Свържи се с нас

Новини

Първото новобългарско училище отпразнува 186 години

Published

on

Априловото училище, първото светско взаимно училище на новобългарски език у нас, основано през 1835 година в Габрово, чиито наследник е Национална Априловска гимназия отпразнува днес, 14 януари, 186 години от създаването си.

Най-старото училище в България, стожер на образованието у нас, отбеляза патронния си празник по различен начин, пренасяйки повече от инициативите за провеждането му в интернет пространството, съобразявайки се с мерките срещу пандемията от КОВИД-19.

Ръководството и учители от елитното габровско училище се събраха пред паметника на благодетеля Васил Априлов, където поднесоха цветя в знак на признателност. Пред присъстващите директорът на Национална Априловска гимназия Елвира Христова произнесе кратко слово.

Тя говори за смисъла на празника, преминал в особена обстановка, традицията му и направеното от Благодетеля Априлов.

Училищното тържество бе уважено още от областния управител Невена Минева, директора на Националния музей на образованието в Габрово Любка Тинчева и представители на Регионално управление на образованието – Габрово, които честитиха празника на „априловци“.

Педагогическият колектив на Национална Априловска гимназия положи цветя и пред гроба на Васил Априлов, намиращ се във вътрешния двор на училището.

Честванията днес, 14 януари, денят, в който се открива Габровското училище по нов стил, преминаха под мотото „Посветено на Благодетеля“.

Възпитаниците на Априловото училище изказаха своята благодарност и почит към основоположника на светското образование в България във виртуален празничен час на класа. Отново в интернет пространството беше излъчен филм, посветен на 10-годишнината на играта интелектуално предизвикателство „Шифърът на Априлов“.

Два тематични виртуални разговора ще срещнат учениците с възпитаници, работещи в областите на политологията, психологията, медицината, правото и връзките с обществеността.

Инициативите за отбелязване на 186-тата годишнина на Априловото училище ще завършат на 16 януари с онлайн среща между учениците в 8 клас и ученици в Българското неделно училище в Портсмут и Борнмут, Великобритания.

Предстои и среща между „априловци“ с ученици от 125 СУ „Боян Пенев“ – София, на тема „Иновации в действие“ – „Денницата – тогава и сега“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица