Свържи се с нас

Икономика

„Габрово е иновативна община, с високо качество на живот, силна икономика и активни хора“

Published

on

„Габрово е устойчива, иновативна община с високо качество на живот, силна икономика и активни хора, умело участващи в развитието на града. Силно изявената връзка с планината и природата, и живите традиции и богата култура, я правят привлекателна за туризъм, а високото качество на образованието и практическата му насоченост привличат инвестиции. Всичко заедно я прави желано място за живот“.

Това заключение прави разработеният от Община Габрово План за интегрирано развитие в периода 2021-2027 (ПИРО), който ще очертае развитието на габровската територия през следващия Програмен период.

ПИРО Габрово е в етапна завършеност по отношение на социално-икономическия анализ и проведеното анкетно проучване, чийто резултати бяха представени публично в онлайн събитие, провело се на 5 март.

Онлайн срещата, в която се включиха над 70 участника, бе открита от Таня Христова, кмет на община Габрово, която сподели с присъстващите, че разработването на качествен и секторно обхватен план за развитие е от изключително значение за Габрово, тъй като чрез ПИРО ще се отчетат нуждите и ще се идентифицират приоритетите за развитие на региона.

Същността на ПИРО, етапите и спецификите в процеса на разработването му бяха представени от урабаниста Миглена Герасимова. Като един от важните стратегически документи, които интегрират регионалното и пространствено развитие, ПИРО идентифицира зони за въздействие за интегрирани инвестиции, а секторните намеси могат да бъдат разпределени на територията на цялата община.

Данните в социално-икономическия анализ, представени от Петър Ганев, старши изследовател в Институт за пазарна икономика, показват, че през последните години икономиката на община Габрово има положителна динамика, като темповете на растеж изпреварват другите областни центрове в Северно централен район.

Секторът на информационните услуги и технологии е отчетливо най-динамичният в местната икономика.

Анализът отчита, че продължава тенденцията за спад на населението и влошаване на възрастовата структура, въпреки това община Габрово има положителен прираст спрямо съседните си общини и отрицателен спрямо по-големите центрове. Силно развит е културният сектор и се реализират ежегодни младежки инициативи.

Резултатите от проведеното социологическо проучване бяха представени от Радостина Ангелова. От получените данни става ясно, че почти 34% от запитаните смятат, че ситуацията в общината се подобрява, 31% са на мнение, че положението се запазва добро, а за 11% ситуацията се влошава.

Жителите на Габрово дават висока подкрепа за идентифицираните мерки за развитие в сферата на здравеопазването, икономическото развитие, транспорта, образованието, околната среда. На въпроса „В каква община искате да се превърне Габрово?“ – 73% от анкетираните отговарят „В община със силна икономика“, а вторият най-предпочитан път за развитие с 37% подкрепа е „В община с възможности за образование“.

Пълният текст на социално-икономическият анализ може да прочетете оттук, а ако имате коментар, мнения и предложения във връзка с документа може да ги изпратите на e-mail: maria.radoycheva@gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Европейско финансиране за бизнеса в Трявна

Published

on

На 14 април, сряда, от 10.00 часа, екипът на Областен информационен център – Габрово организира онлайн събитие за представяне на възможностите за европейско финансиране, насочени към бизнеса от Трявна, през програмния период 2021-2027 г.

По време на срещата ще бъдат представени проектите на програмите, чрез които бизнеса от Трявна може да постигане иновации и растеж, да получи средства за насърчаване на мерките за енергийна ефективност и прехода към кръгова икономика, да се създадат партньорства между работодателите и образованието, да се насърчи заетостта и развият уменията на работниците и служителите и др.

Онлайн информационната среща на ОИЦ – Габрово с бизнеса от община Трявна ще се проведе в платформата ZOOM, със следните параметри: https://zoom.us/j/92984688018?pwd=THNzOC8rMlc0VmI0eksyc2p3aCs0Zz09

Meeting ID: 929 8468 8018
Passcode: 713021

Участието в събитието е безплатно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Фестивалът „Семе българско“ ще се проведе в средата на май

Published

on

По традиция национален фестивал „Семе българско“ винаги се е състоял на Лазаровден и Цветница, но поради пандемията от КОВИД-19 тази година седмото му издание ще се състои на 15 и 16 май в Севлиево и „Казармите“.

Посланието на инициативата е за съхраняване на българския род и природа, преодоляване на демографския срив чрез възвръщането на изконните български добродетели и ценности, една от които са децата.

Домакин и партньор на събитието е Община Севлиево, а идеята и организацията на фестивала са на рекламна агенция „Елмазови” ООД.

На 15 и 16 май за седма поредна година парк „Казармите“ в Севлиево ще събере на едно място пазителите на българското в рамките на националния фестивал „Семе българско“.

Всички участници и инициативи ще обявим в следващи публикации.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Изтича срокът за декларацията на вида и размера на авансовите вноски за 2021 г.

Published

on

На 15 април изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2021 година, информират от габровския офис на НАП. От тази година е променен редът за деклариране на авансовите вноски.

Това става с подаване на декларацията по чл. 87а и чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/В Габровска област задължени да подадат такива декларации са 848 дружества. До този момент такива са подали 468 дружества.

Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и от физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.

Декларация не подават лицата, които са освободени от авансови вноски и не са избрали да правят такива съгласно чл. 83, ал. 3 от ЗКПО.

Това са:

  • лицата, чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година (2019 година) не превишават 300 000 лв.;
  • новоучредените през 2020 година и през 2021 година данъчно задължени лица, с изключение на новоучредените в резултат на преобразуване по Търговския закон.

Декларация се подава и ако прогнозният данъчен финансов резултат е отрицателна или нулева величина, но лицето е задължено да извършва авансови вноски. Декларацията се подава само по електронен път (чрез портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с електронен подпис).

На 15 април изтича и срокът за внасяне на месечните авансови вноски за корпоративния данък за януари, февруари, март и април и на тримесечните авансови вноски за първо тримесечие за корпоративния данък по ЗКПО за 2021 година.

Най-бързо и лесно внасяне на суми към бюджета, без такси, се извършва чрез виртуален ПОС-терминал в портала за електронни услуги на НАП.

Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор, на интернет страницата на агенцията или в офиса на НАП Габрово на ул. „Радецка“ №11.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица