Включете се в Часът на Земята тази събота, 27 март. Загасете светлите вкъщи за час, от 20,30 до 21,30 ч.

Точно тогава ще започне и онлайн концерт с български изпълнители, който може да гледате на фейсбук страницата на организаторите на събитието за нашата страна WWF.

Освен това в нощта на Часа на Земята на сайта на световната организация Earth Hour и на всички техни страници в социалните мрежи ще бъде публикувано специално видео. То за момента се пази в тайна, но целта е да бъде споделено и видяно от всички нас, за да се превърне в най-гледаното видео на Земята. За да се включите, гледайте видеото и го споделете с приятелите си.

Какво подкрепяте с участието си в Часа на Земята?
Тази година фокусът на международната кампания, организирана от WWF, ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години. В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF заяви желанието и амбицията да стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората. Повече може да прочетете оттук.

Какво може да сторите още сега, за да се погрижите за планетата?
С изпълнението на само шест лесни стъпки може да ограничите употребата на пластмаса и да се погрижите за здравето на Земята. Часът на Земята е най-мащабното събитие, посветено на опазването на планетата. То се провежда всяка последна събота на месец март, когато граждани, бизнеси и правителства по целия свят едновременно изключват електрическото осветление, отправяйки своето послание за отговорно отношение към Земята. Тази пролет инициативата ще стане факт за 14-а поредна година в над 7000 града от 180 държави.

Община Габрово подкрепя инициативата Часа на Земята и отправя призив към всички Вас да се включите и да загасите осветлението вкъщи за 60 минути в съботната вечер.

Участието в Часа на Земята е част от програмата на Община Габрово за 2021 година като носител на престижната награда Европейски зелен лист #EUGreenLeaf.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двама загубиха живота си, 34 заразени с КОВИД – 19 за ден

Published

on

58-годишен мъж от Габрово и 63-годишна жена от Трявна загубиха битката за живота си с коронавируса, а 34 са новите потвърдени случаи на вирусната инфекция на територията на областта през вчерашния ден, 8 април.

Данните съобщиха днес, 9 април, от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Според информацията на здравните власти през последното денонощие на територията на областта 4 пациенти са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ.

Останалите 30 установени случаи на вирусната инфекция са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

По отношение разпределението на потвърдените 34 заразени през вчерашния ден в четирите общини на област Габрово става ясно, че най-много заболели има в Габрово, общо 20 души. Десет са положителните резултати в Севлиево, три потвърдени проби има в Трявна и една в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровка открадна триколката на възрастна жена посред бял ден

Published

on

37-годишна жена от Габрово бе уличена в извършването на кражба, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Във вторник в полицията постъпил сигнал от 72-годишна жена, която заявила, че за времето от 12.00 до 12.30 часа, неизвестно лице извършило кражба на собствената ѝ електрическа триколка, оставена близо до хранителен магазин.

В резултат от проведените оперативно – издирвателни мероприятия служители на сектор „Криминална полиция“ установили, че извършител на кражбата е 37-годишната габровка.

Вещта, предмет на престъпление, е намерена и възстановена. По случая е заведена преписка по чл.194 ал.1 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изплащат възнагражденията на членовете на избирателни комисии

Published

on

Започва изплащането на възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии, участвали в провеждането на избори за Народно събрание, проведени на 4 април, информираха от Община Габрово.

Средствата ще бъдат изплащани лично на лицето или с нотариално заверено пълномощно, срещу представена лична карта, след 10.00 часа на 12 април на касата в Центъра за административно обслужване в Община Габрово.

Работното време на касата е от 08.30 ч. до 17.00 часа всеки работен ден.

Възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии, предоставили своя банкова сметка, вече са преведени.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица