Свържи се с нас

Новини

Асоциацията на географите обяви победителите в конкурс за ученици от област Габрово

Published

on

За втори път Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР) организира конкурс сред ученици от област Габрово, в партньорство с РУО-Габрово и Община Габрово.

Надпреварата този път бе на тема „География и Българска литература“.С конкретни тематични разработки участие в конкурса взеха 25 ученици от Габрово, Севлиево и Дряново, в това число 17 във възрастовата група 5-7 клас и 8 ученици от 8-12 клас.

Разработките им бяха оценени от независимо експертно жури, чиито членове бяха специалисти по география, български език и литература и не бяха представители на училища, от които има участващи ученици.

Основни критерии за оценка бяха обективност, оригиналност, стил и степен на съобразяване с максимално допустимия обем на разработката. На тази база журито определи и крайното класиране.

Във възрастовата група от 5-7 клас първо място спечели седмокласничката Савина Тинчева от ОУ „Неофит Рилски“, с ръководител Анатолий Антов. Втора бе класирана шестокласничката Омая Матеева от ОУ Ран Босилек“, с ръководители Бистра Кисьова и Нели Пейкова, а третото място бе за Боян Радойчев, 5 клас в ОУ Ран Босилек“, с ръководители Бистра Кисьова и Нели Пейкова.

За учениците от 8-12 клас, първо място зае единадесетокласникът Стефан Георгиев в Национална Априловска гимназия, след него на втори остана десетокласникът Димитър Събев от ПГТ „Пенчо Семов“, а на трето място бе класиран друг „априловец“ – Христиан Атанасов, XI клас.

Класираните ученици ще получат ваучери, осигурени от спонсори на АПГР. Победителите в отделните възрастови категории ще получат ваучер, на стойност 200 лева. Класираните на второ място – 150, а за трето място – 100 лв.

Те, както и останалите участници, ще получат също предметни награди и грамоти. Предвидени са и специални поощрителни награди за ученици, представящи училища извън община Габрово. Поощрителни награди във вид на ваучери ще получат и ръководителите на участващите ученици.

Официалното представяне на резултатите от конкурса, както и връчването на предметните награди и грамотите на участниците, ще се проведе на специално тържество през пролетта, под надслов Пролетен празник на географията – Габрово‘2021, при условие че епидемичната обстановка го позволява.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица