Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ изпълни производствена практика в Германия в условия на пандемията

Published

on

Проект: „Европейско професионално образование- как да приложим теорията в практиката чрез иновативни форми на обучение“,2019-1-BG01-KA102-061390 към програма ЕРАЗЪМ+, Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение (ПОО) –КА102.

Мобилността за обучаеми е в сферата на професионалното образование и обучение и е насочена към ученици и обучаеми в професионални гимназии и центрове за професионално обучение.

Срок на проекта: 01.06.2019-31.05.2021г.
Продължителност на мобилността: 24.10.2020-08.11.2020г.
Обща стойност на проекта: 60 343,00 евро
Изпращаща организация: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово
Приемаща организация: Виталис –гр. Лайпциг, Шкойдиц, Германия; https://www.gut-wehlitz.de/vitalis.en.html
Продължителност на мобилността: 24.10.2020-08.11.2020г., от тях 10 работни дни, с цел провеждане на производствена практика за 12 клас, по специалности Специалности: 12 „А“ клас – Компютърна техника и технологии – работна програма „Офис приложения“ 12 „Б“ клас – Системно програмиране – работна програма „Медиен дизайн“ 12 „В“ клас – Мехатроника – работна програма „З D моделиране и принтиране“.

Целта бе реализиране на 10 работни дни в реална производствена среда – работа във фирмите по специалности – местните компании Netto Marken Discount in Schkeuditz, Halle or Leipzig, Rewe in Leipzig, Noack Getränkevertrieb GmbH in Schkeuditz, но заради КОВИД-мерките се наложи учениците да проведат своите практики в специализираните работилници на Шкойдиц, Виталис.

Ръководител на проекта е Корнелия Мотова, директор на ПТГ “Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Координатор и ръководител на мобилността на учениците е инж. Елена Илиева-Ибовска, главен учител професионална подготовка. Ръководител на мобилността на учениците е Десимира Тодорова – старши учител по английски език.

Европейският план за развитие на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ е адекватно отражение на визията на училището. Тя преминава през 125-годишното минало на гимназията и днешното ѝ европейско битие. Като утвърдено през годините водещо средно учебно заведение за региона, образователният план на училището се формира на следните образователни ценности: високо качество на овладените професионални знания и умения, и формиране на ключови компетентности у възпитаниците; професионално развитие и успешно кариерно развитие на преподавателския състав; използване на нови професионално-образователни технологии и пазарно ориентирано професионално обучение в съответствие с бързо променящите се нужди на националната и европейската бизнес среда.

Визията може да бъде дефинирана по следния начин „Професионална техническа гиманазия „Д-р Никола Василиади“: училище с успешно минало, училище с перспективно бъдеще…“

В съответствие с европейския план на развитие и визията на гимназията, училището определя като ключови сфери на действие повишаване на качеството на обучението по специалност „Компютърна техника и технологии“, „Системно Програмиране“ и „Мехатроника“.

Като проектното поведение на Професионална техническа гиманазия „Д-р Никола Василиади приоритетно включва следните задачи: Разработване на настоящия проект, от една страна, за ученическа мобилност за посочените специалности – така се цели да се повиши ефективността на подготовката на учениците по професии „Техник на компютърни системи“ и „Системен програмист“ и „Мехатроника“ в реална трудова среда като ги въведе в нови форми на обучение; да създаде адаптивност на учениците към пазара на труда и особено към изискванията му в европейски условия; от най-съществено значение за учениците е повишената им пригодност за заетост, която да им придаде личностни и професионални качества за професионална чувствителност като самочувствие, инициативност, предприемачески дух, добра чуждоезикова подготовка за професионалното им реализиране и участие във формите на културното разнообразие на ЕС.

Разработване на настоящия проект, от друга страна, за специалисти и персонал на ПТГ „Д-р Никола Василиади” доведе до повишаване на техния капацитет и водещ европейски опит в сферата на професионалното образование и обучение чрез обмяна на добри образователни практики и прилагане на нови форми на образование.

Това доведе до успешно кариерно развитие на персонала на гимназията в следните качествени измерения: запознаване в условията на водещи европейски икономики и свързани с тях образователни структури на добри политики и практики за работа с ученици; утвърждаване на добри практики за работа с ученици при стажове във фирми; интернационализация на формите на взаимодействие на ученици с работодатели – професионален подбор, изисквания, професионално наставничество и други.

От съществено значение е и създаването на повишен капацитет в специалистите в гимназията чрез различни форми на мобилност по отношение развитието на чуждоезиковите им компетентности.

Повишаване на институционалния капацитет на ПТГ „Д-р Никола Василиади” като в плана за международно сътрудничество се включва: обмен на информация между ПТГ „Д-р Никола Василиади” и водещи европейски институции в областта на професионалното образование и обучение – и най-вече в областта на дуалното обучение.

Тази форма е нова за страната ни, а габровската гимназия е една от първите, в която се осъществява и се обучават вече наколко випуска от специалностите „Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“. А по отношение на прилагането на дуалното обучение лидери в Европа са страни като Германия и Австрия.

Освен това техническата гимназия в Габрово е тази, на която бе възложено да разработи и вече са утвърдени от МОН, всички учебни програми за специалност „Мехатроника“ – дуално обучение, тъй като осъществява проект с Австрйската камара, относно въвеждането на дуалното обучение в България.

Професионална техническа гиманазия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово е сред пионерите в България на тази иновативна форма на обучение и затова обменът на идеи, свързани с училищните системи на професионално образование в Германия и България бе особено полезен на както за гимназията, така и за прилагането на дуалното обучение в региона и страната.

Обмен на информация за програми и проекти, предоставящи възможности за участие на страните по проблемите на професионалното ориентиране – чрез обмяна на добри образователни практики и въвеждане на нови форми на образование; – предоставяне на експертни информационни материали за динамиката на професиите и европейския пазар на труда – чрез споделяне на добри практики и лесен достъп до платформи или ресурси с цел успешна реализация на пазара на труда на нашите ученици, според професионалните им знания и компетенции.“

Проектът бе насочен към младите хора от професионално образование по специалностите: Компютърна техника и технологии, Системно програмиране и Мехатроника, както и към организиране на обмяна на добри практики за училищен персонал от тези направления.

Работният език беше английски, тъй като спечеленият проект е за две мобилности: на ученици и учители, основната цел на проекта бе разделена на три групи подцели.

За учениците:
– повишаване квалификацията на младите хора от тези трите специалности, чрез надграждане и прилагане на специфични професионални знания и умения за така търсените на пазара на труда ИТ и машинни специалности, в реални производствени условия;
– усъвършенстване на езиковите им компетенции по английски език, както и приложение на техническия чужд език в реални работни условия, решавайки зададените и/или възникнали технически проблеми;
– развиване на социалната им комуникативност и самочувствието им на равноправни европейски граждани;
– обогатяване знанията им за културата, бита и традициите на друга европейска страна;

За учителите:
– усъвършенстване образователния процес чрез обучение на учителите за прилагане на иновативни и интерактивни подходи и форми на обучение, включително по темата за дуално обучение в Германия, която е лидер за тази форма на обучение в Европа;
– чрез обучение подобряване на професионалните компетенции и профил на участниците, с цел успешно кариерно развитие на преподавателите;
– подобряване на езиковите компетенции на преподавателите в училище в подкрепа на езиковото многообразие, интернационализацията на образованието;
– насърчаване развитието на ученето през целия живот чрез подкрепа на транснационална мобилност;
– създаване на възможност за осъществяване на международни контакти между преподавателите и в подкрепа на съзнанието за европейско гражданство и идентичност;

За училището:
– развитие на европейското измерение в училището чрез по-интензивно чуждестранно сътрудничество;
– сравняване практиките в училището с практиките в училищата в чужбина и извличане на добри страни на образованието в Германия, които са приложими и у нас;
– подобряване капацитета, атрактивността и международното измерение на училището.

Мобилността дава възможност за критично обмисляне на собствените педагогически практики и е начин да се види как се правят нещата на други места,да се заемат най-подходящите модели.

Насърчава се по-доброто разбиране на културните различия и осъзнаването на Европейското измерение на преподаването,подпомага учителите в процес им на обучение и подкрепя професионалното им развитие.

Мобилността е полезна и за учениците. Среща с връстници от други страни помага на младите хора да обогатят междукултурни и чуждоезикови си компетенции. Времето, прекарано в чужбина, разширява гледната им точка за училището, за ежедневието в Европа и за разнообразната й култура.

Етапи за реализиране на проекта – реализирани до момента: Подписване на договор между ПТГ“Д-р Никола Василиади“ – Габрово – ЦРЧР/Център за развитие на човешките ресурси, определящ реда и условия за финансирането и реализирането на проекта/. Процедура по селекция на учениците за участие в проекта, според заложените критерии и показатели в проекта – вече осъществена. Ефективна комуникация с фирмата – партньор – Виталис, относно работна програма, логистика, настаняване и културна програма. Навременна адаптация на времевия график взависимост от ситуацията КОВИД-19.

Реализиране на мобилностите:
за 20 ученици – от 24.10.20-08.11.20г.
за 5 учители – от 24.10.20-01.11.20

Проведени са кръгли маси на 24 и 25 ноември 2020 г.

Присъдени сертификати:
Европас мобилност EuroPASS Mobility
Европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET) – за пръв път се валидират професиите „КТТ“, „СП“ и „М“ според европейската кредитна система – за проведената практика в Шкойрдиц на всеки от учениците бяха присъдени 5 кредита за професионални компетенции и умения.

Постигнатите резултати са:
– повишаване и надграждане на теоретическите и практическите умения, придобити чрез работа в чуждоезикова страна.
– развиване на умения за креативно мислене при решаване на конкретен проблем, свързан професията им.
– придобиване на европейско съзнание и самочувствие.
– повишаване на езиковите компетенции по английски, което е задължително условие за успешна комуникация в професионалната им област
– конкретните нужди за проекта са продиктувани от желанието на училищното ръководство да осигури на учениците си Европейско професионално образование, а на учителите си – по-широк поглед за иновационите форми на обучение и споделяне на добри европейски практики относно организацията и провеждането на професионалното образование.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица