Свържи се с нас

Новини

Дворът на ДГ „Младост“ ще бъде благоустроен

Published

on

Община Габрово внесе проект по програма „Красива България“ за благоустрояване на дворните площи в детска градина „Младост“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Планираният общ бюджет за обекта е 350 816 лева. От тях 230 837 лева са собствени средства от общинския бюджет. Срокът за изпълнение е в рамките на 2021 г. Проектът беше предложен за финансиране и през миналата година, но не получи одобрение.

Разработката предвижда обособяване на пет тематични площадки за игра, люлеене, пързаляне, въртене, клатушкане, пазене на равновесие, катерене, учене, игри със сюжети и роли. За всяка площадка е включено обзавеждане със съответните съоръжения, настилки, паркова мебел.

В проекта са заложени LED лампи и система за видеонаблюдение, които сега липсват, както и облагородяване на прилежащите пространства. Към момента в двора на детското заведение има 18 съоръжения, които не отговарят на изискванията на наредбата за безопасността на площадките за игра.

Идеята е цялостното обновяване да бъде в два етапа поради невъзможност за осигуряване на необходимия финансов ресурс. Настоящото кандидатстване е за първия етап от изпълнението. Кандидатите за финансиране по програмата са задължени да предвидят професионално обучение за придобиване на квалификация.

Мярката подпомага регистрирани в бюрата по труда безработни лица чрез обучение в областта на архитектурата и строителството, здравеопазването и социалните услуги. Процент от заетите на обекта трябва да са безработни, за които да бъдат създадени временни работни места. Подборът на проекти е на конкурентен принцип.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Героите и свободата“ е темата за Трети март в НМО-Габрово

Published

on

Националният музей на образованието, който на Трети март ще работи с вход свободен, е подготвил за посетителите ретроспективна изложба на тема „Героите и свободата“.

Връщането назад във времето не е само заради паметта на героите от националноосвободителните борби, чиито подвиг изгради идеала за Свободата.

Изложбата от живописни рисунки, графики и постери на няколко поколения ученици (от 80-те години на миналия век до днес) е интересна най-вече като светоусещане.

Любопитно е да се види как в ученическите творби отпреди три-четири десетилетия четката и моливът са преобладаващи изразни средства, после идва времето на колажа, постерите и уменията на днешните деца да съчетават текст, звук и картина като използват съвременните технологии.

Затова освен изложбата „Героите и свободата“, подредена в арткоридора на музея, в киносалона ще бъде показано свързано с темата ученическо творчество – филми и мултимедийни презентации.

Музейните специалисти очакват ретроспективната изложба да докосне и емоционално някои от порасналите вече участници в нея.

Например един от изявените с творческите си умения ученик през 2007 година Велизар Гутов, включен в изложбата с две прекрасни графики, днес се реализира успешно в сферата на банковото дело.

Но явно и сега все така пламенно изразява патриотичните си и родолюбиви чувства, защото на видно място в личния му блог стои фотомонтаж с Паметника на свободата.

Също много интересни като композиция и силни като цветово решение са някогашните рисунки на Айдън Шукриева, която днес трябва да е над 60-годишна; на Марин Пейков и Венетка Георгиева, които са били в основното училище, когато България е празнувала 100 години от Освобождението…

Авторите в ретроспективната изложба вероятно днес имат деца, може би и внуци, които също рисуват (с обикновена или електронна четка) Раковски, Левски, Бенковски…, кръст, знаме и сабя…, гордия връх на Балкана.

И не на последно място, Националният музей на образованието иска да каже на своите приятели – участници в изложби, ателиета, конкурси през годините, че пази творбите им, съхранили най-чистите детски чувства, за техните поколения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

КП „БСП за България“ се регистрира за парламентарния вот

Published

on

Коалиция от партии „БСП за България“ регистрира днес, 1 март, кандидатите си за народни представители от област Габрово за предстоящите парламентарни избори, насрочени за 4 април.

Документите бяха внесени в Районната избирателна комисия в Габрово от водача на листата Крум Дончев, който заедно с действащия народен представител Кристина Сидорова, подадoха списъка за участие в изборите.

Както вече бе обявено водач на листата на социалистите в област Габрово е Крум Дончев, следван от Кристина Сидорова, Диан Русанов, Станимир Стойчев, Десислава Симеонова, Диляна Митева, Желязко Великов и Ваня Колева.

Предстои Районната избирателна комисия да излезе с решение, в което да се посочва, че са издадени „удостоверения за регистрация на кандидатите за народни представители, предложени от КП „БСП за България.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Сидорова към самодейците: Нека аплодисментите в залата и радостта в очите на хората се множат!

Published

on

Скъпи самодейци,
Приемете моите най – сърдечни поздрави по повод 1 март – Ден на любителското художествено творчество!

Знаково е, че точно днес, когато си подаряваме най – българския символ – Мартеницата, ние отбелязваме и Вашия празник!

Да си самодеец е призвание и страст, изисква се сърце, изпълнено с любов към Българските корени и традиции.

Вие сте хората, които разнасяте славата на родината далеко зад границите ѝ.

Честит празник на всички Вас, бъдете живи и здрави, и нека аплодисментите в залата и радостта в очите на хората се множат!

Кристина Сидорова,
народен представител 7 МИР – Габрoво

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица