Свържи се с нас

Икономика

„Шести участък“ ще бъде икономически съживен

Published

on

Представители на австрийския партньор „CIMA Консултиране и управление“ ООД посетиха Габрово в края на ноември, съобщиха от местната общинска администрация. Визитата бе част от изпълнението на международен проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Интеррег Дунав“ 2014-2020 г.

Целта на посещението на Мелиса Бруннер и Роланд Мурауер беше да се запознаят с градското разположение, архитектурните особености и дадености, икономическите характеристики и възможности на квартал „Шести участък“.

Тяхната работа ще помогне да се изготви конкретен анализ на „Шести участък“, както и за бъдещата подготовка на три пътни карти по направления за: „Ревитализация на празни или недобре използвани застроени площи“; „Съживяване на търговията на дребно и малкия бизнес в градските центрове“ и „Създаване на Центрове за подкрепа на креативните индустрии“.

Габровският квартал е една от трите пилотни локации, които са във фокуса на направление „Съживяване на търговията на дребно и малкия бизнес в градските центрове“.

По време на първия ден от визитата австрийските гости се срещнаха с габровския екип по проекта, с представителите на „Студио Комплект“ – партньор на Община Габрово в проекта, както и с кмета Таня Христова.

Габровският екип представи резултатите от проведени анкети между заинтересованите страни относно бъдещото съживяване на икономическите дейности в квартала. Представена беше общата икономическа картина в града и в областта, индустриалният профил на Габрово, политиките на местната власт за постигане на икономически и траен растеж, въвеждането на иновации в бизнеса, образованието и социалната сфера.

Кметът Таня Христова запозна гостите с общинските планове за градско възстановяване и развитие и произтичащите от това последици за кв. „Шести участък“.

Екипът на „Студио Комплект“ въведе австрийските партньори в подготовката на организирането на тематичен хакатон. Той ще се проведе през февруари 2021 г. и ще събере потенциални партньори и участници, представители на малкия бизнес и творческите индустрии. В рамките на няколко дни те ще работят по отбори и ще предложат идеи за съживяването на габровския квартал.

Гостите разгледаха културни институции и обекти в града като Дечкова къща към Регионален исторически музей, Интерактивния музей на индустрията, РЕМО „Етър“, Музей на хумора и сатирата и Туристическия информационен център.

Според Мелиса Бруннер и Роланд Мурауер разположението на „Шести участък“ в непосредствена близост до централната търговска улица, градския централен пазар и част от местните музеи е по-скоро предимство за неговото икономическо съживяване.

Близостта на пилотната локация до търговската улица ще помогне те взаимно да си влияят и взаимодействат за по-добро икономическо и културно развитие на централната част в Габрово.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Електронни касови бележки ще заместят хартиените

Published

on

Електронни касови бележки ще заместят хартиените в определени икономически сектори, стана ясно на поредното заседание на работната група за внедряване на софтуерна фискализация.

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките седмици приходната агенция ще обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството.

Паралелно с това продължава съвместната работа по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини.

Работна група с представители на работодателските и браншови организации обсъжда възможностите за т.нар. софтуерна фискализация, модел на която ще бъде представен до края на януари.

На днешното заседание на работната група бяха коментирани в детайли видовете електронни търговци, които ще могат да ползват новия модел на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Здравната вноска за безработни вече е 26,00 лева

Published

on

От офиса на НАП в Габрово информират, че от 1 януари т.г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски, например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др., и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 26,00 лева.

Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. от 1 януари е определен нов размер на минималния осигурителен доход – 650 лв.

Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

За тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 325 лв.От НАП Габрово напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2021 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 г.

Данъчните напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията на ул. „Радецка“ №11 в центъра на Габрово по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Ако от 1 януари трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то следва декларация Образец 7 да се подаде до 25 февруари.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Да поговорим за имоти? – Новата кампания на ГАРАНТ

Екипът на Гарант Недвижими Имоти се състои от висококвалифицирани и професионално подготвени служители.

Published

on

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица