Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово с видеопослание за наградата „Европейски зелен лист“

Published

on

На 8 октомври 2020, Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 г., с което стана единственият град от Централна и Източна Европа, спечелил отличието в неговата петгодишна история.

Наградата бе присъдена след оценка на писмена кандидатура и последваща устна защита на допуснатите до тази фаза градове от комисия от ГД „Околна среда“ на ЕК. Подложени на детайлно разглеждане и експертна оценка бяха развитието и напредъка, както и постиженията и резултатите в шест категории: Изменение на климата и енергийно представяне; Устойчива градска мобилност; Природа, биоразнообразие и устойчиво използване на земята, Качество на въздуха и шум, Отпадъци и кръгова икономика и Води.

Габрово вече е част от мрежата на градовете, носители на наградите Европейска зелена столица и Европейски зелен лист. През 2021 година градът ни ще изпълнява наситена програма с разнообразни дейности, даваща възможност за участие на хора с различни интереси.

В процес на разработка е сайт, на който ще бъдат публикувани програмата по месеци, както и всички инициативи и политики, които Община Габрово като носител на наградата Зелен лист ще осъществява.

Какво предстои? Конкурс за фотографии на „зелена“ тематика, който ще завърши през ноември с избор на победители в различни категории, а през декември ще бъде организирана изложба. Конкурс за местни „зелени“ идеи, които да са базирани на публично-частни партньорства. Въвеждане на дигитална система за мониторинг качеството на въздуха в партньорство с РИЦ „Амбициозно Габрово“ и ТУ-Габрово. Подкрепа за „зелени“ старт-ъпи в партньорство с РИЦ „Амбициозно Габрово“. Международни събития на екологична тема с представители на градовете от партньорската мрежа. Узана поляна фест – фестивал за „зелени“ идеи и постижения. Приеми ме на село /Възраждане/ – едномесечна инициатива във формат „резиденция“, целяща реставриране на габровско село от млади хора, която ще бъде осъществена в широко партньорство с еко организации. Иновационен лагер Габрово 2021, където участниците ще обединят своя творчески потенциал за генериране на „зелени“ решения на предизвикателства, свързани е околната среда от местно и регионално значение. 25-то Биенале на Дом на хумора и сатирата ще бъде с еко-фокус и ще представя обичайните сфери на модерното изкуство и карикатурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Трима починали и 57 заразени с коронавирус за последните дни

Published

on

Трима души са починали, а 57 са новозаразените с КОВИД – 19 през почивните дни на територията на област Габрово.

Данните, които са за периода от 5 до 7 март, оповестиха днес, 8 март, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вируса са изгубили 81-годишен мъж и 62-годишна жена от община Габрово, и 90-годишен севлиевец.

За периода от 5 до 7 март в четирите общини на област Габрово най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 32 случаи. Двадесет и четири са положителните резултати в Севлиево, а една потвърдената проба в Трявна.

От потвърдените нови 57 случаи в областта, 15 човека са хоспитализираните в лечебно заведение за болнична помощ , а останлите 42 са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Майчина грижа“ поздрави пациентките в АГ-отделението и Онкологията за 8 март

Published

on

Въпреки пандемията от коронавирус, дамите от Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ спазиха традицията на 8 март да поздравяват жените, лекувани в Отделението по акушерство и гинекология и Медицинска онкология на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Г-жа Десислава Ненова, старша медицинска сестра в Отделението по кожни и венерически болести – член на Дружеството, поднесе цветя и шоколади на пациентките с пожелание за бързо възстановяване, здраве и много обич.

Традицията е свързана и с патрона на Габровската болница – д-р Тота Венкова, първата дипломирана българска жена-лекар, стипендиантка на Дружество „Майчина грижа”.

Всички дами от ЖБД “Майчина грижа”, поднасят своите най-добри пожелания към жените от медицинските екипи на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като им желаят здраве и много професионални успехи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Британският щам на КОВИД-19 се разпространява и в региона

Published

on

В 15 области в страната, сред които и Габрово, е доказано разпространението на британския вариант на КОВИД-19, информира Министерството на здравеопазването.

Освен Габрово по-заразният щам се разпространява и в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

За резултатите съобщава Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица