Свържи се с нас

Новини

Асоциацията на географите обяви победителите в конкурс за ученици от област Габрово

Published

on

За втори път Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР) организира конкурс сред ученици от област Габрово, в партньорство с РУО-Габрово и Община Габрово.

Надпреварата този път бе на тема „География и Българска литература“.С конкретни тематични разработки участие в конкурса взеха 25 ученици от Габрово, Севлиево и Дряново, в това число 17 във възрастовата група 5-7 клас и 8 ученици от 8-12 клас.

Разработките им бяха оценени от независимо експертно жури, чиито членове бяха специалисти по география, български език и литература и не бяха представители на училища, от които има участващи ученици.

Основни критерии за оценка бяха обективност, оригиналност, стил и степен на съобразяване с максимално допустимия обем на разработката. На тази база журито определи и крайното класиране.

Във възрастовата група от 5-7 клас първо място спечели седмокласничката Савина Тинчева от ОУ „Неофит Рилски“, с ръководител Анатолий Антов. Втора бе класирана шестокласничката Омая Матеева от ОУ Ран Босилек“, с ръководители Бистра Кисьова и Нели Пейкова, а третото място бе за Боян Радойчев, 5 клас в ОУ Ран Босилек“, с ръководители Бистра Кисьова и Нели Пейкова.

За учениците от 8-12 клас, първо място зае единадесетокласникът Стефан Георгиев в Национална Априловска гимназия, след него на втори остана десетокласникът Димитър Събев от ПГТ „Пенчо Семов“, а на трето място бе класиран друг „априловец“ – Христиан Атанасов, XI клас.

Класираните ученици ще получат ваучери, осигурени от спонсори на АПГР. Победителите в отделните възрастови категории ще получат ваучер, на стойност 200 лева. Класираните на второ място – 150, а за трето място – 100 лв.

Те, както и останалите участници, ще получат също предметни награди и грамоти. Предвидени са и специални поощрителни награди за ученици, представящи училища извън община Габрово. Поощрителни награди във вид на ваучери ще получат и ръководителите на участващите ученици.

Официалното представяне на резултатите от конкурса, както и връчването на предметните награди и грамотите на участниците, ще се проведе на специално тържество през пролетта, под надслов Пролетен празник на географията – Габрово‘2021, при условие че епидемичната обстановка го позволява.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Наркоудар в Габрово: Хванаха дизайнерска дрога и амфетамин!

По случая е задържан 36-годишен мъж.

Published

on

Полицията в Габрово хвана дизайнерска дрога и немалко количество амфетамин след успешно реализирана акция вчера, 20 януари.

По случая е задържан 36-годишен жител на старозагорското село Ракитница в хода на специализирана полицейска операция срещу разпространението и употребата на наркотични вещества.

В резултат на проведени оперативно-издирвателни мероприятия и неотложни процесуално-следствени действия, служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Габрово установили дизайнерска дрога в жилището, обитавано от мъжа, на ул.“Чардафон“.

Иззето било вещество, с тегло 140 грама, което при направения полеви наркотест реагирало на наркотичното вещество „амфетамин“.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а ал.1 от Наказателния кодекс.

Спрямо лицето е била наложена полицейска мярка „задържане“ за срок до 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

В детска градина „Мики Маус“ вече има Школа за настолни игри

Published

on

В началото на тази седмица се проведе въвеждащо обучение за педагози от детската градина на Школа за настолни игри „HABA“.  Тя е първа за Северна България и е последовател на апробираната методика на доц. Елена Събева от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Игрите „НАВА“ са немски, екологични, настолни игри подходящи за различни възрасти.  Игрите за деца от 3 до 7 години могат да се играят в детската градина и в семейна среда, но е добре да има помощ от родител и педагог.

Акцентът при структурирането и дейността на Школата е върху възможностите за използването на тези игри в прекия учебен процес и за работа с групи деца, имащи нужда от коригиране на поведението, от контрол на емоциите, изразяване на чувствата и други. 

Школата ще работи в две направления: за обучение на педагози и за организиране на групи деца, усвояващи игри „НАВА'“. „Играя, уча ,мисля  и творя“ е девизът, който ще ръководи екипът на Школата и ще следва проекта „Децата на България – развитие и бъдеще“.

В условията на социална дистанция, предимствата на игрите са в малките играещи групи и възможността за индивидуален и диференциран подход към децата, за формиране на търпение и спазване на правила, за изграждане на глобален поглед към света, за работа в екип, отговорност и забавление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Отново събират ненужните уреди от адрес

Published

on

Община Габрово информира, че е подновено събирането на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване от адреси на граждани.

От администрацията на кмета припомниха, че услугата беше преустановена за период от няколко месеца през миналата година, във връзка с мерките срещу разпространението на КОВИД-19. От средата на януари е възобновена практиката за събиране ненужните уреди от адрес.

Посещенията на фирмата, с която Община Габрово има сключен договор, ще се извършват в съответствие с график, базиран на броя и вида на заявките за съответното населено място.

За да предадете своите ненужни уреди, може да се обадите на тел. 0800 14 100 или да изпратите заявка на e-mail: order@makmetal.eu.

Услугата е безплатна за граждани. Община Габрово напомня, че оставянето на отпадъци до съдовете за смет е забранено, а нарушителите ще бъдат санкционирани.

Информация за разделното събиране на отпадъци може да намерите на сайта www.chisto.gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица