Свържи се с нас

Култура

С дигитална изложба Архивът приключва инициативите, посветени на 160 години Габрово град

Published

on

2020 година измина под знака на непозната за нашето поколение епидемия. Вирусът все още господства над нашето ежедневие, спира нормалния ни съвместен живот на човешки същества, които имат нужда от общуване, вирусът отнема и животи. В историята това не е първата, вероятно няма да бъде и последната епидемия. Задачата ни, освен да оцелеем физически е и да оцелеем психически и духовно. Такава е мисията на всички културни и образователни институции. Такава е и нашата мисия – като институция на Паметта. Да запазим спомена за страшните дни, но и в тези страшни дни да бъдем стожер на духовност и цивилизованост. Водени от тази нелека и отговорна задача, екипът на Държавен архив – Габрово, в условията на изолация, спрени социални контакти, срещи с читатели, ученици, дарители и приятели, фокусира дейността си през годината в разкриването на частици от своето огромно архивно съкровище. Имахме възможността да започнем в условията на дистанционна работа в къщи, в което време стартирахме документалната си поредица от публикации, посветени на 160-годишнината от обявяването на Габрово за град.

От април до началото на декември ние подготвихме и публикувахме с помощта на нашите медийни партньори в. „100 вести”, Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ и сайта на Община Габрово материали за 23 видни и заслужили габровци,една от които посветена на незабравимите опълченци, за 5 организации и 2 събития, част от Габровската история.

Доказателство за добре свършената ни работа бяха благодарностите от потомците на някои от личностите, за които писахме Илия Габровски, арх. Карл Кандулков, Лазар Попминков, Мария Бахчеванова и др., както и на много наши съвременници, че сме възкресили спомена за хора, които не са творили в по-леко време от нашето, които могат да бъдат пример на идващото поколение.

На 160-годишнината на града и на 100-годишнината от рождението на арх. Карл Кандулков, посветихме и най-значимата си изложба през 2020 г. Архитектът и ръководител на модерно Габрово, човек, който е жив в сърцата на съвременниците и потомците и чиито фундаментално дело стана достояние на младите габровци. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово и е експонирана на открито на площад „Възраждане”.

Отново на годишнината на любимия ни град, посветихме и други две изложби, реализирани в дигитален вид „Пощенските картички-мост между миналото и бъдещето” и „Александър Керков – създателят на фанфарни музики, украшение на Габрово”.

Пак в условия на изолация, реализирахме с Областна администрация – Габрово изложбата „Културен жест”, посветена на дейците на духа от Габровско. Бяхме партньори на Национален музей на образованието в изложбата „Габрово-160 години център на знание и просвета”, на Народно читалище „Будителите-2007” за реализация на проекта им за бележити габровски здания и въплътени в тях истории на видни габровци.

Партнирахме и на Фондация „ОТ БГ” за реализация на филма „160+ Габрово град”, който разказва за уникалния ни град с неговите първи личности и институции. Времето, прекарано без преки контакти, в условия на домашна среда не бе време за униване и отчаяние, а време за съзидание за духовните темели на личност и общество.

Като последно проявление на дейността ни през тази особена, различна, трудна година, живеейки в „интересно време” (считано за проклятие от източните култури) е реализацията на настоящата дигитална изложба „Габрово през обектива на времето”, която разказва една кратка визуална история на града край Янтра, който наричаме свой дом. В хронологичен ред са представени една част от промените в облика на нашия град от края на XIX в. до началото на XXI век. Публикували сме най-старата снимка на Габрово, която е открита към момента във фондовете на Държавния архив от 1899 г. Проследили сме промените на градския облик през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. Включили сме най-важните трансформации, дали днешния му облик, извършени през 60-те, 80-те години на XX век. Тук сме експонирали и непубликувани досега от нас снимки на Габрово. В ретроспекцията са включени и снимки от последното голямо наводнение, сполетяло Габрово през 1991 г. Имаме и съвременни изображения на града от 2014-2015 г. изложбата завършва със снимка на новоткрития на 1 ноември 2020 г. храм „Св. Св. Онуфрий и Дамаскин Габровски”. Използвани са снимки и картички съхранявани в личните фондове на Аврам Досев, Петър Часовникаров, Ганчо Танев, Веселин Димитров, от фонда на „Окръжен център за фотообслужване и фотопропаганда”, от Колекция „Документални материали за историята на Габровски окръг” и др.

Имахме намерение тази изложба да бъде реализирана като печатно издание, която с гордост да подаряваме на нашите гости и да изпращаме на нашите приятели тук и по света. Финансови са причините да я подготвим само в дигитален вид. Тя е своеобразна хроника с популярен характер, която следва да се допълва и занапред с помощта и дарителството на съвременни фотографи и други хора, имащи отношение към миналото, настоящето и бъдещето на Габрово. Използваме страниците на нашия добър медиен партньор – редакцията на в. „100 вести”, за да призовем днешните талантливи габровски фотографи да ни даряват снимки с изгледи на съвременно Габрово, за да съхраним заедно и да предадем на бъдещите поколения това, което „днес” ще бъде „някога”.

С чувства за добре свършена работа, от сърце и с любов, ви желаем приятно разглеждане на фейсбук страницата на Държавен архив – Габрово.

Вместо обобщение, ще цитираме думи на личността, чиито живот и дело ни вдъхновяваха през цялата 2020 г. и ще продължат да бъдат вдъхновение и занапред – арх. Карл Кандулков: „Човек, който уважава миналото, ще гради бъдещето върху него и ще работи всеотдайно”. Пожелаваме си здраве, всеотдайност, надежда и сили за една по-добра, мирна и спокойна Нова 2021 година.

Автор: Цветомира Койчева,
началник на отдел „Държавен архив“ – Габрово при Дирекция „Регионален държавен архив“ – Велико Търново на Държавна агенция „Архиви“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Днес, преди 186 години, е открито Габровското училище

Published

on

На днешния ден ден – 14 януари, преди 186 години в Габрово е открито първото новобългарско училище. Събитието е много тържествено – започнало с молебствие то събира чорбаджиите, първенците и много габровци.

Училищната сграда, която не е запазена, се намирала северно от църквата „Св. Троица“. И преди 1835 г. е имало светски училища по българските земи – елино-българските в Котел, Свищов, Карлово, но Габровското училище слага началото на нещо коренно различно, по „европейска наредба“.

За пръв път в него се предлага светско обучение по английски метод, известен в България като Бел-Ланкастърски или „взаимоучителен“. И най-важното – преподаването е на роден български език, не на гръцки или църковнославянски.

Осъществява се идеята на Васил Априлов (1789-1847) и Николай Палаузов (1773-1853) училището да е общо и безплатно за всички, които желаят да се учат. Още в началото постъпват 70 ученици, от които 20 външни.

Пръв учител е избраният от Априлов и Палаузов йеромонах от Рилския манастир Неофит. Неофит Рилски е подготвен предварително за мисията – изучава взаимната метода в Букурещ, превежда взаимоучителните таблици, съставя първата „Българска граматика“. Негово учителстване, макар и кратко, е от огромна полза за Габрово и околните села и градове от двете страни на Балкана, откъдето се стичат много ученици.

Габровското училище бързо става образец, по който в скоро време се откриват и други училища по българските земи – Копривщица, Панагюрище, Казанлък, София, Калофер, Котел… единадесет за 4 години. Габровското училище подготвя първите учители за тях и ги снабдява с нужните учебници и помагала…

Сто години по-късно историографът на Габрово д-р Петър Цончев пише:

„Априлов и Палаузов обезсмъртиха името си не само като въздействаха на габровци да си направят училище и ежегодно жертвуваха по 2000 гроша за поддръжката му, но, както казва Петко Р. Славейков, с туй, „че станаха причина да възтържествува българското учение в България като отблъснаха най-напред домогванията на гръцкия владика в Търново да въведе гръцкия език в Габровското училище, с което стана пример и даде повод, щото в преобразуването на българските килии в училища да се предпочете навсякъде по България българският език; с това, дето в писмата си и съветите си възбудиха навсякъде ревност към учение; и с това, дето улесниха преподаването на българския език и отвориха път за образование на българите – дела, които нашите тука съотечественици по положението си не биха могли да ги извършат или до които твърде късно биха се домогнали”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трети национален конкурс за ученици „Времена и будители“

Published

on

Националният музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово обявяват Третия национален конкурс за ученици „Времена и будители”, посветен на 145 години от Априлското въстание и участието на българските учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането.

Целите на конкурса са да насочи вниманието на учениците към историческата памет за активното участие на учителите в подготовката и провеждането на Априлското въстание (Бачо Киро, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Никола Беловеждов, Найден Попстоянов, Райна Попгеоргиева, Захари Величков, Петър Бонев, Христо Меджидиев, Танчо Кривчов, Найден Сланинков, Иван Соколов и десетки още герои).

Да стимулира интерес у младите хора да откриват и възраждат личности и събития от българската история, които предизвикват национална гордост. И да даде възможност за творческа изява на учениците.

Участници могат да бъдат ученици от V до XII клас от всички български училища в и извън страната, разпределени в две възрастови групи. В първа възрастова група попадат учениците от V до VII клас (индивидуално и групово участие), а във втора възрастова група – от VIII до XII клас (индивидуално и групово участие).

Конкурсът включва два модула:

Изработване на постери със снимки, документи, рисунки и др. – за ученици от V до VII клас. Постерите се изработват на хартиен носител с формат А3 или 50/70 см – до 3 броя.

Създаване на мултимедийна презентация – за ученици от VIII до XII клас. Мултимедийните презентации се създават на програма Power Point с времетраене от 5 до 10 мин. (Може да се използват и алтернативни презентационни програми. Изпратеният файл да е конвертиран в PDF)

Постерите и презентациите трябва да включват информация, свързана с участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание; примери за историческата памет на поколенията (отбелязване на годишнини, имена на училища, читалища, улици; паметници и символи, израз на почит и признателност).

Критериите за оценка са:
– Тематична обвързаност
– Пълнота на представянето
– Художествено оформление
– Творчески подход
– Дигитални умения за създаване на презентация

Журито номинира по 10 постера и презентации и от тях класира на първо, второ и трето място в съответния модул.

За първо място е предвиден таблет, за второ място – електронен четец, а за трето – външен хард диск. Всеки участник в конкурса ще получи грамота за участие.

Организаторите на конкурса ще обявят резултатите на 1 ноември 2021 г. на сайта на музея www.nmogabrovo.com.

Крайният срок за представяне на постерите и презентациите е 30 юни 2021 г. Постерите и презентациите се изпращат по пощата с обратна разписка или по куриер за сметка на изпращача във вид, който не нарушава целостта им.

Всяка творба трябва да бъде придружена с данни на участника (трите имена, училище, клас, телефон, електронна поща и адрес).

Адрес за изпращане:
ЗА ТРЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВРЕМЕНА И БУДИТЕЛИ”
Национален музей на образованието – Габрово ул. „Априловска” № 15, п. к. 62 Габрово 5300.

За допълнителна информация: nmopr@abv.bg, тел. 066 806 461.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Снежанка и седемте джуджета“ на сцената на Кукления театър

Published

on

Тази неделя, 10 януари, от 11.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово ще се състои представлението „Снежанка и седемте джуджета“, с режисьор Теменужка Коларова.

Новият прочит следва познатия сюжет на приказката за красивата Снежанка и нейната зла мащеха, а финалът на историята убеждава, че доброто винаги надделява.

Постановката и драматизацията са на Теменужка Коларова, сценографията и куклите – на Наталия Гочева, а музиката – на Георги Гарчов.

В спектакъла играят актьорите: Борислава Русева, Янна Генчева и Богдан Богданов. Билети на касата на театъра.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица