Свържи се с нас

Новини

Проблемът с водата в 14 габровски села ще бъде решен

С изпълнението на новия водопровод ще бъде сложен край на режима на водата по селата в подножието на Витата стена.

Published

on

На своя извънредна сесия на 15 октомври, Общински съвет Габрово гласува изработване на подробен устройствен план – парцеларен план за обект: „Водоснабдяване група села на територията на област Габрово – Думници, Гайтани, Гледаци, Прахали, Мрахори, Чавеи, Пецевци, Златевци, Милковци, Лоза, Петровци, Армените, Здравковец и Влайчовци от вътрешната водоснабдителна мрежа на гр. Габрово“ и включи обекта в Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост за 2020 г. като общински обект от първостепенно значение по смисъла на §5, т.73 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията.

За изпълнение на проектиране за обекта, Община Габрово получи финансиране от МРРБ от 19.05.2020 г., в резултат на което стартира и изпълнението на първи етап на устройственото планиране от Договор от 01.07.2020г.

С приемо-предавателен протокол от 07.10.2020 г., Изпълнителят предаде на Възложителя всички материали по първи етап, а именно предварително проектно трасе на водопроводите.

Обектът е от изключителна важност, с проектирането и изпълнението му ще се реши проблемът с недостиг на питейна вода на голяма част от територията на община Габрово (14 села).

До момента водоснабдяването на посочените села се осъществява от местни водоизточници – каптажи.

Дебитът им е силно променлив според сезона – по време на пролетните интензивни дъждове и снеготопене водата е замътена, а през летните сухи периоди силно намалява, което през последните 30 години води до въвеждане на режимно водоснабдяване всяка година.

През 2019 г. бяха отчетени критично ниски дебити. Районът е в близост до Габрово, в последните години има тенденция към увеличаване на населението на гореизброените села и строеж на нови сгради, което обуславя и нуждата от по-големи водни количества.

Има потенциален интерес към развитието на селски туризъм, къщи за отдих и др. Община Габрово работи за трайно решение на проблема, чрез осигуряване на водоснабдяване от вътрешната водопроводна мрежа на гр. Габрово, захранвана от язовир „Христо Смирненски“. Взетите от Общинския съвет решения, позволяват ускоряване на процеса.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Продължават да издирват изчезналата Яна Пайнарова от Габрово

Published

on

Продължава да се издирва изчезналата Яна Пайнарова. 88-годишната жена от Габрово е в неизвестност от 14 ноември т.г., когато последно е била в дома си, на адрес град Габрово, ул.“Юрий Венелин“ № 14, ет.4.

Издирваната жена е с ръст среден, около 150 см. Лицето й е овално, с къса чуплива коса и зелени очи.

Гражданите, които имат информация за нея, могат да сигнализират на спешния телефон 112 или в най-близкото Районно управление МВР.

*Снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трима загинали при пожари за седмица

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово апелира за повишено внимание през отоплителния сезон.

Published

on

За изминалата седмица, 30 ноември – 4 декември, на територията на област Габрово, при два пожара загинаха трима души.

Първият инцидент бе в Севлиево, станал на 30 ноември, при който в следствие на пожар живота си загубиха двама души – майка и син, а вчера, 3 декември, при пожар в къща, намираща се в град Трявна, загина възрастна жена.

Статистика на произшествията за периода от 23 ноември до 4 декември се допълва от още 5 пожара със значителни загуби: пожар в гъбарник в Габрово на 25 ноември; пожар в магазин в Дряново на 26 ноември; пожар в сервиз за бяла и черна техника в Севлиево 27 ноември; пожар в къща в Габрово на 30 ноември; пожар в къща в село Валевци на 1 декември.

За същия период, в областта са възникнали още 19 пожара без големи материални загуби, но свързани с отоплителния сезон – 7 пожара, свързани с непочистени комини и 12 пожара в отпадъци или контейнери за битови отпадъци, където неправилно се изхвърля горими отпадъци и жерава от отоплителни уреди на твърдо гориво.

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово апелира за повишено внимание през отоплителния сезон, като особено внимание да се обръща на по-възрастната част от населението.

За вашата безопасност стриктно спазвайте мерките за пожарна безопасност през отоплителния сезон!

Мерки за пожарна безопасност: Мерки за пожаробезопасно отопление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Подаръци ще има за всички от сърце

Published

on

В празничната неделя, 6 декември, Държавен куклен театър – Габрово е подготвил нови изненади за своите малки зрители.

В 11.00 часа ще започне срещата с любим герой – Мечо Пух, а после забавлението ще продължи със снежна викторина, с много песни и танци.

„С любезното съдействие на издателство „Фют“ сме подготвили подарък за всяко дете“ – споделят от културния институт и добавят „в работилничката ще бъдем трудолюбиви и усърдни като джуджетата на Дядо Коледа, ще се веселим, докато майсторим и времето ще мине неусетно! Очакваме ви с нетърпение. А вие?!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица