Най-доброто нещо, което можете и трябва да направите за имунната си система, е да се храните балансирано. Това означава да сте сигурни, че получавате добър микс от всички групи храни, избягвайте прекалено солените, сладки или преработени продукти. Задължителни са също и поне пет порции плодове и зеленчуци на ден.
Има някои храни, които съдържат особено високи нива на витамини и минерали и за които е известно, че повишават имунната система. Вижте кои са те!
Чесън
Чесънът отдавна има репутацията на звезда в света на суперхраните, предпазвайки хората от настинка и грип. И това не е само според бабите ни – говорим за научно доказано твърдение.
Чесънът има антисептични и противогъбични свойства и съдържа хранителни вещества, включително витамини В1, В6 и С, желязо и фосфор. Също така е с високо съдържание на алиин, който се превръща в алицин. Смята се, че това е, което прави чесъна толкова ефективен в борбата срещу бактериите.
Освен че работи за предотвратяване на кашлица, настинки и инфекции на гръдния кош, той може да помогне и за ускоряване на възстановяването след настинка, намалявайки продължителността на настинката с до 61%.
Бъз
Някои изследвания предполагат, че грипът може да има сериозен враг във формата на растението бъз. Този плод е богат на антиоксиданти, а екстрактът от него изглежда блокира грипните вируси, според изследванията до момента. Други проучвания твърдят, че това също помага да се възстановите по-бързо от грип.
Домашни птици
Не само зеленчуците помагат да защитите имунната си система. Месото от домашни птици като пилешко и пуешко са с високо съдържание на витамин В6, който ви помага да изградите нови червени кръвни клетки. Както месото от домашни птици, така и бульоните, направени от костите им, могат да повишат защитните сили. Нищо чудно, че хората ядат пилешка супа, когато са болни!
Гъби
Гъбите съдържат няколко ключови подсилващи имунната система хранителни вещества, включително селен, витамини от група В (рибофлавин и ниацин) и цинк. Различни проучвания показват ползите от имунитета на различните видове гъби, а някои предполагат, че гъбите имат силен антивирусен, антибактериален и дори антитуморен ефект.
Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове са чудесен източник на много хранителни вещества. Портокалите например съдържат витамин С, витамин А, витамини от група В, калций и калий. Разбира се, витамин С е този, който най-много свързваме с цитрусовите плодове, защото е мощен антиоксидант и също така подпомага развитието на белите кръвни клетки, укрепвайки защитната система на тялото.
Ако сте на лекарства, потърсете медицинска помощ преди да ядете грейпфрут, тъй като той съдържа ензим, който може да повлияе на някои лекарства.
Чушки
Знаете ли, че червените чушки съдържат повече витамин С от цитрусовите плодове? Те също така са богати на бета каротин, витамин К1, витамин Е, витамин А и фолиева киселина.
Различните цветни чушки предлагат различни хранителни вещества. Като общо правило, трябва да се опитате да ядете колкото се може повече различни цветове плодове и зеленчуци, за да получите най-голямо разнообразие от хранителни вещества.
Броколи
Има много причини да включите броколи във вашата диета. Зеленчукът е пълен с витамини и минерали, включително витамини А, С и Е, които предлагат много ползи за здравето. Съдържа антиоксиданта сулфорафан (намира се и в други кръстоцветни зеленчуци като карфиол и брюкселско зеле), за който е установено, че засилва имунния отговор. За да се възползвате максимално от хранителните му предимства, гответе съвсем леко броколите или дори ги яжте сурови.
Моркови
Морковите са отличен източник на бета каротин (про витамин А), антиоксидант, който помага да се поддържа имунната система, като се бори със свободните радикали, увреждането на клетките и възпалението. Хапва си се нещо вкусно и полезно?
Поръчайте любимите си здравословни ястия от foodpanda.